A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 21., vasárnap

Százezren virágkarneváloztak Debrecenben ( - több millió szál virágba borult a város)

Több millió szál virág, 13 virágkocsi, történelmi ihletettség, több százezer érdeklődő, hazai és külföldi művészeti csoportok bemutatkozása, búcsú a Nagyerdei Stadiontól - ezek jellemezték az idén Debrecen legnagyobb nyári kulturális fesztiválját, az augusztus 20-án 42. alkalommal megrendezett virágkarnevált. 
 

A NAGYÁLLOMÁSTÓL A NAGYERDEI STADIONIG

A hagyományoknak megfelelően az old timerek és a felvirágozott kerékpárok felvonulása után indult meg a karneváli menet a Nagyállomástól, a Református Nagytemplom mellett elhaladva a Nagyerdei Stadionba. Utóbbi több mint negyven éve a végállomása a virágkocsik és a művészeti csoportok seregszemléjének, de az idén utolsó alkalommal volt az, mivel lebontják, és a helyén épül fel a DVSC futballcsapatának új stadionja.


Este újabb felvonulással folytatódik a karnevál: a virágkocsik kivilágítva is bemutatkoznak a Piac utcán, majd a város főterén tűzijáték és utcabál zárja a "százszorszép nap" programjait.
A karneváli hét vasárnap, "nefelejcs napján" is folytatódik. A szervezők szándéka, hogy a karneválozók ne felejtsék el a várost, s térjenek vissza más alkalmakkor is. 


Az idei virágkompozíciókat a hagyományosan megjelenő mesefigurák mellett a történelmi ihletettség hatotta át: most először a debreceni nyitókocsi fanfárosai hagyományos tógájuk helyett Bocskai viseletben szólaltatták meg hangszerüket.
A menet élén Szent István királyra és országépítő, államalapító munkájára utalóan haladt a Szent Koronát, az országalmát és a jogart ábrázoló kompozíció. Debrecen virágkocsiját a 650 évvel ezelőtti városalapítás ihlette, felidézve, hogy 1361-ben I. (Nagy) Lajos Anjou-király idején szerzett városi rangot.


Az idei karneválra Kínából, Indiából, Törökországból, Olaszországból, Görögországból, Grúziából, Lengyelországból is érkeztek táncosok, és a virágairól méltán híres Hollandia ugyancsak képviseltette magát.
A produkciókat neves zsűri értékeli a nap folyamán, miközben az érdeklődők a város különböző pontjain számos rendezvényen vehetnek részt.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése