A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 11., csütörtök

Kisközösségi áttekintés - Ócsa a hálón jelen van ( - elmélkedés, nosztalgia helyett)

A közösségi oldalak számos megnyilatkozást, értékítéletet esetleg vitát generálnak. Ezzel együtt azonban igen népszerűek és meghatározók mai életünkben.  Számos információt, meglátást eseti elgondolást innen szerez be az kor embere. Ennek a világhálós közéletnek vannak hívei és ellenzői. 
  
Azok akik magukat, fényképeiket, családjukat rakják ki az ismert megosztó oldalak egyikére, azok ebből a szempontból elkötelezettjei az internetes világnak. Azonban, ha ezek az emberek egy eset, vagy ügy kapcsán kerülnek ugyanezen háló szövevényébe, már nem biztos, hogy élvezettel nézik a net sokszínűségét. Pedig ez sem más, csak egyfajta megosztás, amolyan közös, társadalmi lét. Ebben a közösségi társadalomban kialakultak bizonyos  formák, stílusok,  szokások. Ezek között talán az egyik legismertebb a fórum, a mag műfajával, de egyre gyakrabban fellelhetők már a   naplózott oldalak, a blogok és az ahhoz csatlakozó olvasók, hozzászóló véleményezők közösségi oldalai. Ezeknek a webes oldalaknak a közönsége nagyon szerteágazó, sokszor a világ másik felében fellelhető olvasó.  Az adott témához való nyilatkozók, hozzászólok a legtöbbször nem is ismerik egymást, de vagy a vélemény különbség, vagy éppen az egyezés készteti őket a véleményalkotásra, bejegyzés formájában. Ezek a bejegyzések, és véleményformálások alkotják az adott website forgalmát, hangulatát.

Az internetes oldalak blogjai és az oda érkező hozzászólások kultúrája mint annyiszor, más fórumok esetében (lásd) visszatérőn felvetik annak életszerűségét, hitelességét és létjogosultságát. 

Most akkor pozicionáljuk magunkat és tekintsünk át, nézzük bele a mi kis ócsai közösségünk, ebbéli hálózati kapcsolódását, hátterét és forgalmát.

A blogot és a fórumot mindig az alapgondolat, a vitaindítás tölti meg aktualitással élettel és ezzel váltja ki, indítja el a hozzászólásokat. Ha a vitaindító alapfelvetés, mint például, "minek volt szükség a kommunális adóra", vagy "miért nem tartottak lakossági fórumot", aztán az olyanok, mint hogy az ó-faluban miért nem a skanzen jellegre törekedve újítják fel a régi házakat,  miért nincs még kész a vasúti átjáró, miért nem a régi helyén van a búcsú, mi van a laptopokkal, stb; című vitaindítók, már eleve megoszthatják a közönséget. Ezzel akár táborokra is szakadhatnak a blogolok, vagy a fórumozók. Ekkor egy jó gazda kézben tartva  a fórumot, megzabolázza az esetleg renitens beszólókat. Kiszűri az esetleges fenyegetéseket, anyázásokat, és egyéb leminősítő stilisztikai jegyeket. A város honlapján egykor üzemelő fórum is hasonlatosan funkcionált, míg az akkori polgármester kezéből ki nem vették a döntést. Sőt már azt megelőzően a jelenlegi vezetés akkori tagjai úgy gondolták, hogy ez már kínos a számukra, és beszüntetik. Nyomban elszaladtak a fizetett futárhoz és megmondták, hogy ennek vége. Az üzemeltetőhöz az ismert elöljáróságoktól megszeppenve azonnal le is állította ezt a szolgáltatást. Ezt követően azonban többen panaszra mentek. Ekkor a volt polgármester értesülve a dologról, azonnal intézkedett és visszaállítatta a fórumot. Erre a mostani vezetés magját adók összehívták a testületet és ott többségiben úgy határoztak, hogy ezt beszüntetik. Ezzel a fórum immár hivatalosan is megszűnt. Hiába tiltakozott sok ember és egyesület, meg képviselők, a kritikát nem viselő többség határozott.
Napjainkban az egyik egyesület oldalán van még fórum, de azt csak egy szűkebb kör lakta be és tarja fenn. Olyan sokrétű és terjedelmű, tartalmú írásokkal, véleményekkel nem találkozhatunk a jelenlegin, mint ami a városin volt.
Mindez miért is merült fel?
Most akadt a  kezembe a régi fórum pár hozászolása, még 2008 nyár végéről.
No meg azért mert volt szerencsém betekinteni a most üzemelőbe is, aztán itt van ez a blog, ami igaz nem azonos a klasszikus és a szóba került fórumokkal, de véleményt alkotni itt is lehet. Blogból jelenleg városunk kettő üzemel, a hasonlatos felépítéssel, bár teljesen eltérő töltöttséggel, tartalommal és nézetekkel. Ráadásul az magán ember nevével és önálló nevével fémjelezve, míg ez egy más névvel és egyben meghatározással, ami a fejlécben és a lábjegyzetben megtekinthető. Ezen túl kisvárosunk tagjainak, csoportosulásainak, vannak más jellegű internetes oldalai, de azok ebbéli jelentősége és elemzése ebből a szemszögből szükségtelen.

Ez a blog szinte napi bejegyzéseivel közérdeklődésre számot tartó, tartalmasabb tárgyköröket  hoz felszínre. Ezek önálló írásként, cikként is megállnák a helyüket, főleg, azt képi anyaggal is illusztrálják a szerzők, vagy szerkesztők.    Így a tartalmi és színvonalbeli adottság, mint különbség tisztán látható. A hozzászólok, a hozzászólások  felbukkanása, szövege azonban szinte azonos csoportosztásra bontható, még akkor is, ha a három termék vonatkozásában a forgalmi adatok nem egyeztethetők.  A városi fórum pörgött a leállítása előtt. Messze túllépte a blog mostani forgalmát. A blog jó és szép adatokat tudhat magáénak, de a többség napi egy belépéssel elolvassa mint egy napilapot és végez is vele. Mégis közérdeklődésre tart számot és az 51 ezres látogatottságot is meghaladta. A hozzászólások egymásutánja néha hasonlít egy-egy témakörben a fóruméhoz, de itt a napok és az írások pörgésével mindig új és aktuálisabb tárgykör kerül elő. Akit az új kevésbé érdekel, az lejjebb görgethet és mást nézhet, olvashat. Ugyanakkor az oldalsávon különböző bővítményekkel találkozhat. Akár szavazhat, aktuális információkat olvashat. Olyasmi mint egy elektronikus újság és egy fórum egyvelege. A keresőben a címszavak szerint az azonos témakörök kereshetők elő, akár csokorba kötve, vagy érintőlegesen. Ezért is más a blog. Az egymáshoz hozzászólok viszonya,  azonban lehet hasonlatos a fórumhoz, hiszen többnyire és többségében ugyanazok az emberek fordulnak meg itt is és ott is.
Szóval e három internetes termék viselkedésformáinak, megnyilatkoztatásainak összevetésekor az látható, hogy a volt városi fórum igen hasznos, és jó termék volt, csupán magára hagyottan visszaélésekre, néha eldurvuló megnyilatkoztatásokra, ebbéli hangnemekre adott esélyt. Ezt nem kezelték, az értékét nem ápolták, a kérdéseket, felvetéseket az illetékesen nem válaszolták. A gondozatlan fórumozás, elburjánzó szokásokat váltott ki, ami végül álnok hivatkozási alapot szolgáltatott arra, hogy betiltsák. (Érdekes, hogy az alpolgármester saját kézben tartott online fogadóóráját sem tudták vagy akarták megtartani..)
A blog esetében is beesnek a lehetőségeket meglovagló visszaélők, de a hozzászólásbeli vita soha nem ütött meg és nem üthet meg olyan szintet, mint az említett fórumok esetében tapasztalható. A blog vonatkozásában olvasható néhány olyan panasz, hogy miért és mit töröltek, vagy sem.  Nem tudják, hogy mi az a spam, vagy a spamelés, ezért van, hogy máshoz fordulnak, vagy átlátogatnak. Ez nem baj, mert akkor a blog megtartja azt a szűrt vonalat, ami nem lép át bizonyos határokat. A megadott kereteken belüli nézet ütköztetés, pedig hasznos és tanulságos lehet.
A városi fórumot behelyettesíteni szánt egyesületi fórum, szép és dicséretes próbálkozás, hasznos termék. A sajátos kötöttségeivel, jól és látogatottabban is mehetne. Azonban az emberek valami folytán nem kedvelték meg annyira, mint az előzőt.  Jelenlegi betekintései meghaladják a 25 ezret. A bejegyzések és a viták a fórumra jellemző úgynevezett zárt csoportokban zajlanak. Olyan csoportok vannak itt, mint pl: a "mindenkihez" vagy a politikai, stb. Ez határozza meg a tárgykört és ezen belül lehet írni, válaszolgatni. Az itt folyó írások határozzák meg a stílust és az arculatot. Ezekben a sorokban alakul a fórum lelke. Ezt pedig az emberek adják össze.
Nos, akkor most nosztalgiázzunk és nézzünk pár hozzászólást a városi hivatalos fórumáról, nem reprezentatív mintaként 2008 nyár-vége ősz eleje:
"Szégyenfalu ez, ahol senki nem akar semmit csinálni, ami előrébb vihetné. Ha csak a városvezetéstől várjuk a változást, akkor ilyen esetekre számíthatunk. Persze egyszerűbb lett volna nem barbárnak nevelni a gyerekeinket, de az pont a Mónika időpontjában jár haza az iskolából. A jó példa is ragadós? (macskajancsi)"

"Szánalmas, hogy ez a legnagyobb problémátok. Szerintem rengeteg nagyobb probléma van az utcákon, mint hogy pár fiatal iszogat valahol… – …És arról se beszéljünk, hogy a fiatalok isznak, elvileg alkoholt sem vásárolhatnak, inkább azt büntessék, aki ad nekik… (Krisz-corrado)"

"Nem győzöm hangsúlyozni, hogy az ocsai7 nem azonos velem, ugyanis én is csak üdvözölni
tudom a rendeletet. Mindennek megvan a helye és ideje, igyanak a hölgyek, urak bent a kocsmában –
van belőle elég – , vagy otthon! Jó lenne, ha a gyerekeink az élelmiszerboltok előtt nem italozó, dülöngélő, hangoskodó „erős fiúkat, lányokat” látnának! (ócsai)"
"Nem hinném, hogy nevetséges lenne, sőt. Mindennek megvan a helye és ideje, szerintem az alkoholfogyasztáshoz az utca (közterület) nem a megfelelő hely. Én örülök a rendeletnek. Több helyen van hasonló, azt hiszem, de ha nincs, az sem baj, végre valamiben úttörők vagyunk. A rendeletben, nem hinném, hogy a fiatalokat külön nevesítik egyébként, és azt sem hiszem, hogy a rendőröknek csak ez lenne a dolguk,sajnos. (charlieboy)"

Nos ezeket a bejegyzéseket olvasva, mintha nem változott volna semmi. Sőt egyes viszonylatokban még visszaesés is tapasztalható. Ezért a mostani fórumról nem is idéznék. A blog pedig ahol most van, a rendelkezésére áll és megtekinthető minden idelátogatónak anonim és nevesítve is.

Köszönöm, hogy ismét együtt, Önökkel lehettem.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése