A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 9., kedd

FÉG-es tájékoztató ( - reményveszetten)


Információnk szerint ma 11 órai kezdettel tájékoztatják a FÉG érintett dolgozóinak megválasztott képviselőit a felszámolás menetéről.

Magára hagyottan - nem segített a dolgozókon az elnöki beavatkozás


A felszámoló szerint a jelzáloggal biztosított követelés előbbre való, mint a felszámolás költségei, beleértve a dolgozók jogos követelései.

*

11 megjegyzés:

  1. Tisztelt Fórum!

    A FÉG Zrt ócsai Konvektor gyárát egy új tulajdonos felvásárolta. A dolgozókat hazaküldték azzal, hogy nincs munka. A csoportos létszámleépítést bejelentették a megfelelő szervnek, de a dolgozóknak nem mondtak fel. Ezzel szemben arra akarják kényszeríteni a dolgozókat, hogy saját maguk adják be felmondásukat, így elkerülve a végkielégítések kifizetését. Gyakorlatilag úgy várnak ki, hogy 2 hónapja nem adnak fizetést, ellehetetlenítve az embereket anyagilag is. Azon kevés szerencséseknek pedig, akiknek lenne munkahelye, nem adják ki a kilépő papírokat, csak ha felmondanak vagy aláírják a közös megegyezéssel való felmondást (=lemondanak a végkielégítésről).

    Kérdéseim:

    Meddig mehet el egy munkáltató ilyen magatartással?
    Milyen lehetősége van a dolgozónak ilyen esetben?
    Kötelezheti-e a munkáltató a dolgozót számára előnytelen megállapodás aláírására? Magyarul zsarolhat-e a munkáltató?
    Megtagadhatja-e a munkáltató ilyen helyzetben a végkielégítés kifizetését?

    VálaszTörlés
  2. A FÉG Zrt. ócsai gyárát NEM vásárolta meg senki, csupán a FÉG Zrt adósság állományát vették meg a Commerzbanktól. Egyelőre nem tulajdonosként, hanem zálogjogosultként van jelen az MPF Holding. Amennyiben felvásárolta volna, akkor ugyebár a probléma nem állna fenn, a dolgozóknak nem kellene várniuk a pénzükre.

    A munkáltató (jelen pillanatban a FÉG Zrt és annak vezetősége) a felszámolás végéig nem köteles kiadni a dolgozók papírjait, kivéve persze, ha felmondanak.
    A munkavállaló vagy megvárja a felszámolás végét, vagy felmond.
    A munkáltató nem kötelezheti a dolgozót számára előnytelen megállapodás aláírására.
    Zsarolásnak nem nevezném, még akkor sem ha annak tűnik.
    A végkielégítést nem kell és nem is tudja kifizetni a munkáltató, amíg a felszámolás nem zajlik le. Jelen pillanatban ugyanis nincs vagyona a FÉG Zrt-nek. Amennyiben az MPF Holding nem tette volna rá a kezét a FÉG még meglévő javaira, akkor a dolgozók mehettek volna Isten hírével, kifizetve a fizetésükkel és végkielégítésükkel. Ebben kellet volna segítkeznie Szűcs Úrnak és a polgármesternek, nem pedig az MPF mellé állni felelőtlenül, a tények ismerete nélkül.

    VálaszTörlés
  3. Azt se felejtsük el, hogy amennyiben az MPF nem kerül kerítésen belülre, úgy a munka beindult volna, az emberek dolgozhatnának és akkor nem arról szólna a vita, hogy miért nem mondanak fel, hanem arról, hogy miért nem magasabbak a bérek!
    A két választás között nagy a különbség.

    VálaszTörlés
  4. Nem mondtak fel; ha nem tudod vállalni a megváltozott feltételeket, neked kell felmondanod.

    VálaszTörlés
  5. Jó, de akkor, most hogyan tovább? Mindenki kussol. Most az önkormányzatból sem állnak elő a fejesek. Köszi az eddigi mihaszna részvétet. Legközelebb majd én is ekként segítek szavazatommal mást előnyben részesíteni.

    VálaszTörlés
  6. Tipikus buta ócsai hozzáállás! A semmilyen eszközzel nem rendelkező "ócsai fejesek" tehetnek mindenről! Ha holnap bezár tesco az is az ő hibájuk!

    VálaszTörlés
  7. Igazad van tipikus buta ócsai hozzászólás.
    Mert amikor összehívták a melósokat akkor a Bukodi, a Szűcs állt ki a Fecsuti mellett az emberek elé. Ők ígértek segítséget, aztán hagyták onnantól magára az ügyet. Most meg félted és mentesíted őket. Igen ők az ócsai fejesek. Ők álltak ki és ígértek egy héten belül termelés, munkát. Ha nem, hiszen járj utána. Tehát innentől fogva igaza van a buta ócsainak, amikor tőlük kéri számon a saját ígéretüket. Most akkor ki butább ócsai?

    VálaszTörlés
  8. Én tudom, hogy nem modasz igazat! Semmi olyant nem ígértek, amit állítasz, mivel erre lehetőségük sem volt! Egyszerűen feszültséget gerjesztő tuskó vagy! Mi is ott voltunk, hallottuk! Te csak ártassz az ilyen kijelentéseiddel!

    VálaszTörlés
  9. Te nagyon hülye gyökér. Még írásba is adta, hogy segítenek. Aztán kaptatok egyszeri segílyt. Oszt' jól van, ennyi volt. Nem csodálom, hogy tönkre vágtátok a gyárat ennyi ésszel. Vagy téged más előbb kiraktak?

    VálaszTörlés
  10. Ha holnap bezárna a Tesco az annak a jele volna, hogy azt is lenyúlták becsületes, jellemvezérelt fejeseink.

    VálaszTörlés
  11. A ciprusi tulajdonos képviselői és az MPF közötti tárgyalásokon segített közvetíteni Szűcs Lajos, a térség fideszes parlamenti képviselője és a Pest Megyei Közgyűlés elnöke, valamint Bukodi Károly, Ócsa fideszes polgármestere is. Arra is volt példa, hogy a tárgyalásokról közös közleményt adott ki Szűcs Lajos és Felcsuti Zsolt, és az egyeztetésekről többször a megyei közgyűlés adott tájékoztatást. Májusban egy fórumot is tartottak a dolgozóknak a gyár jövőjéről, amelyen Szűcs és az MPF képviselői is részt vettek.

    VálaszTörlés