A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. január 23., vasárnap

Hangulat-jelentés ( - jó-rossz érzéssel az önkormányzatiságról)

Továbbra sem nyugszik a hangulat a laptop vásárlások körül, mert mindig felbukkan valami újabb pénzköltésről szóló hír. Most a város polgármesterének a munkakörülményeit javító irodafelújítás-festés és az ahhoz kapcsolódó munkákra fordított egymilliós nagyságrendű beruházás korbácsolta fel az indulatokat, ami állítólag a Kardos Zoltán vezette Pénzügyi, gazdasági és pályázat koordináló Bizottságon ment át, s (Kardos Zolán elnök, Buza Enő tag, dr. Gallai Zoltán tag, Marosi Gábor tag, Ullman Márta tag)  hagyott jóvá. Most ezzel az újabb kiköltekezéssel és az állandósuló megszorításokkal terhelten az ócsai már nehezen emészti ezeket a milliós nagyságrendű gombócokat. Így mindig és visszatérőn szakítják fel a korábbi sebeket, még akkor is, ha azt egy (Acer) laptop meg egy pemzli okozza.
Kérdés persze, hogy jogos-e a felvetés és a rossz hangulat, úgymond a háborgás?
Mint arról beszámoltunk és így közismerté vált, Ócsa város a polgármester-választást követő (Bukodi Károly második-harmadik előterjesztésére) intézkedései során a képviselő-testület egyöntetűn állásfoglalása mellett döntöttek a laptopok beszerzéséről, mert a saját munkájukhoz szükségesnek tartották. Azt azonban figyelmenkívül hagyták, hogy a város nehéz anyagi helyzetében nem biztos, hogy ez a legfontosabb és leghelyesebb cselekedett. Azzal sem törődtek, hogy a képviselői munkájukhoz korábban a város már biztosított számukra laptopot, és hogy azt egy jelképes potom áron felvásárolhatták. Így minden eddigi képviselőnek megvolt az eszköze és számítástechnikai háttere a munkájához. Ez persze nem volt jó és elég. Új beszerzés mellett döntöttek. A Computerfutárt választották ki, aki 12 laptopot adott el az önkormányzatnak több mint 3 millió forintért. Állítólag ez volt a legkedvezőbb ajánlat. Amikor a nyilvános anyagokba, a jegyzőkönyvekbe betekintettünk, akkor azonban kiderült, hogy a beszerzést nem pályáztatták. Igaz erre, ebben az összegben nem kötelezte semmi az önkormányzatot. A kért 3 árajánlat különböző időpontokban futott be. Nem volt borítékbontás és egyidejű árajánlat tétel. Ez nem pályáztatással történő kiválasztás volt. Nem néztük azt sem, hogy mi volt az igény, és hogy a három ajánlattévő azonos gépekre és konfigurációkra adott e árajánlatot. Az azonban biztos, hogy a Computerfutár beérkező kínálata volt legkésőbb beérkező, tehát az utolsó a sorban. A két másik előbb jövő, drágább volt. Feltételezgetések és találgatások nélkül, ismerve a városunkat, és a helyi hírterjedési metódust valamint annak sebességet, nyugodtan hihetjük, hogy a tett árajánlatok kiszivároghattak. Olyan ez, mint a hal a vízben. Kérdés, hogy a hal iszik e vizet? Hogy iszik-e, azt nem tudhatom, de hogy lehetősége van rá, az biztos.
Nos a Computerfutár egy korábbi mailes megkeresésünkre nem válaszolt, így most sem hiszem, hogy különösebben foglalkoztatná a dolog, vagy a készség a válaszra. Ráadásul több megbízatása, feladata is van az önkormányzattól, így anyagi érdekek kötik össze, és elfogult lehet e tárgyban. Azt azonban Horváth Tamás alpolgármester az önkormányzati ülésen elmondta, hogy a Computerfutár,  mely a város hivatalos honlapját is kezeli, 450 ezer forintban határozta meg a fórum visszaállítása esetén a moderációt. Ez állítólag 24 órás felügyelet lenne és 30 percen belül lekerülne a nem oda illő beírás. A városi honlapra mennyit kapnak az ide évben, és milyen megosztásban, még nem tudni.
A lényeg azonban a 11 laptop és a több mint 3 milliós kifizetés ezért, ebben a helyzetben.
Bukodi Károly szerint ez jó és szükséges kifizetés, vétel volt.
Érdekes mód, pont most, egy fejér megyei nagyvárosban tört ki vihar egy hasonlatos pénzköltés miatt. Ott 3,8 millió forintot kívánnak szánni a képviselők (17 db) laptopjaira.
Az egyik ottani képviselő ezt elutasító felszólalása a következő volt:
Egyrészről a mostani pénzügyi helyzetünkben elfogadhatatlanul magas összeget szeretnének áldozni a képviselők laptopjaira. Másrészt szeretném jelezni a Tisztelt Képviselő uraknak, akik a december eleji közgyűlésen pénzhiányra hivatkozva utasították el a közbiztonság megerősítésére tett javaslatomat, de most tessék: itt van 3,8 millió forint, amit fel lehetne használni. Ugyanis szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a városlakók egyesekkel szemben nem érzik úgy, hogy minden rendbe lenne a város közbiztonságával. A megerősítésére tett javaslatomat elvetették, de most tessék: itt van 3,8 millió forint, amit fel lehetne használni. Ugyanis szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a városlakók egyesekkel szemben nem érzik úgy, hogy minden rendbe lenne a város közbiztonságával.
Ugye milyen érdekes? Ott is a Fideszes többség határoz, és a nehéz pénzügyi körülmények között tengődve vásárolnak, költenek fölöslegesen (sokat) laptopokra. Igen feleslegesen, mert itt Ócsán is vettek már egyszer aztán meg maguknak. Mert azt vagy 20 ezer körül kivásárolták. Erről azonban nem sokat beszélnek, amikor összejövünk. Így már egyeseknek ebből kettő is jut. Azt se feledjük el, hogy a példánkban idézett képviselői vélemény egy nálunk nagyságrenddel nagyobb városban hangzott el és arra vonatkozik miszerint az ottani magasabb költségvetéshez viszonyítottan elfogadhatatlanul magas összeg. Akkor Ócsán ez elképzelhetetlenül irreális. Az is érdekes, hogy itt nem volt egyetlen képviselőnk sem, aki szót emelt volna ezért. Mondhatom, hogy gyalázat?
És akkor most ott áll a bál, itt meg amolyan sértődöttség és dacolás van az érintettek oldalán, mert most még mindig erről beszélnek a városlakók. Közben folyik a susmusolás, és a további költekezés. Egy kicsit sem fogják vissza magukat. Még arra az ötezer valahány forintos nyelvpótlékra is szükségük van? Arról sem mond le spórolás gyanánt szeretett polgármesterünk. Neki alanyi jogon jár ez a pénz. Ahogy a többieknek a használt és az új laptop is. Hát nem értünk vannak, nem a mi szavazatainkra volt szükségük még pár hónapja? Dehogy nem! Az azért mégis csak nonszensz, hogy az egyik előterjesztés a jó üzletnek számító laptopvásárlás, a rákövetkező meg a lakosság lenyúlása, a rájuk voksoló választópolgár megadóztatása a kommunális-adó kivetésével.
Nem véletlenül háborognak Fejér- és Pest megyében, s itt helyben, az önkormányzati képviselők lelketlen és önző hozzáállásán. Ugyanis nem mindegy, hogy egy olyan városban ahol szinte semmire nincs pénz, (lásd közlekedés, szemét-ügy, vízelvezetés, stb.) ott páran több milliót költsenek el, vagy osszanak szét a saját körülményeik és kényelmük javítására. A lakosok kényelme és körülményeinek javítása helyett. Arra hol a pénz, az hol marad?
A mi jó-rossz érzésünkkel mi lesz?
*

15 megjegyzés:

  1. Szigetszentmiklóson hasonló történt: új laptopokat vettek az új testületnek, amit a helyi közösség nem tudott megakadályozni, de annyit sikerült kikényszeríteni, hogy a régieket egytől-egyig felajánlották a képviselők helyi intézményeknek - messze az ideálistól, de legalább ennyi - itt ha jól tudom még ez sem történt meg.

    VálaszTörlés
  2. Itt is felajánlották.A haveroknak.Ez a jellemtelen szarzsák Bukodi szarik mindenre.Csak a harácsolás meg a közvagyon dézsmálása megy neki.Amit elvett tőle a természet(az ész és a mérete),azt visszaveszi a képzelt hatalmával.Az utcára sem mer kimenni,nehogy leköpjék.
    És ez vonatkozik a többi semmire kellő álszent,hazug képviselőre is.

    VálaszTörlés
  3. Ezekre a computerfutárosokra is ráférne egy Apeh ellenörzés.Biztos találnak majd valamit,ha nagyon akarnak:)

    VálaszTörlés
  4. És azokra is,akik hugyér-szarért megvették a leselejtezett laptopokat.Al caponét is adócsalásért itélték el:)

    VálaszTörlés
  5. Miért kell mindenkit szapulni?
    Ha kell a munkájukhoz ám legyen,és a helyi vállalkozókat is támogatják egyben.Ez miért probléma?
    Lehetnétek megértőbbek is!

    VálaszTörlés
  6. Önmagában nincs ezzel baj, csak hát akkor a másik oldalon sem kéne spórolni.
    Ha nem lenne megszorítás, vízdíjemelés és nem raknánk a nyakunkba az új adót, akkor még leszarnám. Így viszont ők szarnak ránk, miközben magukra szórják a költségvetésből azt amit inkább a fejlődésre és a stabilitásra kéne.
    Húzzanak el.
    Én megértem az indulatos véleményeket.
    Mondjon le a Kardos, a Horváth, a Gallai, és az egész Pénzügyi Bizottság a Bukodival együtt! Ne legyen több tékozlás!

    VálaszTörlés
  7. Milyen munkájukhoz? Szarnak ezek mindenre.A lényeg,hogy ők jól ellegyenek négy évig.Gyökerek!

    VálaszTörlés
  8. Na, a szint megin megvan!

    VálaszTörlés
  9. Szerintem a Buksi alapjában véve nem lenne rossz gyerek, csak két baj van vele.
    1. - nagyon pénzéhes, és mohó, ezért mindent lenyúl.
    2. - nagyon oktondi és nem polgármesternek való, mert a Horváth nagyon befolyásolhatóvá teszi, ezért rendre eltörpül.
    Igaz sok önálló gondolata nincs, de hát ezért sem alkalmas. Az, hogy kicsit műveletlen, még nem jelentene önmagában veszélyt.

    VálaszTörlés
  10. Neked a "túlképzett", "agyonművelt" Dönti hiányzik, aki életében nem dolgozott?!

    VálaszTörlés
  11. Agyrém! A Dönti esztergályos, a Bukodi szatócs!
    Szerinted melyik dolgozott többet?
    A szaros Bukodi gyerek feleannyi idős, mint a szépkorú Dönti.
    Az eszéről pedig annyit a nyikhajnak, hogy csupán arra tellett neki, hogy a Horváth, Kardos és a többi árulóval kigolyózzák az öreget.
    Nesze neked barom, most fizethetsz a házad, lakásod után neki. Az öreg ezt soha nem tette.

    VálaszTörlés
  12. Már az is több észre vall, hogy szépkorút sikerült kigolyóznia. Azonban, ha szerényképességű személyednek nem tűnt volna fel, ilyen nagy arányban még nem nyert senki Ócsán Buza Attila halála óta. Az pedig igen csak érdekelne, hogy mitől áruló Horváth és a többiek? Nézz már egy kicsit magadba, és hagyd abba ezt a stílustalan megnyilvánulást. Ha te bármelyiküknél tanultabb vagy, - amit hozzászólásaid alapján kétlek - akkor érted a demokrácia lényegét. Mindenki választó, mindenki választható.

    VálaszTörlés
  13. MONDJA MÁR MEG VALAKI KIK VOLTAK AZOK A MARHÁK AKIK EZEKET A KÉPVISELŐKET MEGVÁLASZTOTTÁK?

    VálaszTörlés
  14. Hát nem a fajtádbeliek az biztos! Ócsai becsületes emberek!

    VálaszTörlés
  15. Na a szinteden vagy.

    VálaszTörlés