A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. január 12., szerda

Szabad lerasszistázni a rendőrséget

Bűncselekmény hiányában felmentették azt a magánszemélyt, aki a szombathelyi rendőrkapitányság épülete előtt „Számolják fel a rasszista rendőrséget!”-transzparenssel egyszemélyes tüntetést tartott 2009 májusában.

A rendőrség becsületsértés miatt büntetőeljárást indított, mert a tüntető személy véleményét sértőnek találta. Az eljárásban a TASZ képviselte a tüntetőt.

A bíróság nem a tüntető kijelentésének igazságtartalmát vizsgálta, azaz, hogy valóban rasszista-e a szombathelyi rendőrség, hanem azt mérlegelte, hogy a közpénzből működő rendőrségről alkotott véleményének bárki hangot adhat-e.

A bíróság úgy döntött – mivel demokratikus jogállamban mindenkit megillető, alkotmányos alapjog a véleménynyilvánítás szabadsága -, hogy a rendőrség köteles az ilyen kijelentéseket tűrni.

A döntés már decemberben megszületett, de az írásos végzés és indoklás kedden érkezett meg.

„A TASZ szerint ijesztő az a világ, amelyben a közhatalom határozza meg az őt ért kritika határát. A bíróság ítélete azt üzeni, hogy mindenki szabadon elmondatja, ha véleménye szerint a rendőrség rasszista. A kritikus vélemény szabad, annak hangoztatását jogszerűen a közhatalom nem gátolhatja meg. ” – jelentette ki dr. Szigeti Tamás, a TASZ munkatársa.

*

1 megjegyzés:

  1. Most akkor rasszista a magyar rendőrség, vagy ávéhás vagy mi?
    Úgy tűnik nem mindegy, milyen jelzőket aggatunk rá. Azt a szombathelyi egyént ugyanis, aki szerint a rendőrségünk rasszista, bűncselekmény hiányában felmentették.
    Az index beszámolója szerint a bíróság úgy döntött – mivel demokratikus jogállamban mindenkit megillető, alkotmányos alapjog a véleménynyilvánítás szabadsága –, hogy a rendőrség köteles az ilyen kijelentéseket tűrni.
    Az index idézi a TASZ munkatársa kijelentését is, miszerint „ ijesztő az a világ, amelyben a közhatalom határozza meg az őt ért kritika határát. A bíróság ítélete azt üzeni, hogy mindenki szabadon elmondatja, ha véleménye szerint a rendőrség rasszista. A kritikus vélemény szabad, annak hangoztatását jogszerűen a közhatalom nem gátolhatja meg. ”
    Novák Előd ellen viszont azért folyik jelenleg is büntetőeljárás – mentelmi jogát is felfüggesztették – mert ávósnak nevezett egy rendőrtisztet a 2006-os budapesti „sajnálatos” eseményekkel összefüggésben.
    A kettőjük cselekedete között vajon van-e lényegi különbség? Mitől lesz büntetlen véleménynyilvánítás a szombathelyi emberé, s mitől üldözendő, társadalomra veszélyes magatartás Novák Elődé?
    Tény, hogy Novák Előd egy bizonyos konkrét rendőrt ávósozott le, míg a szombathelyi illető általánosságban minden rendőr becsületébe belegázolt, amikor rasszistának nevezete őket.
    Vagyis ha belegondolunk, tulajdonképpen ez az utóbbi a súlyosabb. Hiszen minden rendőrről – a portástól a rendőrfőkapitányig bezárólag azt állította, hogy fajgyűlölők. Míg Novák Előd közülük csak egyet tartott ávéhásnak..
    Persze ne felejtsük, Novák Előd ügyében még nem döntött a bíróság. Csakhogy a mentelmi jogának megszüntetését kérő ügyészségnek is mérlegelnie kellett (volna), hogy megáll-e a bűncselekmény megalapozott gyanúja.
    Ők igenlően döntöttek. Vagyis szerintük egy rendőrt nem lehet e minőségében sértő jelzőkkel illetni.
    Annak ellenére tartotta a képviselő mentelmi jogának felfüggesztését az ügyészség szükségesnek, hogy még a rendszerváltó években az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette, és a büntető törvénykönyvből törölte a hivatalos személy megsértése bűncselekményét. (36/1994. (VI. 24.) AB határozat.)
    Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a hatóság vagy hivatalos személy, valamint a közszereplő politikus becsületének csorbítására alkalmas – e minőségére tekintettel tett –, értékítéletet kifejező véleménynyilvánítás alkotmányosan nem büntethető.
    A szombathelyi bíróság az index tudósítása szerint kifejtette azt is, hogy nem vizsgálta az elkövető kijelentésének igazságtartalmát, azaz, hogy valóban rasszista-e a szombathelyi rendőrség, hanem azt mérlegelte, hogy a közpénzből működő rendőrségről alkotott véleményének bárki hangot adhat-e.
    Érdekes végeredményt hozhatott volna persze, ha a bíró mégis belemegy a rendőrség által becsületsértőnek tartott kijelentés valóságtartamának bizonyításába.
    Ami pedig Novák Elődöt illeti, a vele szembeni büntetőeljárással csak azt érték el, hogy egy komolytalan váddal, ártatlanul meghurcolt nemzeti hőst csináltak belőle. Hátha még el is marasztalnák!
    Mily szépen mutatnak majd a Nemzeti Pantheonban Budaházyval együtt.

    VálaszTörlés