A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. január 10., kedd

Közel egy éves csúszást ígérnek, mert állítólag nem boldogulnak az átminősítéssel ( - várat magára a kormány Alsópakonyt illetően)

Tavaly nyár végére ígérték, de még egy árva kapavágás sem történt Ócsán vagy Alsópakonyon, ahol a kormány még 2011-ben meg akarta kezdeni az első 80 olyan családi ház építését, amelybe otthonukat vesztett jelzáloghiteles családok költözhetnek. 

A sajtó úgy tudja, újabb hasonló telepek helyszínéről is halogatják a döntést. Csupán Horváth Tamás alpolgármester nyilatkozik visszatérőn és ismétlőn a médiának.  Változás azonban nincs. A lendület megfogyott, a projekt leállt.

 Horváth Tamás Ócsa városának immár átminősített alpolgármestere, még társadalmi megbízotti korábban   is azt nyilatkozta utoljára, hogy az átminősítésre várnak.   De kik?

Júniusban Orbán Viktor miniszterelnök a Blikknek adott egyik interjújában jelentette be a kormány adóslakótelep-építési terveit, majd a szervezési munkákkal a Belügyminisztériumot (BM) bízták meg, a tárca pedig augusztusban bejelentette: a Pest megyei Ócsához tartozó Alsópakonyt választották helyszínül. Szaló Péter, a tárca helyettes államtitkára akkor azt mondta, a 40–80 négyzetméteres házak márciusra már fel is épülnek.

Az új státuszú alpolgármester
Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere azonban a Blikknek elmondta, még mindig a terület átminősítése zajlik, ezt követően várható csak a telkek kialakítása, a közbeszerzés kiírása, az építés pedig csak márciusban kezdődhet. Az első ütemben tervezett 80 házat várhatóan leghamarabb július elején adják át. Pedig nem így indult, és korábbra, tavaly augusztusra ígérték a kezdést Még az ősszel beígért Alsópakonyt érintő vízellátási gondok orvoslását is leállították Ócsán, mondván, hogy azt ezzel a beruházással amúgy is megoldják.

Horváth Tamás immár főállású (6 órás?) és megemelt fizetésű státuszú alpolgármester ezzel elismerte, hogy közel egy évet csúszik a program. A tavaly augusztusi tervezet induláshoz a mostani júliusi ígérvény máris 11 hónapos csúszást jelent. Érthetetlen ez a késlekedés, hiszen az engedélyezési eljárást semmi sem hátráltatja. A helyi önkormányzat kormánypárti többségben hozza meg a szükséges döntéseit. Helyben az átminősítést is elintézték. Minden ehhez szükséges indítvány, ennek megfelelően úgy ment át a testületen, mint kés a lágy vajon. Ócsán mindent megszavaztak, amit csak akartak. A helyi emberek, a pártok véleményt sem kérték ki. Előre senkivel nem konzultáltak. Az itteniek úgy estek bele az egész történetbe, mint a kész máléba a légy. A helyi pártelit eldöntötte a kérdést és a beruházás sorsát. A Fidesz országos viszonylatban is többségben van. A Parlamentben 2/3-os többségi erőt képviselnek.  Tehát semmi akadálya nem volt az ügynek. Oka nincs és nem is lehetett a késlekedésnek. Maga a program, az elgondolás úgy süvített be a köztudatba, mint a szélvész. Most erre meg ez a szélcsendes leállás, egy helyben toporgás olyan, mint a tenni nem akarás. A nyáron hírtelen felkaptak valamit, felkavarták az állóvizet és most erre a zavarost hagyták elülni. A fene sem értette a hirtelen jött buzgóságot és a vele szembehelyezkedő ellentmondást, a semmittevést.
Csak szegény ócsai alpolgármester szalad a sajtó után, hogy elmondhassa ugyanazt, amit már hónapok óta tudunk. Az alsópakonyi elképzelés megfeneklett, az átminősítés hónapok múlván sem járt sikerrel. Persze Horváth, igyekszik megdolgozni a megemelt pénzéért és igyekszik fenntartani a látszatot, a státuszt, ezért rendre csak ismétli magát hol itt, hol ott, s hallani a bedőlésről vagy más hivatkozásokról.
Jól van, tudjuk és halljuk a félhivatalos alpolgármesteri indokot: "a terület átminősítése zajlik"

Az igazság azonban valahol másutt, vagy esetleg odaát, az autópálya túloldalán, esetleg a kormány elképképzeléseiben van. 
És miért ne gondolhatnák másként?  Hiszen eddig is annyi mindent másként tettek a nagy sebbel-lobbal felvázoltakkal szemben. Az Ócsa-alsópakonyi elképzelés már nem egy ökoparkot, és nem egy önellátó, önfenntartó telepet, hanem csupán egy köldökzsinóron függő kistelepülést, egy a közlekedéstől szinte elzárt aprócska falut vázol. Az első ütem  talán még megvalósul. Azonban ezzel Alsópakony nem fog kitörni az elszigeteltségéből és nem is fog fellendülni. Ócsa ezzel nem fog előrébb lenni és fejlődésnek sem fog indulni. A befektetők sem jelenkeztek még. Az iparosodásnak, a munkahelyteremtésnek perdületei nincsenek. A Nagév, a Dr Bata, az MPF-FÉG, de a Semmerlock, az Ócsai Malom vagy más idegen sem jelentett be munkahely bővítési, netán letelepedési szándékot. A beígért munkahelyteremtés teremtés sem fog egyhamar megvalósulni. A sok elhamarkodott, elkapkodott bevállalásai a vezetésnek, pedig ólomsúlyként fognak a későbbiekben a városra nehezedni. Ki tudja most megjósolni, hogy ezt a terhet, mint valami béklyót az itt élő békés lakosság a jelenlegi nacsalnyikok butasága folytán miként fogja tudni viselni. És elviselni. És ezzel a súllyal, a most nyilatkozatra, felszólamlásra, sajtóvéleményre oly tettere kész alpolgármester sem fog tudni mit kezdeni. A jövőnk a titkos szerződésben lakozik, amit a képviselő-testület felhatalmazása alapján a polgármester kötött az állammal. És amiből a magunk jogán csak kárszenvedéssel, költség-visszatérítéssel tudunk kiszállni. Ezzel megbéklyózták az itt élőket.

Egyes információk szerint persze az sem kizárt, hogy az Ócsa-Alsópakonyra tervezett ötszáz háznak csak a töredéke épül fel. Ennek egyik oka, hogy az építkezés akár 10 milliárd forintot is felemészthet, másrészt pedig a kormány időközben közös adósmentő tervben állapodott meg a bankokkal, s így az állam az eredeti 5 ezer helyett 25 ezer árverezés előtt álló lakást vásárol majd fel, és ad bérbe eredeti tulajdonosainak a Nemzeti Eszközkezelőn keresztül.

Az alpolgármester ezzel kapcsolatban elmondta, ilyen véleményeket ő is hallott, de az egyeztetések most is folynak. Már eddig több millióba került az előkészítés, így a jelek nem erre mutatnak.  
Ez a több milliós kiadás viszont igaz, mert a városvezetés is költött, és csoportosított át pénzeket ennek kapcsán. Ha csak a tervezésre és a tervezői díjakra, az óvodabővítésre és a bölcsődetervezésre gondolunk, akkor is jelentős összegekről van szó. Ócsa költségvetési hiányához mérten mindenesetre.

Egy, a Blikknek nyilatkozó kormányközeli forrás szintén azt állította, az eredeti elképzelések változatlanok.

A kabinet a múlt nyáron úgy számolt, az ócsait több új adóstelep is követheti, ám a BM nem válaszolt az újságnak azon kérdésére, hogy kijelöltek-e újabb területeket is hasonló célra. Azt azonban közölték, az ócsai építkezésnek a költségvetésben megvan a fedezete. Korábban az is elhangzott, hogy a Fejér megyei Kulcs önként és önmaga jelentkezett a program hallatán egy ilyen beruházásra, de ezzel kapcsolatosan is elhalt mindenféle törekvés, vagy hangadás. 

A mostani, legutóbbi verzió szerint:
a;)  "Még a terület átminősítése zajlik, ezt követően várható csak a telkek kialakítása, a közbeszerzés kiírása, az építés pedig csak márciusban kezdődhet."
b;) "A házépítő cég kiválasztása két hónapot vesz igénybe, s utána kezdődhet az építkezés" – írta válaszlevelében a lapnak a tárca sajtóosztálya. "Az eredeti menetrend azért változott, mert a lehető legtöbb közmunkást szeretnénk foglalkoztatni."

Én azt mondom, hogy ezek után mindenki döntse el, maga, hogy melyik válasz, mint megoldás áll közelebb hozzá, elfogadás gyanánt.
*

2 megjegyzés: