A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2010. október 2., szombat

Hajrá és érték(el-és) - választás előestéjén (- az utolsó esély)

A mai nappal lezárul a közvélemény-kutatás, a polgármester-választási szavazás.
A sorrendben a hátralevő időben nagy változás már nem várható.
Köszönöm mindenkinek a részvétel. Köszönöm, hogy a másként gondolkodók is meglátogattak bennünket, velünk voltak, esetleg olvastak és a polgármester-jelöltekre a szavazataikat hitük szerint leadták. Ezzel a közösségi véleménynyilvánítással és szerepvállalással alakul és jön létre majd a végeredmény. A korábban szorosabbnak induló verseny kimondott meglepetésemre elég egyértelmű eredményt hozott, illetve mutat a jelen állás szerint. Először el sem akartam hinni, hogy ennyien egy új jelöltre, egy fiatal, ambiciózus emberre, a friss erőre voksol(tak)nak. El sem tudtam képzelni, hogy a többség nem a beidegződött régi és letapadt személyeket választja. Aztán, ahogy telt az idő, egyre csak azt tapasztaltam és láttuk mindannyian, hogy Magyar Péter stabilan megtartotta helyét, majd lassan, napról napra még növelte is azt. Arra gondoltam, hogy valami trükk van az eredmény mögött. Talán megtévesztésből, altatásból küldik egyesek a szavazatokat. Aztán kitekintve az Ócsáról blogra (http://ocsa.blog.hu/) megtapasztaltam, hogy az ottani felmérésen (http://poll.pollcode.com/daLz_result?v) is átvette a vezetést Magyar Péter. Erre némileg megnyugodtam, mert ekkor már tudtam, hogy nem egy meghekkelt jelenségről van szó. A két felmérés, a két hely, a némileg változó közönség egyértelmű választ adott. A két hely egy véleményt alkotott. Valóban az a helyzet, hogy a két blog olvasótáborának többsége változást akar. Váltást, cserét egy jobb, megbízhatóbb személyre. Ezzel mára egy stabil és megdönthetetlen előny jött létre. Így várja a zárást és a végeredményt a polgármester-jelölt. Magyar Péter. Itt már biztos a győzelme. Ezt a végkifejletet szeretné a nem reprezentatív felmérés közönsége. A város egy szelet. Ennek a felmérésnek, mint statisztikai adatnak a tiszteletben tartása mellett kell megalkotnunk véleményünket.
A holnapi kampánycsendre való tekintettel ma kell megállapítanunk, hogy az első (1.) Magyar Péter.
Második, Bukodi Károly. Harmadik Török László, míg a negyedik helyezett Dönti Károly. Mindkét blog szerint, csupán annyi különbséggel, hogy minálunk Suller László szinte befogta a jelenlegi volt polgármestert, míg a másik helyen (blogon) nem veszélyezteti azt.
Az eredmények értékelése után most nézzük akkor a személyeket.
Magyar Péter bemutatkozása elérhető a világhálón (http://magyarpeter.mindenkilapja.hu/#/html/19341872/render/bemutatkozas) Sokan ismerik olvasták. Nincs benne semmi különös. Az itt közreadott (http://magyarpeter.mindenkilapja.hu/#/html/19341873/render/program) programtervezett azonban többet mond minden közhelynél. Ahogy az is, amikor elsőként rukkolt elő vele. Sőt elérhetővé, letölthetővé tette az Interneten. Bárki megnézhette, véleményezhette. Teljesen nyílt, demokratikus lépés. Aztán szórólapon is eljutott talán minden postaládába. Szerintem nagyon szimpatikus, dinamikus, törekvő elképzeléseket tartalmazó pályamunka az elkövetkező időkre és a jelen választásra. Dicséretesek a benne foglaltak. Ilyet, így egyetlen jelölt sem produkált. Sokan kopírozták és vették napirendre a többiek közül az ott fellehető dolgokat. Ők most kicsit más tollával dolgoznak. Korábban számos alúlról jött kezdeményezés szervezője és lebonyolítója volt. Sokan ismerik a város tisztasága érdekében létrehozott és megszervezett szemétgyűjtések kapcsán. Aztán mások a sportéletből, míg talán kevesebben a közéletből, míg ismét mások a munkájából adódóan ismerik, tudják, hogy van, s számíthatnak rá. Mostanság már számolnak is vele. Nem hiszem, hogy különösebb bemutatásra szorulna még. Minden le van írva. A világhálóra szinte minden érdemit feltett magáról elképzeléseiről és a városról, annak jövőjéről. Megbízható, őszinte, szavatartó embernek ismerem. Bízok benne. Pártoktól független polgármester-jelölt. Szerintem megér egy tippet. Vele a város nyer. Mindenek felett voks értett. Én őt jelölöm.
Bukodi Károly sokáig el volt tűnve mostanság. Sem az elképzeléseivel, sem a programjával nem rukkolt elő. Ezzel is lecsúszott, mint maga a város. Még a beígért utolsó internetes online fogadóóráját sem tartotta meg. Kivonta magát a városért folyó és az alpolgármesteri munkából, de a választóinak járó kötelmeiből is. Az egész négy éves tevékenysége ilyen rapszodikus, önző, de célorientált volt. Tele hatalmi törekvésekkel és hintapolitizálással. A fogadóórát is csupán a saját népszerűsítésre használta. Tetszelgett neki, hogy köz-szerepel és közben fényezi, futtatja magát. Valahogy olyan korszerűnek tűnt ez számára. Egészen addig, míg a helyi, (a nép) fel nem ébredt, és nem kezdett, kezdtek komolyabb kérdésekbe. Akkor már ingerlékennyé vált és nem egyszer kiesett a felvett, eddig megszokott szerepéből. Nevével hozták összefüggésbe a fórum eltüntetését. A képviselő-testület bezsebelését, az Egészségház jelen helyének kiválasztását, a Bajcsy-Zsilinszky utca városközponttá nevezését, az ottani drága és túlzott költségvetésű, de annál rövidebb díszburkolatot a járdák helyett, az elhanyagolt utakat, a rossz közállapotokat, a lekezelést és a fölényeskedést. Ténykedésével a város sokat veszített. Lemaradt, visszafejlődött. Ígéretei ellenére számos pályázatot figyelmen kívül hagytak, nem indultak, sokra pedig még csak nem is nevezett a város. Ez nagyon nagy hiba. Mást ígértek. Jobb kilátásaink voltak Ezáltal mások előrébb jutottak, mi pedig lemaradtunk. Munkássága alatt a város büdzséje csupán az adósságát tudta növelni, az Ócsai Kisbíró példányszámát már nem. Nem volt rá pénz. Hónapok óta meg sem jelent. Még a választásokra sem. Míg máshol ilyenkor különszám és bemutatkozási lehetőség van, itt semmi se, csak a lapulás az elmaradottság. Pénztelenség. Télen nem futotta útsóra, hóeltakarításra a maradék járdákon, nyáron a szúnyogirtásra, majd a parlagfű mentesítésre. Aztán ahogy a fórum és az újság is eltűnt, úgy egyik napról a másikra az egyik szelektív hulladékgyűjtőhely is felszámolásra került. Felére csökkentve a lerakó-, gyűjtő helyek számát. Az útszéli szemétszedést is másra bízta. Válaszra, magyarázatra nem futotta. Ahogy a kátyúzásra, a vasúti átjáró kiépítésére, vagy kerékpárút létesítésére sem. De a demokráciából és a tájékoztatásból is visszavett az alpolgármester úr a mandátuma idején. Elsívárosodott a város ezáltal. Most a párt hátán kívánja öncéluan elérni a polgármesteri széket. Nem hinném, hogy többre lenne képes, mint az elmúlt időszakban. Nem hiszem hogy jól járna vele a város. Mindezt látszik igazolni, hogy Jobbik a képviselő-jelöltjével közös program keretében amolyan paktumként szerepelt, (-le), de a polgármester-jelöltek közti vita elől kihátrált, azt nem iktatta be idejébe, nem bonyolította le és nem tartotta meg. Mindezek után nem javaslom polgármesternek, de mégy csak helyettesnek sem. Részemről bármelyik gyengébben szereplő jelölt előnyt élvez.
Dönti Károly, az elmúlt ciklus polgármestere. Hibája, hogy kiengedte a kezéből a város irányítását. Ezzel együtt elvesztette a képviselő-testületet és hatalmát. Az Egészségház kapcsán sem sikerült megvalósítani elképzelését, mert a helyettese uralta képviselői többséggel átszervezte a döntést. Ez az effektus volt érzékelhető a fórum elvétele, a város alakítása, és több kardinális, kulcsfontosságú döntésben. Hibája a költségvetési hiány és az Állami Számvevőszéki jelentésben foglaltak. A jegyző fegyelmijének eltusolása, és pozíciójában való megtartása. A hétköznapok szürke embere. Csupán keresztneve köti össze a városvezetéssel. Nem lenne helyes, ha ismét őt választanák, mert eddigi gyengesége pozicionálatlansága nem tett jót a városnak. Igazi áttörés ahogy Bukoditól, úgy tőle sem várható. Akkor inkább válasszunk mást.
Török László a netes szavazás harmadik helyezettje. Civil mozgalmakban betöltött szerepe és posztja ismert. Rövid programja fellehető a közzétett szórólapján. Választásbeli megítélése semleges. Inkább Ő, mint Bukodi, ha már az embernek nincs jobb válasza a jövőre nézve.
Suller László képviselő aspiráns, a polgármesterségbe nem hiszem, hogy beszámítana. Szívesen ajánlom bármelyik károlyistának, hogy jelőlje meg polgármesterének. Talán valami komolyabb tisztséghez jut a jövőbeni képviselői munkája során. Négy év múlva, akár megerősödve visszatérhet a jelölti pályára.
Ámbár ez bármelyik fentivel előfordulhat.

Bárki is legyen az elkövetkező polgármester, - Ócsa az eltelt négy év során nagyon rossz helyzetbe került, s - az új funkcionáriusnak ezzel a hátrahagyott nehézséggel szemben kell majd megfelelni a lakossági várakozásoknak. A választók, a helybéli lakosok pedig nagyon ki vannak éhezve a fejlődésre, amit elvettek, elherdáltak tőlük az elmúlt évek folyamán.

Így most valaki, - vagy az új polgármester, vagy a régi lakosság - nagyon kösse fel a gatyáját.
*
Jobb és szebb kilátásokkal teli jövőt, új választ és polgármestert kívánok.
(Most lehet el/leszámolni a károlysággal!)
*

5 megjegyzés:

  1. 1 Bukodi Károly Zoltán FIDESZ 1 300 48,38 %
    2 Dönti Károly FÜGGETLEN 639 23,78%
    3 Török László FÜGGETLEN 415 15,44%
    4 Magyar Péter FÜGGETLEN 193 7,18%
    5 Suller László FÜGGETLEN 140 5,21%

    VálaszTörlés
  2. na most akkor ki nyerte a választást????????????

    VálaszTörlés
  3. Papírforma eredmény született, igazából semmilyen meglepetés nincs. Köszönetemet szeretném kifejezni a szavazóimnak, azoknak, akik a hatalmas Fidesz nyomás ellenére is rám adták voksukat.

    Vegyes érzelmek és sok kérdés is van bennem, de mindezek mellett gratulálok az új polgármesternek és sok sikert kívánok a munkájához!

    VálaszTörlés
  4. Hát ez a kis dugó dani,aki Szűcs Lajos nélkül még fingani sem tud egyedül.

    VálaszTörlés
  5. Ki nyerte?
    Az aki a csőd felé tereli Ócsát.
    Az aki szerint Ócsának vége a templom-tanácsháza körnél.
    Az aki szerint az ócsaiak nem érettek.
    Az aki lenézi a választóit, értelmi szinjüket
    nullának tartja.
    Az akinek a kártevése miatt már tervezik az épületadót.
    Az aki miatt az itt lakók élete sok tízezer forinttal nehezebb lesz.
    Az aki elbaszta a pénzt 200 méter út nagyon drágán felújítására.
    Az aki ebből a drága út árából valószínűleg kapott vissza a kis zsebibe.
    Az aki miatt néhol életveszélyes közlekedni a kátyúk miatt.

    Na ki nyert????
    A köcsög fidesz???

    Én tudom ki vesztett!!!

    Az Ócsaiak vesztettek!
    Vesztenek 4 évet.
    Vesztenek sok pénzt.
    Vesztenek jó utakat.

    Elvesztik azt, hogy büszkén mondhassák, hogy ÓCSAI vagyok.

    Na ki nyert? Ki vesztett?

    VálaszTörlés