A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. augusztus 15., hétfő

Hétfő, munkakezdés? - Tényleg újraindul a termelés, vagy manufakturává alakul az egykori FÉG ( - igérvények eddig is voltak)

Ellentmondó hírek jelentek meg a FÉG gyártelepének hasznosítása tárgyában a múlt héten, amit a hétfői munkanappal sem lett értelmezhetőbb.

Mint legutóbb beszámoltunk róla, a múlt héten tájékoztatták az érintetteket a ZRT felszámolásának menetéről. Ekkor azonban már némi stratégia váltás is felmerült, hiszen a szinte ajtóstul a házba rontó MPF visszavett a lendületéből az elmúlt hónapok állóvizeinek mentén. A korábban tervezett gyors lefolyás az elmúlt hónapokban elapadt.  A hátramaradt ingoványosban a felek nehezen haladtak. Nem maradt más, csak az erőviszonyok átrendezése és a visszatérés az ingoványosból biztos talajra. Így született a gondolat, hogy a teljes el/lefoglalás helyett a bérlést választotta a Holding.

Ennek során a héten előkészítő csapattal megkezdte a munkát a FÉG üzeme. Kis létszámmal a termelés előkészítésén, az üzem hasznosításán dolgoznak az emberek. Információnk szerint úgy 25 fő részére biztosítanak munkát első körben. Felsővezetők nem kerültek a csapatba.  Közben több hír is megjelent erről a szenzációról a médiában.
 
Ócsa polgármestere szerint az üzem szeptember elején kezdi meg a termelést.  Elképzelhető, hogy postaládákat fognak előállítani, ugyanis az MPF Holding nem rendelkezik még telephelyi engedéllyel és gázkészülék gyártási engedéllyel.  Ezek hiányában azonban valóban nehéz gázkészülékek gyártásába fogni.  Így viszont már nem is annyira hihetetlen a postaláda sajtolásos előállítása.

Bukodi Károly a köztévében szeptemberi kezdéssel 60 főt prognosztizált a foglalkoztatást illetően. Ez persze nem egészen a fele a FÉG ZRT korábbi létszámának, de hát ez is nagy öröm a városvezetés számára., annak ellenére, hogy a korábbról felhalmozott iparűzési adó hátralékról szerintem lemondtak.

Kihasználatlanul

 A felszámoló ígérete szerint várhatólag szeptember első hetében a bérgarancia alap terhére megtörténik az első három hónapra (április, május, június) eső járandóságok kifizetése. Ez fejenként maximum 990 ezer forint, beleértve a felmentési időre eső béreket, a szabadságmegváltásokat és végkielégítéseket is. Kb. 50 kollégának marad bent ezen felüli követelése - jórészt a hosszú FÉG-nél töltött idő miatt.

Az MTI híre szerint a holding tulajdonosa feltételesen azt is beígérte, hogy rendezné az ócsai üzem dolgozóinak elmaradt, jogos követeléseit.

Leosztás

Tetszelgés
Az MPF tulajdonosa szerint a felszámoló megkezdte a bérgarancia alapból a ki nem fizetett bérek és végkielégítések fedezetére szolgáló összeg levonását, ezzel egy időben megállapodott az MPF-fel a gyár bérléséről, illetve a termelés folytatásáról.
    
A megállapodásnak köszönhetően a dolgozók egy része augusztus 15-én felvehette a munkát. Az újra munkába állók feladata a termelés előkészítése és a gépek karbantartása lesz. Várhatóan szeptember elsején megkezdődik a termelés, majd a dolgozói létszám további bővítése - mondta Felcsuti Zsolt.

Még a végén kiderül, Ámon Csaba menti meg a FÉG-et a bedarálástól miközben a volt dolgozók érdekeit  is szem előtt tarja.
*

2 megjegyzés:

  1. Az üzemet most bérlő Felcsutiék nem tervezik azt, hogy munkát adjanak a bajba jutott devizahiteleseknek.

    VálaszTörlés
  2. Tiszteletet parancsoló karakán kiállása van ennek a Bukodi gyereknek.

    VálaszTörlés