A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. január 23., hétfő

BUMERÁNG az IMF-nek és az EU-nak! ( - Elemzők szerint visszaüthet Magyarország alázása)

A szándékolttal ellenkező hatást eredményezhet, ha a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU "folyamatosan ostorozza" Magyarországot - vélekedtek pénteki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők, akik mindazonáltal az első negyedév végére megállapodást valószínűsítenek az IMF, az unió és a magyar kormány között. 


Timothy Ash, a Royal Bank of Scotland (RBS) londoni globális felzárkózó térségi kutatórészlegének igazgatója az eddigi fejleményekről befektetők számára pénteken összeállított áttekintésében annak a véleményének adott hangot, hogy ha az EU, az eurójegybank (EKB) és az IMF nem mutat készséget a kompromisszumra, az "a magyar fél megaláztatásának kockázatával járhat, és ez visszaüthet".

Az RBS vezető londoni közgazdászának értékelése szerint a magyar kormány valószínűleg azon a véleményen van, hogy "ő már megtette a magáét" az EU, az EKB és az IMF felé mutatott békülékeny gesztusokkal, és most azt szeretné, ha ez utóbbiak mutatnák fel megállapodási készségüket.

Ash szerint ebből a szempontból várhatóan Orbán Viktor kormányfő és José Manuel Barroso EU-bizottsági elnök jövő heti találkozója lesz a meghatározó. Kettőjük eddigi tárgyalásainak "van bizonyos előtörténete ... különösen a 2010. májusi találkozó, amikor Barroso elvetette Orbán növekedésösztönző modelljét, és ez a (magyar) kormányt teljes gazdaságpolitikai programjának újragondolására kényszerítette". Magyarország ezután állt rá az "IMF-mentes gazdaságpolitikai irányra" - írta az RBS londoni elemzője pénteki helyzetértékelésében.
Timothy Ash mindezek alapján arra a következtetésre jut, hogy az EU-bizottság, az EKB és az IMF részéről megnyilvánuló "folyamatos ostorozás végső soron kontraproduktívnak bizonyulhat".

A Royal Bank of Scotland londoni felzárkózó piaci kutatási igazgatója ezzel kapcsolatban annak a véleményének is hangot ad, hogy az IMF hozzáállása Magyarországhoz "valamelyest szokatlan". Az RBS vezető elemzője közölte: "nem igazán" emlékszik olyan esetre, amikor a valutaalap "ennyire ne lett volna hajlandó" beleegyezni a tárgyalások megkezdésébe valamely tagországgal egy új finanszírozási megállapodásról.

Ash szerint Christine Lagarde nyilatkozata - amelyet az IMF vezérigazgatója Fellegi Tamás tárca nélküli miniszterrel nemrégiben tartott megbeszélése után tett - "szinte azt a benyomást keltette", hogy az IMF alávetette magát a finanszírozási programról szóló hivatalos tárgyalások megkezdése fejében Magyarországtól politikai jellegű reformokat követelő EU-bizottsági álláspontnak.

Az RBS vezető londoni elemzőjének várakozása szerint azonban ha a jövő heti Barroso-Orbán találkozó "jól sikerül", akkor feltételezhető, hogy két-három héttel később - vagyis február közepéig - megkezdődhetnek a hivatalos tárgyalások egy IMF-finanszírozási programról, és ennek alapján az új program akár március végére megszülethet.
Más nagy citybeli befektetési házak is nagy valószínűséggel jósolják, hogy Magyarország néhány hónapon belül megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal és az EU-val egy új készenléti csomagról, bár az előrejelzések ennek várható időpontjáról eltérnek.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport citybeli szakértői e héten erről összeállított prognózisukban közölték, hogy "legkorábban" az első negyedév végére, vagy a második negyedév elejére várják az IMF/EU-megállapodás létrejöttét. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni felzárkózó térségi elemzői minap ismertetett átfogó előrejelzésükben megerősítették, hogy alapeseti forgatókönyvük szerint a második negyedévben születik meg az egyezség az új IMF/EU-programról. A Morgan Stanley bankcsoport londoni közgazdászai legutóbbi prognózisukban úgy fogalmaztak, hogy véleményük szerint a megállapodás "elérhető távolságban van".

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési és elemző részlege által befektetők számára minap összeállított részletes áttekintés szerint azonban ahhoz, hogy az új EU/IMF-csomag hiteles legyen, teljes mértékben fedeznie kell a program időtartama alatt, illetve utána kialakuló potenciális finanszírozási réseket. A GS elemzőinek számításai szerint ez azt jelenti, hogy a hitelkeret értékének hozzávetőleg 20 milliárd eurót kellene elérnie, annyit, amennyit Magyarország az előző készenléti egyezmény alapján kapott.

AZ NEVET, AKI A VÉGÉN NEVET-AVAGY-A VÉGÉN CSATTAN AZ (MAGYAR) OSTOR!
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése