A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 23., kedd

Országos tanévnyitó egy újrainduló kisiskolában ( - közeleg a tanévkezdés)

Már alig több mint egy hétig pihenhetnek a diákok és véget ér a közel két és fél hónapos nyári vakáció, az országos tanévnyitót idén augusztus 28-án a Győr-Moson-Sopron megyei Lipóton tartják, ahol újrakezdődik a tanítás egy kisiskolában. 

A tanévkezdés idén is több tízezer forintba kerülhet a családoknak, változás ugyanakkor, hogy az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók után igényelhető normatív támogatás az előző évi 10 ezer forintról 12 ezer forintra emelkedett.
Az oktatási államtitkárság becsült adatai szerint mintegy 1 millió 300 ezer gyermek kezdi meg az iskolát, a főállású pedagógusok száma csaknem 2.200-zal lehet kevesebb.   

Az iskolakezdés az idén is jelentős anyagi terheket ró a szülőkre. Az államtitkárság becslése szerint az első évfolyamos tanulók tankönyvcsomagjának átlagára 6.482 forint, a másodikosoké 7.430 forint, a harmadikosoké 7.169 forint, a negyedikeseké 6431 forint. Felső tagozaton ötödik évfolyamon a tankönyvekért átlagosan 6.550 forintot, hatodikban 7.285 forintot, hetedikben 11.110 forintot, nyolcadikban 10.840 forintot kell fizetni. A legolcsóbb kiadvány a tankönyvjegyzékben 111 forint, a legdrágább közismeretei tankönyv 3.280 forint, a legdrágább nemzetiségi tankönyv 25 ezer forint, a legdrágább szakképzési tankönyv 8.300 forint. A hivatalos tankönyvjegyzékben 4.652 kiadvány szerepel.
   
A tanulók szüleit tájékoztatni kell az adott osztályban használni szándékozott tankönyvek össztömegéről. Az 1-4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjét úgy kell kialakítani, hogy az egyes tanítási napokon használt tankönyvek tömege a három kilogrammot ne haladhassa meg. A szülői szervezet az 1-4. évfolyamokra beiratkozott tanulók heti órarendjének összeállításánál - a tankönyvek grammban kifejezett tömegére tekintettel - egyetértési joggal rendelkezik. 
Változás idén, hogy az ingyenes tankönyvellátásra jogosult tanulók után igényelhető normatív támogatás az előző évi 10 ezer forintról 12 ezer forintra emelkedett. Megszűnt viszont a minden tanuló után a fenntartók által igényelhető ezer forintos általános, állami hozzájárulás.
   
Az iskolakezdési támogatást a közoktatásban részt vevő gyermek után családi pótlékra jogosult szülő vagy gyám, illetve az előbbiekkel közös háztartásban élő házastárs veheti igénybe minden jogosultsági évben egy alkalommal, ha az őt foglalkoztató munkáltató lehetővé teszi. A támogatás a tanévkezdettől számított 60 napon belül használható fel kizárólag tankönyv, egyéb taneszköz vagy ruházat vásárlására (vagy célhoz kötött felhasználású utalvány formájában, vagy a megfelelő számlák bemutatása alapján pénzbeli megtérítéssel). Idei változás, hogy a szülő vagy házastárs mellett már a gyermek gyámja, illetve annak házastársa is igénybe veheti a támogatást.
 

A Halászy Károly Általános Iskolában a tankönyvosztás a következő napokon lesz:
2011. augusztus 25-én és 26-án /csütörtök és péntek/ 8-tól 16 óráig
helye: Bajcsy Zs. u. 52.

 A TANÉVNYITÓ ÜNNEPSÉG 2011. augusztus 31-én /szerdán/ 17 órakor kezdődik.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése