A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. szeptember 4., szombat

Hova, - értünk?

Dabas városát majdnem csupán kétszer annyian lakják, mint Ócsa várost.

A két település az Ország Közepe Önkormányzati Társulás két legnépesebb települése. Dabas után Ócsa az ország közepe térségi társulás második legnagyobb, illetve legnépesebb városa.

Az illetve szócska, mint korrekció azért szerepel a mondatban, mert a populáció tekintetében valóban a másodikok vagyunk a nagyságunkat illetően azonban már némi kételyeink vannak. Ugyanis a feltételezett nagyság egyáltalán nem lelhető fel a városon belül a közéletben a közgondolkodásban, a fejlesztésekés nagyságában az infrastruktúrába. Jelenleg Dabas után Bugyi a legaktívabb és talán második legfejlettebb e téren. Bugyi pedig csupán nagyközség, kisebb lélekszámmal, és háttérrel, de jó vezetéssel, immár városi aspiráns. Ócsa hozzá képest egy kész tömegsír, egy tetszhalott állapotú város, hibernált, vagy retardált választókkal, akik úgy hisznek a béna városvezetésnek, mint a pszichopata a placebónak. Dabas és Bugyi számos pályamunkát adott be, és sorra fejlesztette környezetét, amivel felhozta önmagát, míg Ócsa alig és azt is rosszul dimenzionáltan. A mi testületi vezetőink csupán egy szűk és mesterséges városmagban gondolkodva csupán ott és oda pályázva fejlesztettek, a két másik meg az egész településüket javító elgondolásokra, fejlesztésekre pályázva kértek pénzt és kaptak lehetőséget. Mi ez irányba nem léptünk, nem pályáztunk, nem igényeltünk pénzt és segítséget, így nem fejlesztettük a várost szélesebb körben, nagyobb területet illetően. Még a saját főútvonalunk járdahálózatát sem építettük ki. Más utak, utcák járdáira nem is gondoltak. Kerékpárút létesítésére, vagy a vasút környékének, átjárójának rendezésére nem igényeltek, nem dolgoztak ki pályamunkát. Szomorú ez, főleg, ha látjuk a közeli szomszédok fejlődését. Most irigykedve és elszomorodva nézzük az ottani mosolygós embereket, amint használatba veszik az új létesítményeket. A biztonságos szilárd járdát, a kerékpárutat, és a rendezett közutat.

Nézzük át, mekkora a beruházások aránya ott. Aztán gondolkodjunk el, hogy a lakosság számát és a fent említett helyünket, nagyságunkat tekintve nekünk arányaiban hol és mekkora beruházásokban kéne szerepelnünk, aktívan közreműködnünk, részt vennünk, hogy megőrizzük lakosság által életre hívott, kialakult méltó helyünk?

Dabas városa:

2005. év

Gyalogátkelőhelyek kivitelezése

A megnövekedett forgalom miatt a város több pontján - elsősorban iskolák, óvodák, közintézmények közelében - gyalogátkelőhelyek létesítését határozta el az Önkormányzat, melyek közül az alábbi helyeken készült el:

  • Dabas-Gyón: Zlinszky Ált. Iskola (Kossuth L. út)
  • Dabas: Ruházati bolt (Szent István út)
  • Dabas-Sári: katolikus templom (Szent János út)

2006. év

Útfelújítás

Az Önkormányzat 2006-ban két ütemben végezte az útfelújítási munkálatokat:

I. ütem : Erkel Ferenc utca, Dinnyés Lajos út, Wesselényi út, Ady Endre út, Horváth László út, Gábor Áron utca, Határ út, Liszt Ferenc út, Kölcsey Ferenc utca, Gyóni Géza utca, valamint a Zlinszky utca, az Álmos vezér útja és a Falu Tamás utca egy része.

II. ütem: Gólya, Szamos, Pipacs, Madách, Páskom, Katona József, Móra Ferenc, Zentai, Petőfi Sándor, Hajcsár, Balassi Bálint, Szép, Mikes Kelemen, Szent János köz, Meder, Tavasz, Tél, Ősz, Lindmayer, Árpád utcák, valamint a Csokonai utca és a Tabáni út egy része.

2007. év

Dabasi temető - új ravatalozó megépítése
A dabasi Szabadság úti temetőben új ravatalozó épült.

Sári Tájház
Dabas-Sári településen a hagyományőrző tájház megépítése

Útfelújítás
Dabas, Sziráki Pál utca útburkolatának felújítása


2008. év

Gyóni városrészben

új Családsegítő Központ, valamint Posta kialakítása

Kerékpárút-hálózat bővítése

A Dabas Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be kerékpárút-hálózatának bővítésére, továbbfejlesztésére. A projekt címe: "Összefüggő hivatásforgalmi kerékpárút-hálózat összekötőelemének kiépítése Dabason." A kivitelezési folyamat 2008.06.10-2008.10.31-ig tart.


2009-2010. év

Dabasi Bóbíta Óvoda megépítése

Projekt neve: "Lendületben a Dabasi Dobos Ovisok. A Bóbita Óvoda új akadálymentes épületének környezetbarát üzemeltetését lehetővé tevő építése a hozzá kapcsolódó eszközbeszerzési és szakmai fejlesztési (TAMOP) programmal kiegészítve" Projekt időtartama: 2009.02.16. - 2009.11.16.

Családi napközi és nappali ellátás infrastrukturális fejlesztése Dabason

Társult Önkormányzatok "Együtt" Segítőszolgálata pályázatot nyújtott be "Családi napközi és nappali ellátás infrastrukturális fejlesztése Dabason" című KMOP-4.5.1-2008.-0025 Új Magyarország Fejlesztési Terv Közép-Magyarországi Operatív Program támogatási rendszeréhez. A pályázatot a regionális operatív programot irányító hatóság vezetője támogatásra érdemesnek ítélte.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap, valamint a Magyar Állam által nyújtott vissza nem térítendő támogatásával valósul meg.
A támogatási szerződés aláírására 2009. március 27-én került sor Budapesten.

Építő közösségek – a dabasi Kossuth Művelődi Központ az egész életen át tartó tanulásért projekt TÁMOP – 3.2.3/08/2/KMR

A projekt a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) keretében kerül megvalósításra. A jelen TÁMOP konstrukció célja a közoktatási rendszer hatékonyságának a közművelődés eszközeivel történő javítása, ennek keretében a gyermek-és ifjúsági korosztály bevonása a formális oktatást támogató és kiegészítő új tanulási formákba, nem formális, informális tanulási programokba, szolgáltatásokba. Ezen belül kiemelt cél a hátrányos helyzetű csoportok bekapcsolása az egész életen át tartó tanulás folyamatába. A konstrukció mindezt a közművelődési intézmények és szervezetek nem formális és informális oktatási-nevelési szolgáltatásainak fejlesztése és támogatása révén valósítja meg.

Ennek szellemében a jelen projekt az alábbi komponensekből tevődik össze:

  • B. komponens: Oktatást kiegészítő, iskolarendszeren kívüli programok támogatása
  • Ca. komponens: Digitális kompetenciák fejlesztése
  • E. komponens: Megtartó képességet segítő közösségi programok támogatása

Az egyes komponensek összetevői:

B. komponens: szakkörök (képzőművészeti szakkör, gyermek és ifjúsági néptánc csoport, gyermek citera szakkör, kézműves kör), kompetenciafejlesztő foglalkozások (képzőművészeti, fotós szakmai ismeretek bővítése, népzenei képzés.), táborok (képzőművészeti nyári szaktábor, népzenei-néptánc tábor)

Ca. komponens: 10 ingyenes tanfolyam megszervezése és lebonyolítása, melyek célja a hátrányos helyzetűek részére informatikai ismeretek átadása, társadalmi kapcsolataik erősítése, közszolgáltatások igénybevételének segítése, információs, internetezési lehetőségeik bővítése.

E komponens: csoportfoglalkozások (helyismereti, helytörténet, művelődéstörténeti foglalkozások). E komponenseket egészítik ki további a kompetenciafejlesztő foglalkozások (művészetterápiás-kreatív csoport, outdoor készségfejlesztő foglalkozássorozat), egynapos tréningek (útkereső, szülés-újjászületés tréning), illetve a táborok (természetbúvár és népi kézművesség – három mesterség tábor).

Dabasi kerékpárhálózat fejlesztése, Vörösmarty utcai szakasz

KMOP-2.1.2-09-2009-0016

Projekt összköltsége a pályázat szerint bruttó: 126.330.073 Ft


Dabasi kerékpárhálózat fejlesztése, Tabáni úti szakasz

KMOP-2.1.2-09-2009-0006

Projekt összköltsége a pályázat szerint bruttó: 65.404.695 Ft


Belterületi utak fejlesztése (Ond, Tas, Huba utcák szilárd burkolattal való ellátása)

KMOP-2.1.1/B-2009-0010

Projekt összköltsége a pályázat szerint bruttó: 128.294.232 Ft


Új információs táblák és várostérképek kerültek kihelyezésre a Városban

"Dabas városban a tájékoztatást elősegítő információs rendszerek fejlesztése (utcanév táblák, útbaigazító táblák, térképek)."

KMRFT-TEKI /2009

Beruházás összköltsége: 2. 727.500,- Ft

A projekt célja, hogy az itt élő embereknek megmutatkozzon az egység és a harmónia, és ezzel a tevékenységgel identitástudat növekedés érhető el. Mivel a város teljes területére vonatkozik az elképzelés, így növeli az emberekben az egységesség horderejét, az összetartozás fontosságát. A városban számottevő a fiatalság és a vezetésnek fontos, hogy ne vesszen el a múlt, és annak hagyatéka. Ezt elősegítik az információ rendszereken elhelyezett nevezetességek, mindennapos látványa, és megkönnyíti a köztudatban tartást. A berendezések tartalmazzák a főbb nevezetességeket, látnivalókat, közintézményeket, szálláshelyeket, vendéglátó –ipari egységeket, így biztonságot nyújt az idelátogatóknak, hiszen a vizuális segítségnyújtás a helyismeret érzetét kelti, és ezzel biztos talajt teremtünk a turizmusnak is.


Bugyi nagyközség:

KMOP 4.6.1 Közoktatási intézmények beruházásainak támogatása-Bugyi Nagyközség óvoda korszerűsítése: 134.622.413 forint

KMOP 2.1.2-09 Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése-Kerékpárút-hálózat fejlesztése Bugyi Nagyközségben: 45.493.905 forint

KMOP 2.1.2 Kerékpárutak fejlesztése-Hivatásforgalmi kerékpárút fejlesztés Bugyi Nagyközség területén: 74.889.460 forint

ÁROP 3.A.1/A A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése-A Polgármesteri Hivatal szervezetfejlesztése Bugyi Nagyközségben 19.960.320 forint

KMOP 2.1.1/B-09 Belterületi utak fejlesztése-Bugyi Nagyközség belterületi úthálózatának fejlesztése: 193.248.300 forint

KMOP 4.5.3 Önkormányzatok illetőleg önkormányzati feladatellátást biztosító egyes közszolgáltatások akadálymentesítése-Körzeti Orvosi Rendelő Akadálymentesítése Bugyi Nagyközségben: 9.379.650 forint

KMOP 4.5.1-09 Szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások infrastrukturális fejlesztése-A szociális alapszolgáltatások és gyermekjóléti alapellátások minőségének fejlesztése és javítása: 28.536.052 forint

Mindösszesen: 506.130.100 forint


Ócsa város pályamunkái:

KMOP 5.2.1/A Kisléptékű megyei fejlesztések- Ócsa Város településközpontjának kisléptékű fejlesztése: 84.948.024 forint

KMOP 3.3.2-09 Települési hulladéklerakók rekultivációja-Hulladéklerakó rekultivációja Ócsa Városban: 94.373.672 forint

ÁROP 3.A.1/A A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése-Ócsa Város Önkormányzatának, Polgármesteri Hivatalának és fenntartott intézményeinek szervezetfejlesztése és racionalizálása: 19.760.680 forint

Mindösszesen: 199.082.376 forint

A különbség szembetűnő, és szomorúan érzékelhető a mindennapjainkban. Dabas munkásságát számokban kifejezni és hasonlítani velünk értelmetlen. Ha csak feleannyit felújítást, pályázatot hoznánk, mint Dabas, akkor is lemaradnánk, hiszen a lakosság számát tekintve nekünk szorosan mögötte és közel annyit kéne hozni, teljesíteni, mint nekik. Ennek figyelembevételével, sokkal lehangolóbb a helyzet, ha a kisebb szomszéd Bugyi nagyközség településfejlesztését, rekonstrukcióit nézzük. Ők ugyanis több mint megduplázták a mi hozzáállásunkat. Több mint kétszer annyit költöttek önmagukra, a környezetükre, megjelenésükre, élhetőségükre, mint mi. Ők, az összeköttetés megvalósításában, a biztonságos közlekedésben, a közutak fejlesztésében és a kerékpárút hálózat kiépítésében látják a megtartást, a fejlődést és a jövőt. Dabas szintén e területen fejlődött a legtöbbet. Mi meg pont ezt a hiányosságunkat hagytuk. Maradtunk tovább a sárban, a bizonytalanban és a fejletlenségben a szomszédokhoz képest.

Ócsa városvezetése, a polgármesterekkel az élen, és a képviselő-testülettel a háta mögött nagyot hibázott és vétet a lakossággal szemben ezért. Hibás a be nem tervezett és be nem nyújtott fejlesztésekért, a város elmaradottságáért és a jelenlegi, kifogásolható állapotokért.

Ócsa a Károlyok uralma alatt elmaradt, visszafejlődött. Más településekhez hasonlóan nem tudott élni adottságaival, lehetőségeivel. Rossz gazdálkodása, hibás városvezetése, koncepciótlan dolgai okán nehéz és hátrányos helyzetbe hozta a városiakat, az itt élőket, vagyis a lakóit. Azokat az embereket, akikért tenni és cselekedni kellett volna. Azokat az embereket, akik korábban a választások alkalmával hittek nekik és bizalmat szavaztak számukra. Nos ezzel a bizalommal és az akkor kapott lehetőséggel, a felruházott bizalommal, mint hatalommal éltek vissza a Dönti és Bukodi polgármesterek, valamint az őket támogató képviselők. Ócsa nekik köszönhetően olyan hátrányba került az elmúlt négy év során, amit a két említett szomszédos településsel szemben egyhamar képtelen lesz behozni. Ezért óva intek mindenkit, hogy a jelenlegi leszerepelt garnitúrát, vagy annak bármelyik alakját visszaválassza a testületbe.

Ócsára nagyon ráférne a megújulás. Hova tovább, hogy is tegyen már valaki értünk.

*

3 megjegyzés:

  1. sem Károly, sem Péter nem fog tudni az elkövetkező 4 évben olyan hú de nagy változásokat tenni ... a város vezetése nem most lett elrontva, és ezt leginkább a Döntinek köszönhetjük .. nem említeném egy lapon a Bukodival ... nem egy a hatáskör, .. stb. . a Magyar Úr meg el van tévedve kicsit ... ja és csak úgy megemlíteném, hogy ez a blog cseppet alkotmány sértő ... nehogy problémája legyen ebből a Magyar Úrnak még ...

    VálaszTörlés
  2. Üdvözlöm Névtelen!

    Sajnálattal olvasom azon a sorait, miszerint itt senki nem tud "hú de nagy változásokat" tenni. Alapvetően ez az a gondolkádásmód, amit örököltek sokan, ami miatt nem jutunk sosem egyről a kettőre. Ez is a népbutítás fontos eleme!

    Ön úgy gondolja, hogy hagyjunk mindent, ne is akarjunk változást, egyszerűen törődjünk bele, hogy ez el lett rontva?

    Arra még kíváncsi lennék, hogy nekem milyen problémám lehet ebből a blogból? Úgy gondolja én üzemeltetem vagy hívtam életre? Cikket én sem tudok itt közölni, mindössze megjegyzést írhatok, reagálhatok, mint ahogy Ön is! Akkor ez mindkettőnknek problámás lehet, előny az Ön részéről, hogy a nevét nem vállalja...

    Üdv: Magyar Péter

    VálaszTörlés
  3. T. Névtelen! Örülök, hogy írt. Köszönöm sorait. Remélem visszatérő, véleményalkotó látogató lesz. Kíváncsi lettem volna még a blog tartalmára, szolgáltatásaira vonatkozó véleményére.
    Sebaj, majd talán legközelebb. Üdvözlettel: fo-lak

    VálaszTörlés