A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. szeptember 29., szerda

Ők is megtalálták az utat - Nekik is sikerül (3.0)

Újlengyel – A Magyar Nemzet cikke szerint cégek valóságos vándorlása indult meg az iparűzési adót nem szedő települések irányába. Az iparűzési adó hiányával magyarázható, miként lehet egy tengeri olajfúrócég vagy egy amerikai médiahálózat tulajdonosának székhelye Újlengyelben – olvasható a Magyar Nemzetben. A lap szerint a falu egyik legfőbb vonzereje az, hogy nem szed iparűzési adót, a dollármilliókat forgató cégeknek pedig nem mindegy, hogy székhelyük települése elkéri-e éves árbevételük 1-2 százalékát. A cikkben megszólaló újlengyeli polgármester Cserna Ferenc szerint a faluban főleg fuvarozó társaságok telepedtek meg, amelyek 33 millió forinttal járulnak hozzá az összesen 180 milliós költségvetéshez – a gépjárműadón keresztül.

Az adócsökkentés és a kedvező infrastruktúra rendkívül csábító – mondta a lapnak Beer Gábor, a KPMG adótanácsadó partnere, aki szerint valóságos cégáramlás tanúi lehetünk az utóbbi időben. Egy, a TV2 által megkérdezett adószakértő szerint nincs semmi illegális az újlengyeli módszerben.

*

1 megjegyzés:

  1. Idepasszoló pár sor az INDEXRŐL.

    http://index.hu/velemeny/jegyzet/2010/10/01/ha_kicsi_a_tet_a_kedvem_sotet/


    Ha az ember végigautózik néhány főútvonalon, nagyon jól megfigyelhető, hogy teljesen azonos adottságú, azonos népességű, gazdasági szerkezetű, egymástól néhány kilométernyire lévő települések teljesen más képet mutatnak: az egyikben rendezett házakat, tiszta közterületeket, újonnan épített közösségi intézményeket látni, a másikban lepusztultságot, szemetet, romokat. Néhol tényleg csak annyi a különbség, hogy amíg az egyik településen ambiciózus, okos és szorgalmas ember a polgármester (aki egyébként sokszor rémségesen sötét képviselőtestülettel harcolva próbál előrejutni), képes működtetni a települést, kitalál esetleg egy-egy rendezvényt, pályázik, pénzt szerez, a másik helyen egy funkcionális analfabéta, buta tolvajt választanak meg rendszeresen, aki szép csöndben lopkodja a közvagyont, másra se gondja, se képessége. (Láttam én helyi önkormányzatot, amelyik teljes egyetértésben lopta el a város szinte egyetlen nevezetességének, folyóparti strandjának a homokját, és még szép magyarázatot is körítettek mellé.)

    Mintha Ócsáról írták volna.

    VálaszTörlés