A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 20., szombat

Végzetes emlék és pusztítás augusztus 20-a kapcsán ( - semmivel sem igazolható bontás az ünneplés okán)

Ma 10 órakor a Református Templom szomszédságában, az Ágas-ház előtt, a Lakatosház elpusztított és letisztitott romjain tart ünnepi megemlékezést Bukodi Károly polgármester és Szűcs Lajos "nincstelen" közgyűlési elnök. 

A lerombolt ház alapjain tánccsoport és népdalkör fogja a lehetőségeket kihasználva elsímitani a gyalázatos bontást, amolyan "ünnepi" keretek közt.   

Közben ismét "átadják" a közpénzekből több millióért felújított Ágas-házat és megemlékeznek az államalapításról, miközben a megemlékezésre kiérkező helybéliek a műemlék környezet egy hiányzó népi emlékének hült helyén állhatnak majd. A ledózerolt nádfedeles, vályogházra, a faluszerkezet egykori hiányzó népi lakóházára a most közel egymilliós ráfordítással elpusztított Lakatoshára, mint népi műemlék-jellegű épületünk halálára senki nem gondol.

Több milliós "felújítás" alatt ( - jó pénzért mindent)
Holott ennek a háznak azért kellett rombadölnie, hogy a Fideszes vezetés annak helyén létrehozott tisztáson parádézhasson annak gyanánt, hogy náddat és ágat cseréltek, a meghagyott egyetlen ilyen jellegű műemléki épületen.

Egy közösség tagjaként ( - ahol a döntések születnek)

Ócsa nagyon drága árat fizetett ezért a gyilkos pusztítással egybekötött felújításért, hogy ráadásul még a ott most magamutogatást és önnepséget rendezhessenek önmaguk dicsőítésére a helyi hatalmasságok.

A Lakatos-ház romjai ( - korábbn már vagy fél milliót ráköltöttek, mégis le kellett bontani, hogy ott, annak hült helyén ünnepeltethessék magukat, hogy milyen jó fejek voltak, mert a mellette levő másik házak átnádazták)

E napon a barbár pusztítás nvesített embereire is meklékezzünk, akik nélkül a Lakatosház nem kerülthetett volna elbontásra.
Tehát a népi örökség elbontását jóváhagyói, és eltüntetői, vagyis az ellene fellépni nem szándékozó kártokozói, akik nélkül a Lakatos-ház nem válhatott volna porrá:
Bukodi Károly Ócsa polgármestere (Fidesz)



Horváth Tamás Ócsa alpolgármestere (Fidesz)



        Horváth Zoltán  megbízott főépítész




Szűcs Lajos megyei elnök (Fidesz)

Maradjon ez a nap (ez a kép) emlékezetünkben.
Mi ezzel az összeállítással kívánunk tisztelegni a lerombolt és elpusztított lLakatos-ház előtt.

*
 Ócsa legidősebb része, az Öregfalu, közepén a XIII század elején épült román bazilikával, igazi néprajzi csemege. 1975-ben a területtel együtt helyezték védelem alá a 62 portából álló falurészt, melynek kétbeltelkes településszerkezete több száz éves. A templomot körülölelő kicsi telkeken álló parasztházak legöregebbjei a XVIII sz. végén épültek. A településforma lényege, hogy nem a lakóház udvarán, hanem a lakótelkeket övező kertben, ólastelkeken voltak a telkes jobbágyok istállói, széna-szalma boglyái, cséplőhelyei és itt tartották az egész állatállományt.


*

20 megjegyzés:

  1. Csak a rabosító számok hiányoznak a portrék alól.

    VálaszTörlés
  2. Majd csak kiosztják azokat is.

    VálaszTörlés
  3. Annál is sajnálatosabbak a történtek, mivel (tudomásom szerint) az előző ciklusban a felújítására meg volt a képviselő testületi döntés, de sajnos a Horváth Tamás által vezetett pénzügyi bizottság nem engedte megjavíttatni.

    VálaszTörlés
  4. Na persze, hogy megint a Horváth, ki más állna a dolgok mögött.

    VálaszTörlés
  5. Rosszul tudod! Se pénz se döntés nem volt!

    VálaszTörlés
  6. Dehogy nem volt rá pénz. Csak most nem a felújításra, hanem a bontásra költötték.

    Ráadásul a meglévő tervek alapján úgy is meglehetett volna menteni a házat, hogy az nem kerül pénzébe a városnak. Még a dömper üzemanyag árába sem!

    Ők azonban ledönteni akarták a házat, hogy legyen hol parádézni.

    Horváth a legnagyobb gazember ebben.

    VálaszTörlés
  7. A se pénz se döntés mellé jól hangzana hogy se Horváth.

    Rontaná inkább más város levegőjét.

    VálaszTörlés
  8. Ha valakit komolyan érdekel, talán utána kellene érdeklődni és akkor kiderülne a valóság, csak nem biztos, hogy mindenki örülne neki.

    VálaszTörlés
  9. Talán az Ágas-házon végzett felújítás is mutatja, mennyire nem számítanak ennek a vezetésnek, elődeink értékeinek eredeti állapotban való megőrzése. Meg kell nézni amilyen laza módon kidobták az eredeti ágas faoszlopot.

    VálaszTörlés
  10. Engem komolyan érdekel. Mond már el a frankót, ha már ennyire jól értesült vagy. Ne csak tanácsot osztogass!
    Amíg nincs hitelesebb forrás, addig ez jön be.

    VálaszTörlés
  11. Nem csak ebben gazemberkedik a háttérszereplő. Ideje lenne már a körmére nézni!

    VálaszTörlés
  12. Keresd a hitelesebb forrást, ha teszel érte, biztosan megfogod találni, ha nem, akkor neked sajnos "addig ez jön be".

    VálaszTörlés
  13. Mi volt ebben 8 millió? A tetőszerkezet csere, meg a nádazás és a eszelés?
    A kis gazdasági épület nádazását nem cserélték. A kerítést csak az egyik oldalon deszkázták, a másikon oda nem illő drótfonatot hagytak. Füvesítésre meg nem futotta már. A vállalkozó biztos visszaosztott a megbízásból. Ez csak egy újabb megcsonkítása az örökségnek.

    VálaszTörlés
  14. A mádenciások is az állami gettón rugóznak, ahelyett, hogy ezzel meg a többi kétes esettel foglalkoznának, de nem. A megalkuvók a Bukodiéknak nem mernek beszólni.

    VálaszTörlés
  15. Sajnos ez van, ha valaki a hatalmával (úgy néz ki) visszaélve, hozzá nem értve dönt. Vajon ehhez a romboláshoz, mit szól a Főépítész úr?

    VálaszTörlés
  16. Onnan nekik is csurran a lé. Mint gondolsz miért a nyalás, falás, meg az összeborulás? Nem vetted még észre, hogy oda nem kritizálnak? Buksinak, Horváthnak semmiért nem szólnak. Kussban vannak és támogatják őket,közben a jobbik színeiben tetszelegnek. Annyira gerincesek, mint a csiga. Házra való van, tartás nincs, csak a nyáladzás a csúszás, meg a mászás.

    VálaszTörlés
  17. Hagyjál már velük. Ők a fideszes önkormányzat védelmezi. A jobbikban csak ugyanúgy játsszák az agyukat, mint a fórumon. A hivatalban, meg az ivóban meg csókolgatják, meg táplálják egymást. Ne aggódj, a chárli dörzsölt pénznyelő. Tudd, hogy nem véletlen dörgölődzik a város megrontóhoz.

    VálaszTörlés
  18. A több évtizedes barátságot nem fogja felrúgni egy "kis" lenyúlás miatt.

    Apropó, a Viktor tudja, hogy ez a csárli gyerek még nem adott engedélyt a "gyütmentek" betelepítésére?

    VálaszTörlés
  19. Alibiből mással sem foglalkozik, csak a feszültséget kelti.
    Mostanság nagyon jó dolga vagyon, nem tudja mit kezdjen vele.
    Csak a pesti maffiózóktól tart egy kicsit, de hogy ő milyen gyüttmeteknek adta le az ivót, az nem számít. Majd egyszer az új klubban ezt is elmesélem

    VálaszTörlés
  20. amarna / az igazi /2011. augusztus 21. 9:45

    Ne éljetek vissza a nevemmel. Én vagyok az igazi amarna vagy Horváth vagy tudom is én már, hogy ki vagyok.

    VálaszTörlés