A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. szeptember 25., szombat

A nyugdíj egyseknek lehetőség, másoknak (a pór népnek) elérhetőség, vagy csak álom - vaze

Lassan mondom, hogy mindenki megértse: el-ké-pesz-tő.

Éppen most, amikor mindenkinek dolgozni kéne, hogy legyűrje a válságot, fogja magát és csapot-papot hátrahagyva, nyugdíjba vonul. Már régebben nagy vitát váltott ki egy 36 éves nyugdíjas kommandósról szóló poszt, melyben feketén-fehéren olvashatóak voltak a számok: a 3 millió nyugdíjasból több mint 600 ezer korhatár alatti.
A 276 ezer korhatár alatti öregségi nyugdíjas nyugdíja havi 31,2 milliárd forint (112 ezer ft / fő, vagyis az átlagnyugdíj feletti).

És akkor azt olvassuk, hogy Gesztesi Károly, aki egy erős, 47 éves férfi, és rengeteg színdarabban, sorozatban, filmben játszik, fogja magát, és nyugdíjba vonul.
Ma ezt megtehetik, fricskát hányva a társadalomra, az emberekre és az egészre. Ezt megtehetik a bukott képviselők, a kétes rendőrök és a színészek. Azok az érzéketlen, pénzhajhász emberek és színészek, akik tojnak a világra és élnek a korrupt szociálpolitika adta "lehetőséggel". Nyugdíjba vonul Gesztesi miközben tele a bulvár a volt feleségének botrányaival és a fiával történő csajozásokkal. Miközben rágózik és nyomja, hogy "vaze".
Igazi playboyként élvezi és habzsolja az életet válása óta Károly. Önfeledten szórakozott fiával playmate-partin a dögös bombázók társaságában. A színész a „pasis éjszakák" mellett szenvedélyeinek is hódolhat, amire most már több időt tud szentelni, mint Liptai Claudia (37) mellett.
Míg Claudia feje fölött összecsaptak a hullámok a napokban kirobbant szerelmi háromszögéről szóló botránya miatt, addig exférje, Gesztesi Károly szinte fejest ugrott az agglegényélet szépségeibe és lehetőségeibe. Mint aki a munkás éveit búcsúztatná.
Az ember azt hihetné, hogy Liptai pasis kalandjai valamennyire megviselik a színészt. Á, dehogy. Ennek nyomát sem látni. A Tb fizetés azonban már gondot jelent, hiszen ettől szabadul. Sebaj, csak érezze jól magát. Majd mi kevésbé kopottak eltartjuk.

Nyugdíjba vonul, mert nem akar TB-járulékot fizetni.
(Hogy megkopott, elfáradt nyugdíjas korabeli lenne, semmi nyoma.)

Gesztesinek októbertől havi negyvenezer lesz a járandósága, de Gesztesi annak nagyon örül, hogy megszabadul a tb-járulék fizetése alól. (Hogy miért pont 40 ezer, az is megér egy misét.) Persze nem vonul vissza, a jövőben is láthatjuk filmekben és a színpadon. Fitten, jól megfizetve pénzt keresve nyugdíjasként. Fricskát szórva a népre vaze. Nyugdíj és gázsi. Ez a buli.

Egészen pontosan:
"- a 2007. december 31-e előtt szakmai nyugdíjba vonult kollégáink – a hatályos törvény módosítása eredményeként – 2010. január 1-e után is minden korlátozás nélkül vállalhatnak kereső tevékenységet;
- a 2008. január 1-e után szakmai nyugdíjat választók az ez évi szabályokhoz viszonyítva 50%-kal magasabb összeghatárig, a január 1-én érvényes havi minimális bér tizennyolcszorosának – jelenleg tizenkétszeres - megfelelő összegig folytathatnak kereső tevékenységet, ennek elérése után a nyugdíjat szüneteltetniük kell az év végéig."

Vagyis milliókat keres, de nem akar TB-járulékot fizetni. És még mindezt nagy büszkén az orrunk alá is dörgöli.

"Negyed évszázada a pályán vagyok, ezért végre egyszer kihasználom az állam által nyújtott lehetőséget. Kodály Zoltán harcolta ki egykor, hogy nyugalomba vonulhasson, aki huszonöt évet művészként eltölt a pályán. Nekem októberre ígérték a nyugdíjazásomat, remélem, addig nem változik meg a törvényi szabályozás. Túl sok pénzt nem fogok kapni, nagyjából negyvenezer forint lesz a járandóságom, de nem is ez a lényeg. Van ugyanis egy csomó olyan jelentős fizetnivaló, amelyet ezentúl nem kell lerónom." - nyilatkozta Gesztesi.

Ja, hogy Kodály Zoltán kiharcolta a 2. világháború után? Akkor elnézést!
A művész urat baszogatja a főnöke? A művész úrnak van évi 2 teljesítményértékelése? A művész urat fenyegeti a kirúgás veszélye? A művész úr megdöbben minden hónap elején, mikor megjön a nettó fizetése?

"A bányászokat, rendőröket, tűzoltókat, katonákat és művészeket megillető szakmai nyugdíjak 25 év szolgálat után teszik lehetővé a visszavonulást, esetenként húsz évvel korábban az átlagos öregségi nyugdíjkorhatárnál. Ezen szakmák művelői ugyanis olyan mértékű fizikai és pszichés megterhelésnek vannak kitéve, hogy művelőik lényegesen gyorsabban "kopnak el" kortársaiknál." - nol.hu

A művész urak és hölgyek valóban gyorsabban "kopnak" mint egy pék,vagy egy üvegfújó, vagy egy egy beteg ágy mellett felügyelő, kacsázó, s 3 műszakban dolgozó, éjszakai ügyeletet vállaló ápolónő?
Ki állapítja meg, hogy ki és mennyire "kopik"?

Mikor lehet nekünk olyan időbeli, államilag támogatott nyugdíjas korunk, amikor még abban a korban lehetünk, mehetünk nyugdíjba, amikor még az aktív csajozás és annak fitt lehetősége adott lehet számunkra? Szakmai nyugdíj? Ugyan már! Hagyj kopjanak még.
50 év felett, rettegve az állástalanságtól, a munkanélküliségtől, a pénztelenségtől és napi megélhetési gondokkal küzdve, ha elérjük is a
nyugdíjkorhatárt, 65 évesen már biztos nem a dőzsölés vezérel minket. Ez nem ugyanaz a nyugdíjaskor.
Ők (gesztesiék, politikusék stb.) arra hivatkoznak, hogy
megkoptak. Csajozni, mulatni, ÉLNI és a TB-fizetést kikerülni persze nem elég fakultak.
(Gusztustalan. Vaze.)
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése