A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 23., kedd

Hiányérzet, kifogásolás és panaszkodás az Ágas-ház körül (- nyílt levél)

Névtelen írta... 
 
Sajnálom, hogy a nagy ünneplés közepette, senki nem tette szóvá, hogy az Ágasház-at miért nem az eredeti állapota szerint újították fel, ugyanis az eredeti, tetőt tartó oszlopot eltüntették, ami a jellegzetessége volt a XVIII. században épült háznak. Ha valaki tudja hová lett a tetőt tartó oszlop, segítsen megtalálni, hátha még megmenthető, mielőtt még barbár módon össze nem darabolják, mint értéktelen fa darabot.
2011. augusztus 23. 13:43
 

Tisztelt Képviselők!
Vannak a városbanélők, akik részben panaszolják, vagy éppen kifogásolják az Ágas-ház felújítását, valamint az azzal összefüggésben tapasztalt rendezetlenséget.
Többen kifogásolják az eredeti ágas tartó eltűnését. Ebből egy hozzászólást mellékelek.
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mások azért panaszkodnak, mert a telek egyik részét látták el csupán deszka kerítéssel, míg a mások oldalt oda nem illő drótfonattal húzták be.  Kérdés, hogy a több milliós ráfordításból miért nem tellett az egész terület azonos stílusú bekerítésére?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
További hiányérzetet kelt, hogy a gazdasági melléképület nádazatát ebből az összegből csak javították és nem teljes mértékben cserélték. Így félő, hogy a régi nád hamarabb fog tönkremenni, mint az új, aminek az lesz a következménye, hogy idő előtt újra kell majd felújítani, hiába  a mostani ráfordítás. További panasz, hogy a terület rendezetlen, és hogy nem lett füvesítve sem. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A megjelent helybéliek közül többen jelezték, hogy a szomszédos romos házak düledező állapota időbeni lépésre kell, hogy figyelmeztesse az önkormányzatot, ha csak nem akarja az egész Ó-falut lassanként egyesével elbontogatni.  Elég lesújtó látvány többeknek ez a most keletkezett foghíj az Ágas-ház közvetlen szomszédságában.

 









Én amikor utoljára beszéltem a város főépítészével, Horváth Zoltánnal, akkor Ő azt mondta, hogy szíve szerint egy Skanzent szeretne. Pontosan nem tudom már idézni, hogy a "szíve szerint" -re, "legszívesebben"-re mondta-e a dolgot, de a lényeg, hogy Skanzent említett. Ez többek számára, köztük nekem is szimpatikus elképzelés lenne, csak ezzel egy az a gond, hogy ebben az esetben nem lett volna szabad lebontani a Lakatos-féle házat, ami ugyanazt a paraszti jelleget viselte, mint a környezetében még álló öreg falusi ház. Ezzel a bontással és a közelben álló szomszédos házak állapotával, nehezen képzelhető el egy skanzen szerű Öregfalu kialakítása. Házak, épületek és tárgyi eszközök hiányában még egy utcarészletet sem fogunk tudni produkálni, nem hogy Skanzent. Erre talán a főépítész úrnak és a képviselőknek, akik mindehhez a bontáshoz hozzájárultak, előbb kellett volna ébrednie, vagyis gondolkodnia mindezen.

A főépítész még annyit közölt, hogy Ő nagy gonddal állt neki az Ágas-ház felújításának, mert külön még az ágasfa kiválasztására is odafigyelt. A régiről azonban nem beszélt, így arról nem tudok mit mondani.

Így igazából nem is marad más a felvetett problémán túl, csupán annyi, hogy megválaszolják a felmerülteket az érintettek.
 
 
Addig is ajánlom mindenki szíves figyelmébe az augusztus 20.-ai ünneplés beszámolóját, és az egyik nehezményező bejegyzést.
*

1 megjegyzés:

  1. Ezek szerint a főépítész úr tudja azt is, hogy hol az eredeti ágasfa. Remélem vigyáz rá, hogy sértetlen maradjon, ha már az nem volt fontos neki, hogy visszakerüljön az eredeti helyére.
    Szakértelem, odafigyelés(?), hát nem is tudom.

    VálaszTörlés