A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. január 29., vasárnap

Még mindig elképesztően drága üzemanyag árak ( - rossz kondicióban)

Ezen a héten már öt forinttal csökkent a gázolaj ára, a benziné azonban nem változott, azaz nem drágult. 
Idén először tapasztalhattunk némi mérséklődést.

- Szinte nem telik el hét, hogy ne emelné az üzemanyagok árát a Mol Nyrt., az okokat kívülről fújja még az is, aki nem figyeli a híreket. Világpiaci kőolajár-emelkedés, a forint gyengélkedése, az euró instabilitása, a politikai helyzet, vagy éppen a görögök okán.  A gázolaj átlagára az ötforintos csökkentéssel átlagosan 444 forintra esett vissza, a benzinért 427 forintot kell fizetnünk.


Egy évvel ezelőtt az üzemanyagokért mintegy 80 forinttal került kevesebbe literenként: 2011 januárjában 351 forint volt a gázolaj, míg 360 forint a benzin. Az idei magas költségek miatt sokan váltottak alternatív közlekedési módokra.  Egyre többen járnak busszal, vonattal, a közelbe pedig kerékpárral vagy gyalogosan.

Ez látszik az utakon és a munkahelyi parkolókon, de egyes üzletek forgalmán is. A cégek is alaposan meghúzták a nadrágszíjat:. Ahol lehet, spórolnak a fuvarokkal és a kiszállással, illetve a kiszállítással. Az emberek. is inkább gyalog, vagy kerékpárral mennek az állomásra, majd utaznak tovább, míg korábban ezt az utat esetleg gépkocsival tették meg.  Kevesen vannak már ( még) azok, akik megengedhetik maguknak, hogy pár utcányira lakva a gépkocsiba ülve menjenek el a félúton álló restibe, majd onnan tovább a szintén pár utcányira levő hivatalba dolgozni. A  munkába menet a busz is zsúfoltabb a megszokottnál. Mire a reggeli járat kikanyarodik a Bajcsyra már tele van álló utasokkal. Az Árpád utcaiak sokszor csak fokozott jóindulattal és nyomorogva férnek fel, nem éppen szabályosan. A Volán és az illetékesek persze ekkor lapítanak és elnézők a vonatkozó előírások felett. Így a szolgáltatónak is olcsóbb, mintha az utastér helyett a járatokat sűrítene. Az önkormányzat pedig ezt a panaszok ellenére sem kezdeményezi. Lassan itt az ideje a változásnak. A nyomor nem nem csak a buszjáraton érződik. 

Az idén további jelentős üzemanyagár-drágulásra számítanak egyesek még akkor is, ha mi azt hisszük, hogy ezzel már amúgy is a csúcson vagyunk. Az emberek többségének tartalékai kimerültek, a takaró alól kilóg a mezítelen lábuk.  Többek szerint rosszabbul élünk, mint két éve. Hogy ez mennyire igaz, vagy sem, azt talán  nem csupán az üzemanyagárak drasztikus emelkedése határozza meg. Mégis sokan örülnének, ha ez nem nőne tovább.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése