A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 27., szombat

Besokalt a kormány az önkormányzatok pazarló, rossz gazdálkodásán ( - a vezetők mit sem változnak)

 A megye intézményei a kormányhivatal irányítása alá kerülnek jövőre.
Szűcs Lajos megyei elnök a számára kínos hiányról és a fizetésképtelenségről nem nyilatkozik.

Városunk fia, sokunk földije, Szűcs Lajos a többszörös elnök, a Pest megyei közgyűlés, a megyei önkormányzat első embere, akinek nevét mostanában sokan emlegetik.
Nevéhez köthető hogy a megye 22 milliárdos hitelállományt halmozott fel.  Ténykedése alatt olyan új kifejezéseket ismertünk meg mint "menza-stop" vagy olyanokkal lettünk gazdagabbak, mint a "közétkeztetési vészhelyzet".

eladósodott elnök
 De mint köztudottá vált, Szűcs Lajos elnöklése alatt az étkeztetési díjakat nem a célnak megfelelően, hanem másra fordították, állítólag alulfinanszírozottság okán. Így az étkezési díjak, az állami normatív támogatás ezen része nem a szerződés szerinti szolgáltatóhoz, hanem máshoz kerültek. 

Az iskolai tankönyvellátás terén is tartozást halmoztak fel a nevezett elnök ténykedése során. Az állami pénzek állítólag nem voltak "felpántlikázva", így azt nem arra a célra használták. Most a tankönyvforgalmazók sokalltak be a korábbi élelmezést végző céghez hasonlatosan. Nem hajlandók tovább várni az elköltött pénzükre, és nem kívánnak többet kölcsönözni a megyének. Úgy érzik, mintha egy feneketlen kútba dobálnák a pénzüket. A megye meg nem fizet. Az elnök meg hallgat. Csupán a szóvivője nyilatkozik az egyre kínosabb helyzetben. A kormány segítségére és a megmentésükre várnak.

Közben a kormánynál is lassan besokasul a sok megyei történet.  Ezt azonban a sok fideszes elnök okán nem kommentálják. A cselekvések és a törekvések azonban jól mutatják, hogy a megyei önkormányzatok pénznyelőit nem kívánják tovább etetni.

Január elsejétől a megyei önkormányzat valamennyi intézménye a kormányhivatal irányítása alá kerül.

Tájékoztatásul közölték, hogy az összes oktatási és szociális intézmény, valamint a közgyűjtemények is állami kézbe kerülnek. A váltás által érintett több ezer dolgozó szintén átkerül az új irányítás alá. Az önkormányzati hivatal azon dolgozói, akik az intézmények irányításában érintettek, szintén a kormányhivatalhoz kerülnek. 

Tudjuk, hogy az önkormányzatok jelentős része eladósodott. Nem éppen természetesen nem csak a megyei önkormányzatok adósodtak el, hanem a helyi testületek is.  Sok testület vett fel hitelt, sok helyen bocsátottak ki kötvényt. Az általános eladósodásnak ezek is részei.  Erről, valamint a városi érintettségről már korábban beszámoltunk.

Ócsa az adóslista top 100-on,  a 46.  helyezett - fejenkénti 221 ezer Ft tartozással
Sajtóinformációk szerint szóba került, hogy az állam átvállalja az adósságukat, annál is inkább, mivel részben annak tulajdoníthatók, hogy a megyei önkormányzatok pénzügyi lehetőségeit az előző kormányzat beszűkítette. Állítólag 120-160 milliárdnyi adósság kerülhetne át állami kézbe. 
Ócsa most az alsópakonyi lakópark létesítése kapcsán jutott el odáig, hogy megbeszélve a kormány illetékeseivel, miszerint indulhat az önhibájukon kívüli pályázati támogatásért.

A Heti Válasz című hetilap nyilvánosságra hozott egy adósságlistát. Ez a 2010-es adatok szerint azt mutatja, hogy a települési önkormányzatok közül a fővárosnak a legnagyobb az adóssága.

 Ócsa város a legeladósodottabb önkormányzatok 100-as listáján a nem éppen előkelő 46. helyet tölti be, 220.840,- forinttal;  (egy főre jutó kötelezettségvállalás forintban).
Ez annyit jelent, hogy minden egyes ócsai lakosra ekkora adósságteher jut, amit az általunk befizetettek alapján az önkormányzatunknak kell visszatérítenie. Ez a pénzösszeg a legfiatalabb csecsemőt és a legidősebb nem dolgozó nyugdíjas helyi lakost is érinti.  A hibás gazdálkodás árát, a magas illetmények összegét, és a bevásárolt laptopok árát is a lakosságnak kell ebben az összegben visszafizetnie. 
Ez a számadat csupán akkor csökkenne, ha az önkormányzat visszafogottabb gazdálkodásával jelentősen elősegíteni az adósságállomány és az egy főre jutó tehervállalás csökkentését. 
De mennyi is ez a közel 221 ezer forintnyi összeg? 
Egy olyan családban, ahol mondjuk egy polgármesteri illetménnyel rendelkező személy, és egy pedagógus pár él egy gyerekkel, ott a rájuk eső adósságállomány 663 ezer forint. Viszont az ő havi jövedelmük családi pótlékkal 800 ezer forintra jön össze. Számukra ha egy hónap alatt kp befizetnék a rájuk eső 3x221 forint-részt, vagyis a 663 ezret, akkor is közel 137 ezer forint maradna az adott hónapban a családnak, ami nem rendítené meg a megélhetésüket, vagy a gazdálkodásukat. Arról nem is beszélve, hogy ezzel letudnák a dolgot és a következő hónapban már ismét a 800 ezres bevételhez jutnának.
Ugyanez a példa egy szokványos munkás családban már egészen mást mutat. Vegyünk egy a FÉG-nél dolgozó szakmunkást 120 ezerrel és egy ápolónőt 100 ezer Ft/hó keresettel és szintén egy gyerekkel. Számukra az egy főre jutó ócsai adósságállomány szintén 221 ezer Ft, tehát hármukra ez 663 ezres elkötelezettséget hoz. Ők ezt a pénz nem hogy egyhavi bekeresett összes pénzükből, hanem hanem háromhavi munkájuk díjazásából sem tudnák kifizetni, még úgy sem hogy közben ezzel fizetési kényszerrel a számított negyedévre egyetlen fillérük sem maradna. Sőt ez esetben még 3 forintot nekünk kéne hozzá tenni.

Tehát jól látszik a társadalmi és élet-színvonalbeli különbség, valamint az összegszerűségbeli megítélés. Sokszor az önkormányzati vezetők el sem tudják képzelni, hogy a munkás ember számára mit jelent egy-egy döntésük. Fel sem fogják hogy amikor ők ragaszkodnak az illetmény és a költségátalány maximumához, az új laptopokhoz, a díszburkolathoz, stb. akkor ezzel mekkora terhet rónak a választóikra. Azokra az emberekre, akik itt élnek, rájuk szavaznak és kommunális adót, meg köztartozást fizetnek.

Pedig lassan eljön az idő, amikor ezen érdemes lesz elgondolkodni.
*

16 megjegyzés:

  1. Ez is egy gerinces alak.
    Mikor gáz van jól jön egy szóvivő, ha átadni kell valamit, vagy elnököt keresnek valahol, akkor előbújik.

    VálaszTörlés
  2. Augusztus 20.-án mikor megneszelte a botrányszagot a házbontásból, azonnal kifarolt az ünnepeltetésből. Szegény Bukodi mellé még a saját esze, a bontás szellemi atyja a Horváth, aztán a másik Horváth és végül a Szabó sem ült le. De egyetlen fenntartott széket nem töltöttek meg azok, akiket odavártak. Qurvára bosszúsak voltak emiatt.

    VálaszTörlés
  3. A városban élők is bosszusak a fa..ságaik miatt.
    Dilletáns, arrogáns, csak a saját érdekeiket szem előtt tartó lenyúlos banda.
    Egy forintot nem ér a munkájuk, de még az erkölcsük sem.
    Bukodi húzzon vissza chipset árulni arra talán jó.

    VálaszTörlés
  4. Sokba kerülnek az ilyen Szűcs félék ennek az országnak.

    VálaszTörlés
  5. Szűcs jobban tenné, ha csendben visszavonulna, amíg a Jobbik el nem kezdi boncolgatni a dolgait.

    VálaszTörlés
  6. Az MSZP megdöbbenéssel tapasztalta, hogy vannak olyan iskolafenntartó önkormányzatok, amelyek elköltötték az ingyenes tankönyvre juttatott állami forrásokat - mondta Nyakó István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szombaton az MTI-nek.

    VálaszTörlés
  7. Például a városi tűzcsapról feltöltött kerti tóra gondolsz?

    VálaszTörlés
  8. Kinek van kerti tava?

    VálaszTörlés
  9. Lassan kezdhetnek a főfidesznyikek szemezni
    egy-egy számukra szimpatikus lámpavassal.

    A jónép majd felsegíti oda, a számukra megfelelő pozícióba.

    VálaszTörlés
  10. A helyi semmirekellők is megtanulják majd milyen közvagyonát dézsmáljanak.
    Nem fognak az adófizetők pénzéből nagy embert játszani és fenyegetni azt aki szembe megy velük.

    VálaszTörlés
  11. Egy tucat férfi egy chips árus, meg a bukott KISZ titkár összefogva alkotják Ócsát A város hangadói. Ők a megmondó "elit"?

    VálaszTörlés
  12. Inkább a Fővárosi Nagycirkusz kihelyezett tagozata.

    VálaszTörlés
  13. Bohóccal meg bűvésszel aki a pénzt tünteti el?

    VálaszTörlés
  14. Kimerült az okosok hada, hogy ekkora a csönd?!

    VálaszTörlés
  15. Csak nem erről a fórumról szoktál okosodni, és most elakadtál? Próbálj meg kérdezni, mondd el téged mi érdekelne, és akkor, ha valaki tudja rá a választ, talán mesél neked róla.

    VálaszTörlés