A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. január 31., kedd

Változások várhatók az iskolavezetés terén ( - lehet pályázni)

Március végén megszűnik azoknak a vezetőknek a megbízatása, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő iskolákat vezetik.  A Pest Megyei Intézményfenntartó Központ pályázatot írt ki az intézmények vezetésére.

 


A tavaszi szél elviheti a régi önkormányzati kegyelteket, amikor megszűnik azoknak az igazgatóknak a megbízatása, akik a megyei önkormányzatoktól az államhoz átkerülő középiskolákat vezetik. Ezeknek a sokszor vitatható megbízottaknak a helyére, - igaz szűk határidővel, de - új pályázatot írnak ki, amelyeken a mostani, de az előírásoknak megfelelő vezetők is indulhatnak.  Az érintett vezetők közt  több olyan is van a megyében, akit nem rég, vagy éppen az önkormányzati választásokat követően, esetleg pont tavaly neveztek ki. Ócsa oktatási intézményei is érintettek a változásban. A helyi önkormányzatnak ugyanis jelentős, egyesek szerint túlzott befolyása, negatív érdekérvényesítő szerepe van. Ez károsan hat a foglalkoztatásra, legalábbis a munkatársak megválasztására. A hivatalok ugyanis szeretik a hozzájuk lojális, néha túlzottan is elfogult, de esetenként gyengébb kaliberű személyek befogására. A nem megfelelő felkészültségű dolgozó ugyanis jobban alkalmazkodik az uralkodó politikai viszonyokhoz és a nem éppen erre képzett önkormányzati vezető beleszólós irányításához, valamint ebbéli elfogadásához. Ez azonban visszarúg a közéletre. Talán ezért nem kár, a régi letapadt rendszer kimozdítása és a pedagógiai vezetők átmozgatása.

Most még zajlik az iskolák átadás-átvétele, amely komoly feladatot róhat az iskola gazdasági vezetésére. Most előfordulhat, hogy nem tudnak majd mit kezdeni a korábbi hibás döntések várható következményeivel. Sok kis biznisz bukkanhat elő, ami a korábbi laza gazdálkodást érinti. Egyes esetekben nem tudni például, hogy a szabályozatlan bérbeadást, a haveri újrahasznosítást miként könyvelték korábban. Vannak helyek, ahol engedték tanárnak az infrastruktúra hasznosítását magán célra. Ilyen eset  Ócsán is felbukkant, amikor a tornatermet gyakorlatilag kiprivatizálták. Az eset kirobbanását követően még az iskola alapító okiratát is módosítani kellett, hogy fenntarthassák a bejáratott állapotot, mint a hasznosítást egy sajátos formáját. Hogy ez miként fog előjönni és visszahatni az átszervezést követően, még nem tudni, mert jelentős dokumentálással, munkatársi lekötéssel jár az átszervezés bonyolítása. Kis szerencsével elsiklanak a múlt zavaros, helyenként a település számára is káros történések mellett.  Az ismert szereplők és a pozíciók felcserélődésével azonban régi kollegiális érdeksérelmek is előkerülhetnek, ami során némi fluktuáció is előfordulhat. Ez a mozgás helyenként és esetenként vércserét, és felfrissülést is hozhat. A lényeg, hogy a diákok, és közösségbe beiratkozók szülei jöjjenek ki jól.

A tavaszi időszakban fontos és pontos adminisztrációval jár az előkészület a soron következő felvételikre, az érettségikre vagy a szakmai vizsgákra, ezért talán nem szerencsés, ha ilyenkor még a vezetői megbízatások is megszűnnek, ez komoly zavarokat okozhat az iskolák működésében - ismeri el Galló Istvánné a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. A szakszervezet január 3-án megkereste Réthelyi Miklós szakminisztert, hogy vonja vissza a pályázatokat és egyeztessenek a kérdésről, de választ nem kaptak, január 20-án azonban a Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülésén Gloviczky Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár már azt közölte: kiírták a vezetői pályázatokat, amelyeket 30 napon belül kell benyújtani.
"A miniszter az új rendszer tisztasága érdekében úgy döntött, hogy a kormányhivatalok egységesen kiírják az intézményvezetői pályázatokat. Döntésével éppen azokat, a többnyire politikai indíttatású támadásokat kívánta elkerülni, amelyek azt sugallják, hogy egy-egy intézményvezető megbízásának meghosszabbítása vagy visszavonása mögött a szakmai szempontokon kívül bármiféle megkérdőjelezhető szándék áll" - indokolta a döntést Glovicky Zoltán az Indexnek. A helyettes államtitkár szerint az érettségivel és a felvételivel járó feladatok az előző évhez képest nem változtak, végrehajtásuk rutinszerűen zajlik az iskolákban, a pályáztatás ezért nem okoz majd kaotikus állapotokat.

Az iskolaigazgatók kinevezéséről eddig a képviselő-testületek vagy a megyei közgyűlések döntöttek. Ez sok visszásságot teremthetett. Remélhetőleg ez most megváltozik az új eljárással. Jó lenne élni a lehetőséggel, és végre elszakadni a helyi hivataltól, mint az oktatásra intézményekben is a túlhatalmat gyakorlótól. Ez az iskolák és a kinevezettek függetlenítését és jövőbeni függetlenségét is jelenti helyi szinten. Így már a polgármester, a jegyző és a kis testületi többség nem gyakorolhat közvetlen nyomást az iskolára és annak immár ettől a körtől elszakadó vezetésére.  Végre a tanári munka és a pedagógiai szemlélet válthatja a helyenként manipulatív irányítást.

A pályázatokat a kormányhivatalok bírálják majd el, de a úgy tudjuk, kikérik a tantestület, a diákönkormányzat és a szülői munkaközösség véleményét is. Itt tehát érvényesülhet a helyi népakarat a korábbi önkormányzati szimpátiával szemben.  Ennek figyelembevételével az igazgatók személyére a kormányhivatal tesz majd javaslatot, amelyet az intézményvezetőket kinevező miniszternek jogában áll mérlegelni, elfogadni vagy elutasítani. 

Hogy ez mekkora változást hozz majd az iskolai életbe, és milyen kihatással lesz a városi közéletre, azt a pályázatot követő esetleges váltás, mint változás mértéke és mélysége határozza meg.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése