A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. január 30., hétfő

Ne feledje, a változás január 1-től él ( - fokozott védelem, erősödő tiltás)

 Januártól lényegében minden zárt légterű helyen tilos  a dohányzás, így nem lehet rágyújtani a munkahelyeken és az éttermekben sem; csak a szabad levegőn, illetve a bejáratok előtt szabad még dohányozni. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatóknál viszont szabadtéren sem jelölhetnek ki dohányzóhelyet.

Január elsejétől tilos dohányozni többek között a vasútállomásokon és az összes szerelvényen is. Mint várható volt, a legtöbb ember ezt nem tartja be, főleg nem úgy, hogy büntetni csak áprilistól fognak. Ócsán talán még ezt követően sem. A  szabályok tisztelete különben sem pénz, sokkal inkább kulturáltság kérdése. A városlakó ennek még hiányában szenved. A városvezetés sem képes ez ügyben jó példával előjárni. 
Így nem is marad más, a csak a törvényi szabályozás.

A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításának értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás közforgalmú intézményekben - így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében. A helyi önkormányzatok további közterületeken is megtilthatják a dohányzást.

A jövőben nem jelölhető ki dohányzóhely a közforgalmú intézmények és a munkahelyek zárt légterű helyiségeiben, valamint a vonatokon sem, így megszűnnek a vasúti dohányzókocsik.

Dohányzóhelyet csak szabad levegőn, a bejárattól öt méterre lehet kijelölni, kivéve azokat a vendéglátóhelyeket, ahol erre kizárólag közvetlenül a bejárat előtt van lehetőség. Továbbra is rá lehet gyújtani a szabadtéri szórakozóhelyeken és a kerthelyiségekben. Közoktatási, gyermekjóléti és gyermekvédelmi intézményekben, továbbá egészségügyi szolgáltatónál viszont szabadtéren sem jelölhető ki dohányzóhely jelenleg.
Sőt a bejárattól számított öt méteren belül sem.

Ezért nem ártani, ha ezeket a helyeket a gyalogosok számára az önkormányzatok táblával jelölnék, mielőtt a közterületfelügylő a jogszabályokban meghatározottakat betartva büntetni kezdene. .Ócsán ilyen lenne a vasútállomás és annak teljes területe a peronokkal, az iskola és annak bejárata előtti terület, az óvoda előtti meghatározott terület, de az Egészségház és a gyógyszertár közötti térburkolat a bejárattól számított ötméteres széltében, és távjában, akár a Postán túl is.

Zárt térben ezután csak dohánytermék-bemutatókon és a szállodák szivarszobáiban lehet dohányozni, a szivarszobákban étel és ital nem szolgálható fel. Ezen kívül zárt légterű dohányzóhelyiség csak büntetés-végrehajtási intézményekben és pszichiátriai intézetekben alakítható ki a fogvatartottak, illetve a betegek számára, biztosítva, hogy dohányfüst a többi helyiségbe ne juthasson be.

A dohányzási tilalom betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzi, annak megsértése esetén egészségvédelmi bírságot szab ki. A bírságolás három hónap türelmi idő után 2012 áprilisában kezdődik. Ekkortól a népegészségügyi szakigazgatási szervek magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak szabályszegés esetén.

Annak érdekében, hogy a januári jogszabályváltozásokra felhívják a figyelmet, a korlátozás által érintett helyeken figyelmeztető táblákat helyeznek el. Ezeken a tiltás mellett feltüntetik annak a honlapnak a címét, illetve azt a telefonszámot is, amelyen a szakemberek a dohányzásról való leszokásban nyújtanak segítséget.

A telefonszámon azt is jelezni lehet, ha valaki szabályszegést tapasztal.
 
Az idén még más jogszabályváltozások is érintik a dohányzókat: februárban és júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, szeptembertől pedig a dohánytermékek dobozán megjelennek a képes egészségvédelmi figyelmeztetések.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése