A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 18., csütörtök

Beszámoló a törzsek kihelyezett fórumáról, a lendő építési területről ( - képzelt riport)

Munkatársunknak sikerült bejutnia arra az állami területre, ami szigorúan őrzött Alsópakony peremén található.
Egy őslakos exkluzív interjút adott blogunknak.

- Mire számít? – vágunk rögtön a közepébe.
- Mindenféleképpen elégedett leszek az állami beruházással és a jelen döntésével – mosolyog a falusi a tömegkommunikációs vezető kedvesen. – Itt akár 40-60-80 négyzetmétert kaphatnak a "zemberek". Új parcellákkal és barátokkal, tisztes telekkel kerülnek kapcsolatba.  Itt bizton ellesznek a bankok nélkül is. - szólt a hivatalos hang.
- Egyesek  gettót vizionálnak, és aggódva bégetnek. Félnek a városi embertől. - próbáljuk terelni a szót a történésekre.
- Elég volt ebből a neoliberális bolsevik gondolatokból.  Miféle vélekedés ez? Volt maga ifjú kommunista? - vágott közbe a falusi kommüniké.
- Igen, itt többen is KISZ tagok voltunk. Jól megvagyunk azóta is. Nem adjuk fel a régi kötődést és az akkori összetartozást. Sokat köszönhetünk a pártnak. Rengeteget "privatizáltunk" segedelmével. - veszi át a szót az egyik ős fórumozó.
- Nos, ha az a korábbi, liberális, kiherélt, önfelélő rendszer egy ilyen elvetemült gondolatot képes még a törzsek fejében tartani, akkor nagyon nagy bajban vagyunk. Ezt az állapotot közel egy évtizede nem rendezte, az előző vezetés.  Mára meg beszivárogtak a jobboldali közszférába. Visszataszító! - hozta elő az állampárt embere.
- Ha viszont a közfelháborodás elég erősnek bizonyul – vagyis még működnek a régi szoc-lib reflexek, akkor mi egykori ifjúkommunisták mit tegyünk? - kérdezte a fórumról az egyik érintett.
- Bizonyos önvédelmi reflexek a Fideszben és a nyugati típusú emberekben is kialakulnak egy idő után. A volt pártfunkcionáriusok ebbéli szerepvállalása és véleménynyilvánítása a szükségtelen rossz, de meg kell érteni, hogy demokrácia van, és még legutóbb is megtévesztve a lakosságot, kaptak szavazatot. Az ilyen, egykori KISZ-titkárszerű alakokat egyszerűen figyelmen kívül kell hagyni. Nem kell őket előtérbe helyezni és feladatokkal éltetni. Gondolkodásuk elavult, egy vágányú. Nem véletlen, hogy ingáznak rajta a pólusváltó elképzelések. A kádári sínről azonban nem tudnak letérni. Ebből azonban nem kérünk. Nehogy már ők ítéljék meg mi a helyes, vagy helytelelen. Az irányt az állami és a kormány határozza meg; - mondta az állampárti.
- Akkor most lesz lakópark?  - szólt az érthetetlen fórumozó.
- Lesz bizony, méghozzá szép, és rendezett; - jött a határozott válasz.
- Nem tudom kinek az ötlete volt ez a minisztériumban, de okoz egypár álmatlan éjszakát az érdekelteknek; kekeckedett tovább a főfórumos.
- Milyen érdekeltekre gondol? - érkezett a gyors válasz.
- Mennyi munkaképes ember, mennyi munkanélküli, mennyi gyermek, mennyi segélykérő jön és mennyi időre? Mennyit ad az állam? Kell oda rendőr? Mert még helyben is alig van benzinpénz. Mindenki fel tudna sorolni még kérdéseket, talán a harmadik tájékoztató már bővebb lesz.
- Ez nem válasz, csak ismételt zagyválás. 
- Mondjuk azt is érdemes végig gondolni, mi lesz velük mondjuk tíz év múlva, más politikai vezetéssel. Az ócsai lakásbérlemények is brutál lelakva, mert a bérlő még a kerítést se festi le (pedig értelmiségi,nem lumpen), hisz majd megcsinálja a tulaj. Vagy lesz itt egy házkarbantartó kht. is?
- Komolyan gondolja, hogy ez ellenérv? Vagy hogy egyes törzsgyökeres  ember jó elgondolása az aggódás tárgya?
- Valahol hallottam, hogy kerékpárút épül Alsópakony és Ócsa vasútállomás között, hogy könnyebben tudjon munkahelyére eljutni a dolgozó.
- Igen ez is elképzelhető. Bár a kerékpárútnak a városukon belül és az azon túl is már rég el kellett volna készülnie, vagy a nem rég nagy csinnadrattával átadott NAGÉV esetében az önkormányzat előírhatta volna az ebbéli összeköttetést, de sebaj, majd az állami beruházás keretében ezt is pótoljuk; - biflázott az állami ember.
- Akkor most ezért kérik a lakosok támogatását? De, hogy lehet valamit felelősen támogatni, aminek tehertételét, elemző vizsgálatát el sem végezték. Akkor talán tudna valamit az ember, ha lennének számok.
- Honnan veszi ezt az ostobaságot? Vannak számok. Ismeri mindenki, közzé van téve. Nincs semmi különös ebben a dologban. Ráadásul Ócsa is prosperál belőle rendesen. Kár az emberekben kételyeket ébreszteni. - válaszolt kicsit hevültebben az állam képviselője.
- De, hát egybefüggő állami területen épülne ez a "Frank City". A helyiek meg  Pestről a munkahelyük közelébe kiköltözött stricik. Ha valamit fel akarnék robbantani ezt az elegyet kevergetném: fuxos strici csipetnyi hetes béemwével, kicsi háremmel, ezt keverd harminc év munka után nincstelenné vált magyarokkal, akinek kiskertjében kell majd termelni az uborkát; - hablatyol tovább a fórumos atya.
- Ez az egyveleg nem egy normális gondolatmenet. Miként sikerült ezt így összehozni? Mit akar ezzel kifejezni? - az állam képviselője közben a fejét fogja ekkora tájbeliség hallatán.
- Végül is mindegy. Ennél toleránsabb közösség nem tudom hol él az országban. A nyolcvanas években három cigány család élt itt, ma legalább száz, ha beilleszkedett, teljes nyugalomban. A kétezres években pár maffiózós pesti család jött, évekig végigverte, zsarolta a helyieket, senki meg sem rezdült. Tehát szerencsétlen kisemmizetteket, ha ők is viszonozzák, biztos együttérzés fogadja. Itt az általad is taglalt, végig nem gondolt jövőbeni problémák halmaza a gond; - csak fokozza tovább a helyi fórum vezéralakja.
- Ebben a gondolatmenetben azért volt rendesen kirekesztés, meg hangulatkeltés. Pedig felesleges másokban 
félelmet generálni a rossz beidegződések és a hibás gondolkodás okán. Nem példálózhatunk a múltból. A hiba ott keletkezett. A jelen meg a megoldáson és a megvalósításon dolgozik. Ezeket a bank-károsultakat is az előző reszim termelte ki és hagyta ránk örökségként, mint a volt párttitkárokat. Azonban aha valaki nem érti az idők szavát, akkor azzal nem tudunk mit kezdeni. A baj akkor van, ha ezek a múltból fakadó gondolkodású emberek vezető gondolatot formálnak. A devizahitelesek is hasonló mód estek áldozatul. - érvelt tovább a helyi pártelitnek hasztalan a fiatal demokrata az állam képviseletében.
- De kérdés, hogy mennyi munkaképes ember, mennyi munkanélküli, mennyi gyermek, mennyi segélykérő jön és mennyi időre? Mennyit ad az állam? Kell oda rendőr? Mert még helyben is alig van benzinpénz. Mindenki fel tudna sorolni még kérdéseket... - csak okvetlenkedik a helyi fontoskodó még a többiek előtt.
- Felesleges olyan dolgokat vázolni, ami nem valós. Ráadásul mindez nem probléma. Az országban számos helyen épül lakópark. Itt a szomszédban Alsónémedin is egykori termőföldeket minősítenek át. Most ott Inkubátorház épül, pályázati pénzekből és uniós támogatással. Annak is megteremtették a feltételeit a tervezők. Így nem csak jó minőségű út, hanem teljes infrastruktúra is megvalósításra kerül; - de már tudja, hogy ennek az öregnek hiába beszél. De azért még befejezi: - Tessenek elhinni és elfogadni, hogy az állam is lehet jó gazda.  Nem vagyunk liberálisok és szocialisták. Ezt a projektet sikerként könyvelhetik el Ócsán.
Az állam részben ezzel is beindítja azt a folyamatot, ami visszavezeti Európa egy államát, történetesen a magyart  a normalitás irányába. Nem csak az állam eladósodottságát, hanem az emberek ebbéli gondját-baját is kezelni kell.

"A programot ért kritikákra az államtitkár úgy reagált: a beruházó közművesíteni fogja az ingatlanokat, és megteremti például az iskolába, munkába járás feltételeit. "Egy kis higgadtságot, illetve visszafogottságot kérek mindenki, főleg a kritikusok részéről" - mondta."

Még szerencse, hogy a KISZ-nek befellegzett. A szellemével még azonban vannak gondok.
(Lehet, hogy Ócsa maga egy rezervátum, csak a korlátoltság nem tapintható, mert az a helyi fejekbe van plántálva.)
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése