A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. január 8., vasárnap

Folyik a pénz, csak nem mindenki képes felfogni ( - tavalyi hó, idei hatás)

Csaknem 25 milliárd forint többlettámogatást utalt át a kormány döntése alapján a Magyar Államkincstár az önkormányzatoknak tavaly.

Tállai András az év-végi sajtótájékoztatóján felidézte a kormány december végi döntését, amely alapján mintegy húszmilliárd forint többlettámogatást kapnak a helyhatóságok a büdzsé önkormányzati fejezetén belüli maradványokból. Több mint nyolcmilliárd forintot kap 17 önkormányzat fejlesztések támogatására, 403 helyhatóság részesül folyószámlahitel-visszafizetési hozzájárulásban összesen hétmilliárd forint értékben, ezen felül pedig négymilliárd forint támogatást biztosítanak 1.212 hátrányos helyzetű önkormányzatnak. Szociális alapú tűzifa-vásárlási támogatásra 858 milliót szavazott meg a kabinet.

Ócsa városa, mint már beszámoltunk róla, csak a második fordulóban mert pályázni először, amikor már az ismert mód beindult az  alsópakonyi terv.  Akkor 40 millióhoz, jutott kisvárosunk, amiról rajtunk kívül azóta sem számolt be senki.  Hogy ez az összeg sok, vagy kevés, megítélés és szemlélet kérdése. Ha azt vesszük, hogy lakosságot sújtó és tavaly bevezetésre került, máig vitatott mód ránk erőltetett kommunális adótól 35 milliós árbevételt vár az önkormányzat, akkor lehet azt mondani, hogy igen ez jelentős összeg, mert ezzel megélhetésék volna az új adótól a helyieket.  De nem így tettek. A kommunális adót továbbra is életben hagyták, sőt még a jegyző bírság kiszabását és amolyan fekete listázást is kilátásba helyezett a fizetési morál javítása érdekében. Tehette ezt a testületi többség jóváhagyásával, és a két vezető, Bukodi Károly és Horváth Tamás támogatásával. 
Ha azonban azt vesszük számításba, hogy az alsopakonyi elképzelések kapcsán Ócsa városa bölcsőde építésbe és óvodabővítésbe, valamint a víztisztítómű átalakításába és további szennyvizek befogadásába kezdett verbálisan és előkészületileg is, akkor bizony ez nagyon kevés pénz erre. Ráadásul az ezzel járó további terheket, mint a fenntartást, az üzemeltetést a városnak kell kitermelnie, és állnia, hát így bizony már elenyészővé válik, hogy ezzel nincs mit kezdeni. 
Ráadásul Ócsa városa kimagasló adósságot és hiányt görget maga előtt. Az országos adósság listán a 49. helyt foglaltuk el tavaly őszén. A költségvetési hiány terén pedig pedig olyan kimagasló az egy főre jutó teher, hogy azt a kommunális adó és az állami segély sem képes együttesen enyhíteni. Tehát ezzel a korrekcióval együtt Ócsának erősen el kellett volna gondolkodnia tavaly azon, hogy mit vállal be a lakosság kontrolljára még. 
Bárhogy is történjen, a jövőben, vagyis az idén és azt követen, amíg a városvezetés nem változik, addig az elsődleges felelősség mindezt illetően Bukodi Károlyt és Horváth Tamást illeti.

Ezen az sem változtat, hogy 2011. december végén amolyan karácsonyi ajándékként kapott pénzt a város. A Belügyminisztérium államtitkára elmondta, döntés született arról is, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű önkormányzatoknak szóló keretből további 1.644 önkormányzatot támogatnak 4,6 milliárd forint összegben. Tállai András közölte: 2011-ben összesen 54,3 milliárd forint egyedi támogatásban részesültek az önkormányzatok, amire "az elmúlt húsz évben nem volt példa"
Most persze írhatnám, hogy kisvárosunk ezt sem tudta megfelelőn kihasználni, mert későn ébredt, nem készült fel erre eléggé, nem dolgozott ki jobb programot, nem kért ehhez civil, vagy egyesületi segítséget, és így kevés támogatást tudott csak lehívni és érvényesíteni. tette ezt a nép, a közvélemény kizárásával és a civil társadalmi egyesületek kizárásával. De nem teszem, mert kevés közéleti cselekvést felvállaló egyesülete van a városnak. Sőt, mondhatnám csupán egy olyan most kibontakozó van, amely felvállalja a hírközlést és a városért cselekvést, és a véleményalkotást, az Ócsáért tevést. De nem teszem, mert minden segítség, és minden pénz jól jön. Szükség van rá. Már csak az a kérdés, hogy  a városvezetés ezt miként és mire fordítja.

Településőrök foglalkoztatása az IRM-önkormányzat közötti támogatási megállapodás alapján  2010. évre  Ócsa: 3.208.000,- Ft támogatást kapott.

7/2011. (III.9.) BM rendelet Iskolai és utánpótlás sport infrastruktúra-fejlesztés felújításra  42329 igénylésazonosító alatt 10.718.000,- Ft támogatás jutott 2011. augusztusában.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok 2011. évi  támogatása, II. ütem 2011. november 3.-ai döntés alapján 40.000.000,- Ft-t kapott a város.

Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő helyi önkormányzatok 2011. évi, III. ütemet követő, kiegészítő támogatással 2011. december 23.-ai döntéssel már csak 6.071.000,- Ft-hoz jutott a vezetés.

Érdekessége a dolognak, hogy az első és a harmadik fordulóban városunk nem pályázott. Az első és az utolsó okairól már írtuk, hogy míg korábban nem készültek erre, addig a végsőről lemaradtak. Ezzel több milliót vesztettünk. Aztán mikor erre ráébredtek, akkor még szerencse, hogy rástartoltak az ezt követő kiegészítésre, ami alapján 6 millióhoz jutott városunk vezetése. Ezután még volt egy kiegészítés, de azzal már nem is foglalkoztak. Pedig, ha időben ocsúdnak, akkor a III. fordulóban is kaphattunk volna kb annyit, mint a másodikban.  Pedig a blogon erről írtunk, mondhatni előre jeleztük. Hiába.

Ha azonban figyelembe vesszük, hogy az egyes ütemekben 20-60 milliós összegek is aránylag könnyedén elérhetők voltak, akkor jól ábrázolódik az a hanyag kezelés, amivel ehhez az eszközhöz, mint lehetőséghez nyúltak. Ha ugyanis már az első lépésre rámozdulnak, és a nem alusszák a át az utolsó ütemet, akkor akár további 60 millió forintnyi összeghez jutott volna városunk. Ennek hiánya bizonyosan megérződik majd a városon, és a kiosztott prémiumokon, vagy juttattatásokon.
Legközelebb talán nem a lakossági befizetések kierőltetésére kell annyi energiát fordítani, hanem sokkal inkább a jobban jövedelmező állami pénzforrások elérésére és kihasználásra. Ráadásul az hálásabb és kifizetődőbb, mint a választóval szembehelyezkedni. Mert sok örömre és önelégültségre nem ad okot a hibás városvezetésünk számos viszonyulása.

Ezek az események mindenképpen a tavalyi év mérlegére, és vezetésünk számlájára írandóak. 
*

I. ÜTEM (2011. június 30.)

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2011. június 30-án döntöttek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2011. évi támogatásáról szóló 4/2011. (III. 1.) BM rendelet alapján benyújtott támogatási igényekről. A döntés alapján 1182 település 11,6 milliárd forint támogatást kapott.

II. ÜTEM (2011. november 3.)

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2011. november 3-án döntöttek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2011. évi támogatásának II. üteméről, melynek alapján 1216 önkormányzat részesült összesen 7.577.514.000 forint vissza nem térítendő támogatásban.

III. ÜTEM (2011. december 12.)

Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2011. december 12-én döntöttek az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok 2011. évi támogatásának 2011. évi III. üteméről, melynek alapján 329 települési önkormányzat részesült összesen 3.131.683.000 forint vissza nem térítendő támogatásban, valamint 16 megyei önkormányzat 2.455.502.000 forint vissza nem térítendő támogatásban.

III. ÜTEMet követő, kiegészítő támogatások (2011. december 23.)

Tekintettel arra, hogy a Kormányzat számára is nagyon fontos az önkormányzatok kiegyensúlyozott működési feltételeinek, valamint a kötelező feladatok biztosítása, ezért került 12,7 milliárd forint átcsoportosításra az ÖNHIKI előirányzatára. A rendelkezésre álló összeg a 2011. évben ÖNHIKI támogatást igénylő – támogatási kérelemmel rendelkező – községi, nagyközségi, valamint városi önkormányzatok között került felosztásra, annak érdekében, hogy a helyhatóságok folyamatos működése, valamint kötelező feladatellátása biztosított legyen. Pintér Sándor belügyminiszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 2011. december 23-i döntését követően, így részesült 1644 önkormányzat 2.980.290.000 forint vissza nem térítendő, kiegészítő támogatásban, melyet az önkormányzatok a közoktatási feladatellátáshoz kapcsolódóan felmerült fizetési kötelezettségeik rendezésére fordíthatnak.

A belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter 2011. december 23-án döntött 173 önkormányzat 1.660.400.000 forint összegű, célhoz, illetve feladathoz kötött, további támogatásáról.

Forrás: Belügyminisztérium

10 megjegyzés:

  1. Na, okostojás amarna, erre öltsél gombot!

    VálaszTörlés
  2. A Horváth és a Bukodi képes felfogni a pénzt. Ők annyira felfogják azt, hogy a városra nem is jut.

    VálaszTörlés
  3. Fodor lászló, itt is cenzúráz mindent - kommunista erkölcsi érzékétől hajtva - vagy más is leírhatja véleményét, hogy megjelenjen? Mielött megkérdezné, a kettővel előzö blogban valaki megkérdezte:
    1. Miért állította, hogy az alpolgármester autója 5,5 millió forintba került miközben használt autó volt,
    2. Mi van az ön által tett személyes adataival történt visszaéléssel kapcsolatos nyomozással, hova tette a feljelentést, mi az eredménye?,
    3. Mi a helyzet azokkal a pályázatokkal melyeknek elmaradását ön az Önkormányzat szemére vetette, nem tudva, hogy az Önkormányzat nem pályázhat rájuk?
    4. Miért lehetséges az, hogy az önnek nem tetsző véleményt törli, és egyéb hozzászólás csak előzetes engedély folytán lehetséges?
    5. Hogyan lehet valaki ilyen "erkölcsökkel" okostojás ma?

    várom válaszát, a törölt hozzászólásomban foglaltakra is.

    VálaszTörlés
  4. 16:38!
    Te köcsög, tudod mennyit kapott Ócsa -forint, fillére pontosan? - ha nem, mert a fodor lászló sem tudja, hülyén írta le, nem igaz -akkor mit ugatsz?
    fodor lászló, mennyit kapott Ócsa - halljuk...
    Már régen tudja mindenki, miért hazudik?
    Cenzúrázzon, töröljön már ki, ha kell indokolom.

    VálaszTörlés
  5. Lenyúlt laptopok mûködnek még bunkókám?

    VálaszTörlés
  6. Tisztelt Fo-lak!
    Kérem törölje ki az olyan erőszakos, primitív és nem ide illő hozzáázólásokat, mint fentebb olvasható 2012. január 8. 18:59
    Ezeknek semmi alapja és helye itt.
    Ha valaki nem tud ész érvekkel élni, akkor semmi szükség a hangulatkeltésére.
    Nem hiszem, hogy a cikket vitató arrogáns személynek volnának ész érvei, vagy számadatai. Talán pont ezért az ellenszenv, és hangoskodás.

    VálaszTörlés
  7. 18:59
    Már megint sokat ittál amarna! Jobb lesz, ha abbahgyod, mert holnap munka és részegen nem ülhetsz be egy több millios autóba. Ez nem a Trabi, amivel korábban csetlettél-botlottál.

    VálaszTörlés
  8. amarna, csak nem a pénzünkön vett önkormányzati laptopot használod maszekolásra, meg trágárságra?

    VálaszTörlés
  9. De hiszen le van írva pontosan, és még dátum is van mellé rendelve az írásba, hogy hány forintot kapott. Miért akkor ez az ellenségeskedés? Minek ez szitkozódós beszólás?

    VálaszTörlés
  10. Nem kell komolyan venni ezeket a semmitmondó kapálózásokat, amiket itt előad.
    Játssza az eszét szokás szerint a semmire.

    VálaszTörlés