A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. január 31., hétfő

Ismét jön a Kisbíró

Hosszú várakozás után, újult erővel, változatlan formában jelentkezik a házak postaládájában újra az Ócsai Kisbíró.

Tavaly, még a választások előtt jelent meg utoljára a régi testületi szerkezetben és a régi szerkesztőség által az önkormányzat újságja. Már akkor is évi ötmillió forintba kerülő kiadvány gondokat okozott a költségvetésnek, hiszen a beállított pénzek ellenére a havi lapszámok nem jelentek meg. Más településekhez hasonlóan nálunk szégyenszemre nem kaptak teret és lehetőséget az újság által a választások jelöltjei. Nem volt programismertető, beszámoló és elköszönés sem. Aztán, és azóta semmi.
A helybéliek nagyon hiányolják és hiányolták már a hírforrást. Nem akarok ünneprontó lenni, de azt elárulhatom, hogy a szerkezetében alig változott újság hangvitelében, hírközlésében, nagyobb volumenű váltást jelent majd, mint azt az ember csupán a szerkesztők cseréjétől remélne. Láttam, hallottam a szerkesztők véleményét, hozzáállását, hivatalos bemutatkozását. Annyit elárulhatok, hogy a blogunk munkáját nem veszélyeztetik, előlünk nem veszik el a tájékoztatásra kívánkozó tudósításokat. Továbbra is hiteles és fontos tájékozódási pont leszünk. Ugyanis az adózóknak havi közel félmillióba kerülő városi lap nem fogja a gazdáját megcáfolni, vagy kellemetlen helyzetbe hozni. Ezért nem is számol be számos sorsdöntő kérdésről, eseményről. Alig érintően foglalkozik csak a lakosságot borzoló kérdésekkel és az új adókivetéssel is csupán sablon szinten.
Nincs és nem igen lesz benne szó arról a jelenleg még csak 6,5 milliós veszteségről, melyet az iskola kapcsán kell kifizetnie az önkormányzatnak egy helyi lakos számára. Arról sem fogunk értesülni, hogy a városvezetés a nehéz anyagi helyzet ellenére miért ragaszkodik olyan makacsul a 628.063,- Ft + 5.900,- Ft, és a 301.470,- Ft teljes kiaknázásához a két polgármester, amiből az egyik társadalmi megbízású, tehát effektíve hivatalosan nem is dolgozik, hivatalos munkaidővel nem rendelkezik. Ez a két poszt így, ebben a formában, 935.433,- Ft-tal gyengíti a költségvetést. Azt a költségvetést, mely egyébként is betegeskedik, mert (295,849,000 Ft) hiánnyal küzd, és nem enged kilábalást. Ezért és ennek okán, találták ki, hogy majd a lakossággal bestoppoltatják azt a (közel 300 milliós) lyukat, amit maguk csak tovább tágítanak a kiköltekezéseikkel. Tehát a havi 935.433,- Ft jutalmak és egyebek nélkül éves szinten 11.225.196,- Ft-t jelent. Ennyibe kerül Ócsának Bukodi Károly és Horváth Tamás;  (bútorozatlanul, laptopok, és egyebek nélkül).  Az a Horváth Tamás, aki főként tanárként, és Pest-megyei képviselőként ismert, de korábban mint helyi képviselő volt fellehető. Ő volt az, aki indítványozta (javasolta, tavaly kezdeményezte) a 2 éves laptopok kiárusítását, aminek kapcsán, most további 3,2 milliót költöttek azok pótlására. A képviselő-testület ezt követően szavazta meg az új laptop vásárlást, (de már) Bukodi Károly javaslatára. (Ezzel most a kétéves korábbi gépek mellé  újabbat is szereztek a használatukra.) Horváthból pedig alpolgármester lett; - Gallai segédletével.
Szóval erről nem olvashatunk a most megjelenő, januári lapszámként jegyzet Kisbíróban. De nincs létjogosultsága az önkormányzati újságban annak a lakossági panaszoknak, amiben a italozó-helyek látogatóinak zajosságát, rendbontásait kifogásolják. Nem olvashatunk továbbá az utak rendbetételéről, a szemétügyről, az önkormányzatban végzett milliós felújításról, a bebútorozásról, vagy más hírértékű eseményekről, ahogy arról sem, miszerint a Pest Megyei Kormányhivatal  elkaszálta a várost a kommunális adó kivetése kapcsán, miszerint a polgármester megsértette a vonatkozó rendeletben foglalt rendelkezést. Arról sem nagyon fog tudni senki, mikor küldik ehhez az adóbevallás nyomtatványait. Szóval, ha majd megjelenik a postaládákban, ne érjen meglepetésként senkit.

Olvasóként, hírekre éhezőn várják érdeklődéssel és fogadják szeretettel a februárban újra megjelenő, megújult szellemiségű januári lapszámot, melyet a kulturális bizottság vezetője Bukodi Jánosné elnök helyett a szerződés szerint Horváth Tamás hagy majd véglegesen jóvá és kezel a megjelenés előtt. Vagyis a döntés és a kibocsátás végső igenje és nem-je az ő kezében van, mint/akár egy régkorabeli jó cenzornak. Persze élő, és fizetett demokráciánkban ez a szolgáltatás nem létezik. Amiről azonban évi öt millióért ott nem közölnek, vagy tudósítanak, azt itt továbbra is ingyen és bérmentve megtesszük. Reméljük a későbbiekben is megtalálják nálunk azokat a híreket, eseményeket, amik az embereket foglalkoztatják, amire többen kíváncsiak, hogy akár előbb olvashassák beszámolóinkat, tudósításainkat, a városról, annak vezetéséről,  a történésekről, mint, ahogy az, hírré válna.  Ehhez biztosítunk lehetőséget, kötetlen kommunikációt.
*

14 megjegyzés:

  1. Egyet nem értek: ha jól tudom egyedül Inceffi (Macska)Szabolcs nem vette meg a laptopot (ellopták Tőle, de még a jelképes árat sem fizette meg az önkormányzatnak, részéről volt laptop nincs laptop és nem is fizet érte...

    VálaszTörlés
  2. Azért nem fizetett érte, mert a 2010-es Magyar Kultúra napi rendezvényen vett részt -nem szabadidős tevékenysége során, hanem képviselői státuszában-, mikor ellopták a laptopját. Ha számon kérik rajta valószínűleg kifizeti, de ettől eltekintett a testület érthető módon. Ez is jegyzőkönyvezve van, mint sok egyéb más...
    Egyébként helyesen Inczeffy.

    VálaszTörlés
  3. Inczeffy Szabolcs képviselő nem vette át a "számára" vásárolt új laptopot.

    VálaszTörlés
  4. 1/2011.(I.28.) számú rendelete a 2010.évi költségvetésről szóló 2/2010. (II.26.) számú önkormányzati rendelet módosításáról
    1.§.
    Ócsa Város Önkormányzatának 2010. évi költségvetéséről szóló 2/2010. (II.26.)
    számú önkormányzati rendeletének 3. §. /1/bek. az alábbiak szerint módosul:
    „3.§.
    (1) A képviselő testület Ócsa Város Önkormányzat 2010.évi költségvetésének:
    Bevételi főösszegét: 928,990,709 Ft-ban
    Kiadási főösszegét : 1.224,839,709 Ft-ban
    A hiány összegét: 295,849,000 Ft-ban állapítja meg.”
    2.§.
    Ócsa Város Önkormányzatának Polgármesteri Hivatalának bevételi és kiadási előirányzatának módosításait az 1., 2. és 3. számú melléklet tartalmazza.
    3.§.
    Ezen rendelet a kihirdetését követő 5. napon lép hatályba.
    Kmf.
    Bukodi Károly polgármester
    dr.Szabó György
    jegyző

    VálaszTörlés
  5. Ja és annyit még, hogy az akkor használt laptopjuk, ma 3-4 évesen is 60.000 forintot ér a hirdető oldalakon. Azért egy Intel Pentium Dual Core DVD-s, webkamerás, 1 GB memóriás, 160 GB merevlemezes, Win XP és Office 2007-es programokkal rendelkező laptop nem 20.000 ezt beláthatja bárki.
    Annyiért a gyereknek lehet venni műanyag zenélős laptopot a játékboltban...

    VálaszTörlés
  6. Laptop akció Ócsán,Karcsi műszaki boltjában!
    Most akár 20000,-ért az öné lehet!
    Ehhez,nem kell mást tennie,csak bólogatni és hívni a következő nem emeltdíjas számot:06-30/617-9x-xx.
    Legyen ön is boldog tulajdonosa egy modern számítógépnek.
    Kifizeti és már viheti is.
    Önt senki sem fogja kérdőre vonni,hogy miért volt ilyen olcsó.
    Erre Karcsi a garancia.
    Egyéb szolgáltatásainkat is ajánljuk.
    Terembérlés olcsón,útkezelés,irodafelújítés.
    Bízza pénzügyeit ránk,mi tudjuk mire költeni.

    VálaszTörlés
  7. MONDJA MÁR MEG VALAKI KIK VOLTAK AZOK A MARHÁK AKIK EZEKET A KÉPVISELŐKET MEGVÁLASZTOTTÁK?

    VálaszTörlés
  8. Többekközt te! Ha szavaztál azzal, ha nem, azzal! Úgy, hogy kuss!

    VálaszTörlés
  9. Én már nem Ócsán élek, mert azt az igénytelenséget, ami ott van, no meg ahogy a beírásokban olvasható, nem tudtam elviselni.
    Eljöttünk.
    Megnyugtatlak, nem mi voltunk az egyedüliek. csökken is a népesség. Ez többe kerül Ócsának, mert drágul a városüzemeltetés, amit rátok hárítanak. Vegyétek már észre, hogy rosszul sáfárkodtok. Rosszabbak vagytok, mint egy szabolcsi pudré tanyasiak. Hiába vagytok Pesttől harmincra. Dabas is elérhetetlen számotokra.

    VálaszTörlés
  10. Ebben igazad van.A környék leglepusztúltabb településével "büszkélkedhetünk" köszönhetően a vezetésnek és Szűcs Lajosnak.Ebből a porfészekből,csak lopják a pénzt,de nem hoznak semmit.Ja bocs a templomtól templomig című nevetséges díjat el is felejtettem.Ez a sok,ahogy te fogalmaztad szabolcsi pudré tanyasinak jó ez,meg a Bukodi.Őket lehet hülyének nézni.Ebből él ez a gyökér,meg a Horváth haverja.

    VálaszTörlés
  11. Hol az újságom?Budira mindig vittem magammal.Abból bezzeg megtudtam,hány embert értek terménylopáson.

    VálaszTörlés
  12. A szint, megin a szint!

    VálaszTörlés
  13. Te is benne vagy. Ők is helybéliek, ott élők. Talán ilyen a város és annak vezetése is. Ez tükröződik a válaszokban, a reagálásokban és a választási eredményekben. Ez a szint dönt a laptopok eladásáról, újak vételéről, ez a többségi szint helyesli azokat, ahogy megszorításokat, az adókat, vagy a drágább életet, a kisebb béreket. Ez a többség ott, ők határoznak, szavaznak, döntenek, és választanak maguk közül vezetőt maguknak. Ez a szintjük. Ezt látod, ha kilépsz a lakásból, ezt éled ott Ócsán. Ezért tartotok ott, ahol. Mások meg előrébb.

    VálaszTörlés
  14. Ha téged ennyire zavar ez a "szint", miért ezt olvasod?

    VálaszTörlés