A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. szeptember 18., szombat

Közéleti délután, vagy délutáni paktum?

A választások közeledtével a lappangó helyi vezetés nem adott lehetőséget egészen szeptember közepéig az önkormányzati választások hivatalos jelöltjeinek a bemutatkozásra. Csupán a héten jelenhetett meg a hivatalos városi honlapon a jelöltek bemutatkozása, esetleges elképzelése, netán programja. A választások előtt már korábban eltüntették a lakossági fórumot, majd kimaradt az önkormányzati újság az Ócsai Kisbíró. Így írásos anyag, ismertető szintén nem juthatott el az önkormányzat segítségével a választókhoz. Aztán a szeptemberi online fogadóóra szintén elmaradt. Szintén egy ómen. Az önkormányzat gyakorlatilag beszüntette működését. A polgármester és az alpolgármester nem tudni mivel tölti hátralévő hivatali idejét. A helyi közéletben a két nagyágyúnak számító személy ugyanis egymás riválisa lett amikor leadták a polgármesterségre gyűjtött kopogtatócéduláikat és regisztrál polgármester-jelöltekké nyilvánították őket. Azóta semmi közélet, semmi közszereplés. Semmi infó, semmi hír, semmi intézkedés. Ezt a lopakodó csendet, ezt a léha semmittevést törte fel a Mádencia Egyesület eseménye, mely Közéleti délután címszóval szervezett össze négy embert. Négy látszólag egymástól független, érdektelen, vagy ellenérzésű és viszonyú embert.
A dolog további érdekessége maga az, hogy a Mádencia Egyesület nem egy kimondott választási disputára szorgalmazott, ahol az azonos posztra jelöltek kapnak lehetőséget a megnyilatkozásra. Nem. Nem erről van szó. Itt nem a polgármester-jelöltek vagy a képviselőjelöltek vitájáról, programütköztetéséről beszélünk, sokkal inkább másról van szó. Furcsa még, hogy a két leköszönő helyi tisztségbetöltő személy mint a polgármesteri székért küzdő ellenfél - aki közül az egyik független, a másik Fideszes, - elvállal egy olyan eseményt, melyből több vetélytársat eleve kizártak. Elvállal egy olyan eseményt, melynek egyetlen kicsengése a Jobbik helyi pártpolitikai érdekeit szolgálja. Ehhez egy ismert jobbikos országgyűlési képviselő asszisztál. A fideszes polgármester jelölt és a független vetélytársa mégis bevállalja a közös szereplést, tudva azt, hogy ennek az egyesületi fedettséggel szervezet bulinak egyetlen célja a Jobbik helyi szervezetének támogatását élvező újonnan felállított képviselőjelölt befuttatása. Mi célból és érdekeltségből vállalja fel mindezt a normális és azonos szintű választási műsor helyett a két nagyágyúnak számító személy? Miért adja nevét, arcát és idejét a Jobbik előretöréséhez, a többiekkel szemben? A felvetés nem annyira furcsa, mint maga a tény, hogy a Mádencia, a jobbikos támogatással bíró jelöltet futtatja. Azt a jelöltet, aki mögé a helyi Jobbik szervezete a támogatását adta. Azt az embert, akiért eljön ugyanennek a politikai pártnak az országgyűlési képviselője. A képviselőjelölt, és a jobbik szempontjából ez érthető. De miért ül egy asztalhoz a Fideszes polgármesterjelölt egy eddig felfedezetlen jobbikos képviselőjelölttel, ha nem ül le más szervezetek képviselőjelöltjeivel, vagy az másokkal, esetleg az összessel? Miért ül le rangján tisztségén, betöltött posztján és pártján kívülivel, ha másokkal ugyanezt nem teszi meg? Mit kap a ma még hivatalban levő két személy cserébe a jobbiktól? Ez itt a kérdés.
Nos a válasz magában az eseményben és a helyi viszonyokban, meg a megváltozott választási lehetőségekben leledzik. A jelenlegi polgármester és az alpolgármester nem szándékozik összejönni a polgármesteri székért induló jelöltekkel egy közös szereplés, vagy kérdez-felelek erejéig. Viszont egymás mellé leülnek még úgy is, hogy ezzel két jobbikos közszereplését segítik. Ez így nem más, mint egy megállapodás összehozás szerinti lebonyolítása. Egy megállapodás, melyet a Mádencia égisze alatt boronáltak össze. Lényege, hogy felfuttassák és bejuttassák a jobbikos képviselőjelöltet az önkormányzat képviselő-testületébe. Ehhez kell a polgármester és helyettese fellépése. A jobbikos jelölt ugyanis önmagában nem elég ütőképes. Viszont nem veszélyezteti a két polgármesterjelöltek esélyeit. Ellenben a meghirdetett esemény, mint közéleti délután amolyan egyesületi segítségnyújtást, támogatást biztosít a számukra. Amolyan önfényezés formájában, ahol persze elfogadtatni és tömjénezni kell a jobbikos jelöltet. A Bartel lényege azonban mégis csak abban rejlik, hogy a jobbik támogatja a meghívott polgármesterjelöltet akár szavazatával, az meg viszont a Jobbik képviselőjelöltjét. Így az összefogás a Fidesz és a Jobbik közt latens létrejött. A jobbikos képviselőjelölt befutása biztosítva, az fideszesé szintén. A harmadik fél pedig a meghívásos kategória tagja marad. Ez azt jelenti, hogy a két polgármesterjelölt is megegyezett, hogy nem froclizza egymást, hagyja futni a másikat. Viszont a befutás, a nyerés után behívja a másikat alpolgármesternek. A Jobbik ezt támogatja annyiban, hogy a jelöltje elnyerje a posztot. A tisztségek ebbéli kiosztása maga a paktum. Ezzel a paktummal kiszolgáltatott és hátrányos helyzetbe hozták a többi jelöltet. Le - és kiosztották a lapokat. Megnevezték a feleket, most már csak a szerepjáték lefolytatása és a szimpatizáns párthívők mozgósítása a feladat. A kételyek eloszlatása és a hitetlenkedők meggyőzésére pedig ott a szépen csengő Közéleti délután, mint valami parasztvakító light show. (Nesze neked politikai-, közéletbeli tisztaság, négyszeres túljelentkezés. - Károlyság van.)
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése