A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 28., vasárnap

Kinek jelent mentsvárat Alsópakony? ( - éppenséggel az adóssággal terhelt Ócsa városának jól jön a beruházás)

Az újrakezdés helyszínének szánja a kormány az Ócsán épülő szociális bérházakat, ahová a kilakoltatás előtt álló lakáshitelesek költözhetnek jövő tavasztól. A "telep" vonzóbb lehet a vártnál.


"Szó sincs gettóról, vagy csődtelepről, a Kormány otthonokat épít ...”

Még meg sem történt az első kapavágás, máris devizagettót, csődtelepet vizionálnak Ócsára a Szociális Családiház Program ellenzői, még helyben is. A Mádencia Egyesület honlapján a vezető fórumozó is ebbéli riadalmának, mint valami félelmének, vagy ellenérzésének ad hangot. Felhozza félelmét a beköltözőkkel szemben. Évekre visszatekintő rossz tapasztalatokat említ, amikor így fogalmaz: "Ennél toleránsabb közösség nem tudom hol él az országban. A nyolcvanas években három cigány család élt itt, ma legalább száz, ha beilleszkedett, teljes nyugalomban. A kétezres években pár maffiózós pesti család jött, évekig végigverte, zsarolta a helyieket, senki meg sem rezdült. Tehát szerencsétlen kisemmizetteket, ha ők is viszonozzák, biztos együttérzés fogadja. Itt az általad is taglalt, végig nem gondolt jövőbeni problémák halmaza a gond."  
De valóban ennyire elesett emberek élnek Ócsán? Sokak szerint fogalmuk sincs a helyieknek, mi az a gettó. Azt sem tudják elképzelni, hogy a városi lakótelepek a saját korukban mekkora előrelépést jelentettek. Ócsa nem rég lett város. Talán ma ünnepli 6. évfordulóját ennek. Ha valaki betér a településre, ma is a vidék falusi arculatát látja. A hat évvel ezelőtti események nem nyomták rá a helységre a városiasodás jegyeit. Talán ez a kisváros a környék egyetlen olyan helye, ahol még nincs összefüggő és teljes mértékben kiépített járdahálózat, nem épült kerékpárút, és nem került rendezésre a vasúti átjáró sem. A város közútjai emiatt roppant balesetveszélyesek, hiszen a szűk keresztmetszetet használja mindenki. Sokszor a belső utakon keveredik a rokkant kocsi, a kerékpáros, a gyalogos, a nehézgépjármű  és a munkagép, vagy a kombájn. Olyan ez, mint egy kavalkád. A KRESZ és a kihelyezett táblák nem számítanak. Mindenki közlekedik a maga módján és megáll ott, ahol a szüksége hozza. A tábla, a rendőr itt nem számít. Nem sok szerepet töltenek be.  A fejlődés megállt a várostábla előtt. Az út is csak eddig rendezett. Talán ezért is idegenkednek a régiek az újtól. Félnek az olyan ismeretlentől, mint a lakópark. Fogalmuk sincs mit adott a Wekerle, vagy mit nyújtott a Tisztviselő-telep. A lakótelepről és lakóparkról is számos tévhit kering a falusi környezetben. Hiába lépett be a város a gyáli kistérség kertvárosi részébe, ez sokak számára legalább annyira félreértelmezhető, mint a park, vagy a lakó. Itt talán máig tulajdonban, birtokban, családi házban gondolkodnak. Az ikerház, a társasház, az agglomeráció még nem elterjedt fogalom a régiek számára. Elvégre ezt tükrözi a fórumból ollózott idézett is. Félelem, bizonytalanság és butaság kavarog egyesek fejében. Főleg, ha nem is szimpatizálnak a kormány elképzeléseivel. 
Pedig sokan osztják a tanácsot. Adják a tippet. Számolják a költséget. Féltik a nevében létező várost. Hülyeség. 

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, Bukodi Károly, Ócsa polgármesterével és Szaló Péter a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkárával tájékoztat

Ócsán is vannak gondok. Van akinek a téli fűtés jelenti ezt, másnak a munkájának az elvesztése, a megélhetés. Ócsa paraszti házai közt ma is sok vályogból készült van. A központi részen elterülő Öregfaluban, vagy Ó-faluban is több romos, omladozó épületet látni, amiben még laknak. A kritikát megfogalmazók sem mindig a legmegfelelőbb körülmények közt élnek. Egy korszerű, energiatakarékos új ház okán felesleges aggódni. Számos helyi embernek is előrelépést jelentene. Valós aggódásra nincs is ok. Az odaköltöző emberekkel szembeni álságos félelem pedig megalapozatlan. Úgy tesznek egyesek, mintha érdeket védenének, vagy attól félnének, hogy valamiből kiszorulnak, netán hátrányt szenvednének.  Ez is badarság. Csak szítják a hangulatot, mert nem értik. A beköltözők normatív támogatást kapnak és pénzt, fejlődést infrastruktúrát jelentenek. Mind a közlekedésben, mind a kereskedelemben és mind előrelépésben, fejlődésben. Sokan talán fel sem fogják ennek jelentőségét. Ma a város csak asszimilál. A beérkező és a beszedett pénzt többnyire törlesztésre fordítják. A költségvetés hiánnyal terhelt. A megszorítások csak a lakosságot hozzák nehéz helyzetbe. Amennyiben a népesség nőne, úgy azzal a bevételek is növekednének. Az egy főre jutó adósságállomány pedig csökkenne. Tehát a lakosságra jutó pénzügyi teher is csökken. A városvezetés levegőhöz jut. A beköltöző meg egy új lakáshoz, az eddigi  kilátástalan helyzetében. Sorsa stabilizálódik, lesz hol laknia, élnie. És ha Ócsa közössége is annyira magával ragadó, ahogy írva vagyon, akkor az elfogadás, és a közös jövő is csábító.  Felesleges is lenne a megszorított helyzetben levőket megbélyegezni, vagy előre ítéletekkel terhelve kiközösíteni. Az egyesületeknek és a fórumoknak ebben kéne segíteniük.  Alsópakony tervezett része kihasználatlan. Az ott élők jelenleg megszégyenítő körülmények közt élnek. Még rendes vizük sincs. Ócsa magára sem, nem hogy rájuk fordított volna kellő gondot. Számukra sz építkezés maga fellendülés, és a remény. Végre normális körülményekhez juthatnak. Lesz számukra megfelelő ivóvízellátás, kiépítik a csatornát, és javítanak a közlekedésen, a városba jutáson. Talán még bolt is, meg vállalkozó is lesz, aki lát ebben a projektben jövőt és lehetőséget. Az alaphangot, a kezdeti lépést az állam adja meg. A továbbit, a kihasználtságot, a és a helyi életet, a benépesült közösség teszi teljessé. 
Aki Ócsán rosszabb körülmények között él, vagy az, aki egy lakótelepi, másfél szobás lakásban nevel három gyereket, valószínűleg jobban értékeli azt a lehetőséget, hogy egy új, 70- 80 négyzetméteres, alacsony rezsijű kertes házhoz juthat Budapesttől harminc kilométerre, Ócsa központjától pedig mindössze 5-7 km-re. Budapesten van aki ennél nagyobb távolságra lakik a metrótól és azért utazik oda, hogy aztán azzal tovább menve beérjen dolgozni. A fővároson belül is utaznak az emberek 40-45 percet. Szóval nem kell aggódni, vagy kétségbe esni. Ha az önkormányzat vezetése is eljut fejben odáig, hogy belássa, a jelenlegi közlekedés és az eljutási sebesség kevés, hogy a város és a főváros összeköttetése elavult, rossz, akkor majd el kezd azon dolgozni, hogy létrejöjjön a más településeken már bevált gyors eljutási útirány az autópályán át Budapestre. Talán az alsópakonyi lakópark ebben is előrelépést és segítséget jelent a városnak. 

Ócsa alsópakonyi határában az első ütemben 80, később további 420 szociális állami bérlakás épülhet.

Olyan lakáshitelesek kerülnek majd oda, önkéntes alapon, akik nem tudtak alkalmazkodni a válsághoz, és az Otthonvédelmi Akcióterv, valamint a bankok adósmentő csomagjai sem segíthetnek rajtuk. Ők azok, akik nem tudják elkerülni a kilakoltatást, ezért lehet számukra megoldás az állam által felajánlott bérlakás. (Ma még nem tudni, mennyi lesz a bérleti díj, 200 forint/négyzetmétertől bármennyi lehet.) "Az új lakók egy gazdasági gátszakadás áldozatai, hiszen előre nem látható körülmények miatt, ha fizikailag nem is, de gazdaságilag veszélybe került lakásuk" - véli Turi Attila építész, a devecseri és kolontári újjáépítés egyik vezetője.

Ugyanakkor Ócsán nem minta-bérlakástelep készül: csak távoli rokonságban lesz a közel száz éve köztisztviselőknek épített Wekerle-teleppel. A kényszerhelyzetet érzékelteti, hogy a programmal a Nemzeti Eszközkezelő felállásáig a katasztrófaelhárításban otthonos Belügyminisztérium foglalkozik. A tárca költségvetéséből idén 775 millió forintot különítenek el az előkészítési munkálatokra, a projektre szánt teljes keret elérheti a 4-6 milliárd forintot. Kérdés, benne vannak-e ebben a beígért infrastruktúrafejlesztés, a bölcsőde- és óvodaépítés költségei is. Az első ütem költségvetése szűkös Tőke Tünde, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozatának elnöke szerint, de - amennyiben kizárólag lakások építésére fordítják ezt az összeget - kisebb méretű lakásokból kivitelezhetőnek tartja a feladatot. Amíg nem ismert az alaprajzi kialakítás, a műszaki tartalom, addig nehéz megbecsülni, milyen négyzetméterárban készülhetnek el a házak.

"A beruházás helyszíne ma még senki földje, de lehet olyan gesztusokat tenni az építkezés során, melyek elősegítik az ott lakók előrelépését és egy olyan közösség kialakítását, amelyet nem lehet majd megbélyegzett emberek konglomerátumának nevezni" - mondja Turi Attila. Sőt szerinte lehet, hogy idővel túlságosan vonzó lesz a telep: a kormány a tapasztalatok és az igények függvényében más nagyvárosok környezetében is létesíthet hasonló szociális lakóparkokat.

Ócsa Város  Önkormányzat Képviselő-testülete 2011. augusztus 31-én 16 órai kezdettel ülést tart, melyen az aktuális napirendek  között szerepel Ócsa-Alsópakonyon megvalósuló Szociális Családiház-építési Program kapcsán tartandó lakossági fórumról szóló előterjesztés.  Előadó: Bukodi Károly polgármester.     

 *
Lehetséges építési technológiák és jellemzőik:

1. Könnyűszerkezetes házak

Az alapozás kivételével teljesen száraz építési technológia miatt évszaktól függetlenül lehet építkezni
A kisebb falvastagság miatt több hasznos alapterület marad a lakásban
Olcsón üzemeltethető
Négyzetméterára nettó 145- 150 ezer forintnál kezdődik
Elkészülési idő: 1-2 hónap

2. Téglaházak, vegyes technológiával
Korszerű falazási (Porotherm Profi Dryfix) téglatechnológiával téli viszonyok között is gyorsan lehet építkezni
Devecseren és Kolontáron nettó 240 ezer forint/négyzetméter volt az ár, de olcsóbban is ki lehet hozni
Alacsony üzemeltetési költség
Elkészülési idő: 2,5-3 hónap

3. Monolit vasbeton házak
Szélsőséges környezeti igénybevételnek ellenálló szerkezet
Energiatakarékos üzemeltetés
Bekerülési költség: bruttó 160 ezer forint/négyzetméter
Elkészülési idő: 45-60 nap
 *

5 megjegyzés:

  1. Ez a madenciás egy rasszista idióta.
    Azt hiszem övé a bezárt teke.

    VálaszTörlés
  2. Előadó: Bukodi Károly, Laptopon kíséri, Horváth Tamás, és bandája.

    VálaszTörlés
  3. Az ócsai "gettó" kifejezést legelőször Mesterházi Attila az MSZP elnöke használta. Csak nem készül a az ellenzéki koalíció? Már a retorikájukat is átvette a jobbik? Hajrá LMP, alakulnak a dolgok!

    VálaszTörlés
  4. Az ócsai "gettó" kifejezést legelőször Mesterházi Attila az MSZP elnöke használta. Csak nem készül a az ellenzéki koalíció? Már a retorikájukat is átvette a jobbik? Hajrá LMP, alakulnak a dolgok!

    VálaszTörlés
  5. Vajon miért gondolod "amarna", hogyha többen használják a "gettó" kifejezést, abból mindjárt koalíció létre jötte következik.
    Milyen dolgok kezdenek kialakulni, beavatnál bennünket is ebbe a nagy-nagy titokba, ami téged ilyen lelkesedéssel tölt el, hogy még szurkolsz is nekik?

    VálaszTörlés