A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. szeptember 20., hétfő

Népszerűek az önkormányzati posztok

Az idei önkormányzati választásokban sokkal többen látnak esélyt, kibontakozást, mint korábban.

Idén sokkal többen jelentkeztek, és regisztráltak, mint azelőtt. Korábban, mikor még több képviselői helyre volt kilátás, nem volt még ennyire népszerű a képviselői pozíció. Ma számos helyen többszörös a túljelentkezés. Most nagyon sok közalkalmazott, azon belül pedig számos pedagógus lát esélyt, vagy reményt, netán kiugrást a jelöltségben és az elkövetkező választásban. Erre utal a jelöltek közötti arányuk. De sok a munkás és a vállalkozó is. Többen képesek ismeretségi köreiket felhasználva a ringbe szállni. Mások politikai támogatást fognak a vitorlába. Vannak olyanok, akik szövetkeznek. Mások meg takizának. Talán nincs is ebben szinte semmi különös, ha nagy az akarás a változtatásra. A baj többnyire csak abban rejlik, hogy a sok jelölt elaprózza az erőt és a régi-rossz irányítás visszaválasztása ad esélyt. Ott, ahol a régi tagot négyen-öten akarják egyszerre váltani, sokkal kevesebb a realitása, hogy sikerül, mint ahol csupán egy-két induló közt oszlik meg a szavazati arány.

Ugyanakkor a nagyszámú jelöltállítás javarészt olyan helyeken történik, ahol az előző ciklus rendezetlen, vagy zűrös állapotokat keltett, és hagy hátra, avagy ahol nem elégséges a fejlődés. Ott, ahol a választópolgárok elégedettek a helyi önkormányzat tevékenységével, ott kevesebb és arányosabb a választáson induló jelöltek aránya és megosztása.

Dabason, ahol számos fejlesztés valósult meg, nem lesz gond polgármestert választani, mert csupán 1 fő jelölt van. Ez az induló a várományos.

Bugyi nagyközségben ahol szintén ugrásszerű volt az építkezés, és rengeteg pályázati pénzt szereztek a településnek, ott szintén megosztás nélkül 1 polgármesterjelölttel és 16 képviselőjelölttel vágnak neki a voksolásnak. Ott is biztos a polgármesteri befutó. A két település már két biztos embert tudhat magának az élen. Ők megdolgoztak érte ebben a ciklusban.

Nincs ez így viszont máshol.

Alsónémediben 5 polgármesterjelölt és 28 képviselőjelölt vár majd az eredményre. Felsőpakony 5 fő polgármesterjelöltet állított. Inárcs 7 főt.

Ócsa nincs jó helyzetben. Az utóbbi években elpuskázott tervek, hibás beruházások, rossz pénzfelhasználások jellemzik a városvezetést. Az Állami Számvevőszék is elmarasztaló véleményt alkotott. A felelősségrevonás nem történt meg,. A régi emberek a helyükön maradtak. Most újra próbálkoznak. Ócsa nehéz helyzetben van. Itt a városban 5 polgármester jelölt indul, és 32 képviselőjelölt jelentkezik a megadott 8 helyre. Ez négyszer annyi, mint a beválasztható létszám. A rendezetlen viszonyok, növelik az indulók számát.

Jelenleg azonban minden nyitott. A hajrá még hátra van. Még mindenki esélyes. A döntés és a város jövője a helyi választók kezében van. A kérdés csupán az, hogy sikerül-e a megfelelő ember ki- és megválasztása? Marad a régi rossz beidegződés, vagy jön a friss erő, a lendület -teljes új városvezetés? Egy jó választás pályára állíthatja a fejlődést és felzárkóztathatja a várost. Dabas és Bugyi a jó példa erre. Ők pár év alatt tudtak nagyot alkotni. Az elkövetkező években a megválasztottnak erre a pályára kell állítani a várost. A jelenlegi béklyót le kell vetni. Erre a múlt emberei eddig nem voltak képesek. A volt népszerűség megkopott, a város megrogyott. Ehhez a régvolt kevés. Új erő kell. Így egy új szemléletű polgármester szükségeltetik. Ezt az új embert kell megválasztani. Ehhez adjon igen szavazatával hitet, bizalmat a városi többség.

Ócsa, hogy rangjához méltó helyére zárkózhasson, egy új jelöltet kell polgármesteri pozícióba hozni. (Végett kell vetni a Károlyságnak.)

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése