A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 17., vasárnap

Utánam az özönvíz - Alsópakony ( - ezzel gyakorlatilag a katasztrófa-védelem megindul)

 Május utolsó szerdáján tartotta soros ülését az önkormányzat, aminek záróeffektusaként csak úgy mellékesen, Horváth Tamás amolyan kisvárosi kormányzóként vagy talán polgármesteri ügyvezetőként előadta, hogy május 11.-e délelőttjével az önkormányzat átadta az alsópakonyi területre vállat kitűzéseit a BM-nek. 

Az egyik kijelölt magassági pont

Ez 6 db magassági pont kijelölést és bizonyos helymeghatározó kitűzéseket foglalt magába. A BM ezt az Elmű rendelkezésére bocsátotta, amivel az építkezés előkészületei valójában elkezdődtek. Tehát amit eddig hiányoltak, az a bizonyos "kapavágás", megtörtént.

Kitűzés és az Elmű póznák

Horváth Tamás elmondta, hogy keddenként az Önkormányzat Hivatalában a Katasztrófavédelem tart tanácskozást, ahol az összes érintett megjelenik és beszámol a heti történésekről. Így a városi főépítész, a tervezők, a kivitelezők, a helyi érdekeltek, stb. Innentől, és ezzel az események állítólag felgyorsulnak. Az árajánlatok leadása, a közbeszerzési eljárás, június közepére, vagyis napjainkra  befejeződnek, az ügyben eljáró alpolgármester szerint. 

Itt talán a falucska főutcája lesz

Az Elmű is kihelyezte a 68 villanypóznát nagyrészt. Ottjártunkkor még pár darab a földön hevert. 

Pár darab még sorsára várt

Horváth, azonban szeptember végére, október elejére határolta be a legújabb átadási határidőt. Mint ismert alig kevesebb, mint egy éve, is közel így a konkrétumok nélküli távlatokban beszéltek. Azóta közel 10 hónap veszett kárba, de a szleng mit sem változott.  Most az újabb verzió szerint a kormányzatilag meghatározott 40 és 80 négyzetméteres lakások közül a legkisebbek és a legnagyobbak, vagyis a 40 és a 80 négyzetméteresek nem épülnek meg az első ütemben. (Szerintem nem lesz több ütem.)  Most csupán 50 db ötven négyzetméteres, 20 db hatvanas, és 10 db hetvenes van tervben. Azonban hogy ezek a házak végül könnyűszerkezetesek, vályogból épültek, vagy energiatakarékosak lesznek-e, még nem tudni. Ahogy azt sem, hogy a beköltözők köre honnan fog származni és kikből fog összetevődni. Azt sem tudni, még hogy ők rendelkeznek munkahellyel és keresettel, vagy sem, és hogy csupán segélyből, szociális ellátásból, vagy alkalmi tevékenységből tengetik-e az életüket.  A környezet- és lakóhelyváltozás a populáció ebbéli vegyes összetétele nem tudni miként fog hatni az régből ott élőkre (alsópakonyiakra) és a belső városban levőkre. A kertművelésre, a gazdálkodásra és az önfenntartásra állítólag segítőkön keresztül ismeretanyagot adnak át. Valószínűleg több karitatív szervezet is meg fog jelenni az átadást követően a beköltöztetéssel párhuzamosan, hogy az idill meglegyen.  Azonban a villanyórák a bizalmatlanság jeleit viselik majd, hiszen kártyás, vagyis előre feltöltősek lesznek.  A lakásban csak addig lesz szolgáltatás, amíg feltöltésből futja.  Az állam és a szolgáltató ezzel nem kockáztat. 
A feszültség majd ezután jön
Ócsa város vezetése gőzerővel készül happeningra.  Fut az óvodabővítésre benyújtott pályázat, nyert a bölcsőde pályázat, aminek önrészéhez megkezdődött a pénzek behajtása az adósok nyilvános kilistázásával. Közben erőltetetten, sebtiben kizárták a társakat (Inárcs, Felsőpakony) a szennyvízprojektből azáltal, hogy az értesítésük, valamint bevonásuk nélkül elköteleztük magunkat városi szinten a Horváth Tamás érdekeltségi köreihez kapcsolható, egyesek szerint Fidesz-közeli dunaharaszti közműcég oldalán a gyáli központhoz. (Erről azonban majd még értekezünk még mert ez túl nyúl ezen esemény keretein.)   
A bölcsődeépítés a megjelent számok szerint 210 milliót fog felemészteni. A pályázattal nem egész 150 milliót sikerült nyerni. A polgármester szerint ez majdnem a teljes összeg. Az önrész 5-vagy 10 %.  Én azonban egy közel több mint 50 milliós lyukat látok tátongani a számadatok közt. Ennek fedezetére, vagy pótlására semminemű forrást nem neveztek.  A happening érzés további arculata a városüzemeltetés által elindított hitelfelvétel, ami szintén a többarcúságot és az egész pályás letámadást illusztrálja.  Közben a városvezetés az utolsó pillanatban még felugrott az ismételt Önhiki-s pályázati vonulatra. Az események látták és soroltán nem tudom elképzelni, hogy itt ekkora a felkészületlenség, a hozzá nem értés, netán a fejetlenség, a kapkodás teszi úrrá magát az eseményeken, vagy egy fuldokló kétségbeesett kapálódzása körvonalazódik az önkormányzat ténykedésében. 

Itt minden bizonnyal valaki földbirtokossá válik
 Az utca embere ebből még nem lát, nem érez semmit. Olyan a város, (és a külső részen fekvő Alsópakony,) mint Fukusima a cunami előtt. 

Még békés a táj, az őzek is nyugodtak
Ők az első pár - természetes ott élők
 Csepeli György szociálpszichológus úgy véli, a csődtelep megvalósításának és építésének ötlete goebbelsi propagandafogáshoz hasonlít. 
Ladányi János szociológus pedig - egyebek mellett - a ferencvárosi Dzsumbuj példáját hozza fel elrettentésül, ahol az egy tömbbe zsúfolt elszegényedett családok együttélése etnikai konfliktusokhoz, szociális feszültségekhez vezetett, a bűnözés melegágyává tette a telepet.

És a páratlan hozadék az önjáró szociális probléma  -  nem közfoglalkoztatott, csupán egy járulékos útszéli

Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára azt nyilatkozta a Kossuth rádiónak, hogy  az építkezést start mintaprogramként valósítják meg, azaz közfoglalkoztatottaknak adnak munkát.  Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mint építtető már 550 ember foglalkoztatására között szerződést a munkaügyi központtal, az első szűrést pedig már el is végezték.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése