A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 15., péntek

Programajánló: - szoboravatás Csókakőn ( - a Kormányzóra emlékeznek)

  Június 16-án leplezik le  Csókakő községben Horthy Miklós mellszobrát. Az alkotást közadakozásból, több civil szervezet összefogásával, a Trianon emlékmű mellett állítják föl.

A kormányzó mellszobrát a Trianon emlékmű mellett állítják föl (Fotó: Pati-Nagy Bence)
A kormányzó mellszobrát a Trianon emlékmű mellett állítják föl  - Ócsán még a kettős-kereszttől is félnek
Aki Csókakőn jár, hamar észreveszi, hogy nem egy átlagos faluba érkezett. Nemzeti, illetve Árpád-házi sávos zászlók a házak udvarán, Nagy-Magyarországos emlékmű a vár tövében, és hasonló "látványosságok", amik felüdítik az arra túrázó magyarok kedvét. Ezennel a csókakői tettre kész hazafias kis közösség Horthy mellszobrot álmodott a településre, amihez sikeresen segítségül hívtak több nemzeti zenekart és szervezetet is. 

A május 14-én megrendezésre kerülő eseményen fellép a Szebb Napok, a Radical Hungary, és a Romantikus Erőszak zenekar. A koncertek előtt felállításra kerül egy hatalmas kettős kereszt is. A szervezők az est teljes bevételét Horthy Miklós mellszobrának költségeire fordítják.

Már áll a vár alatt, a Trianon emlékmű szomszédságában az a kőfallal kerített posztamens, amelyre Horty Miklós mellszobra kerül. Az alkotást a csákberényi Máhr Ferenc készíti kőből, amely bronzosítva lesz – tudtuk meg Fürész György polgármestertől. A szobor felállítását a Vértesalja Gyermekei nevezetű szervezet kezdeményezte, s több civil szervezet is csatlakozott hozzájuk. A kormányzó szobrát közadakozásból állítják föl, az adományozók között zsidó származású személyek is vannak – állítja a polgármester. Fürész György elismeri: Horthy szerepét illetően nincs közmegegyezés, de miként is lehetne, amikor sokáig beszélni sem lehetett a kormányzóról – teszi hozzá.

A szobor felállításához – egyhangú – hozzájárulását adta az önkomrányzati testület. Ami a lakosság véleményét illeti: az 1300 lelkes falut nem volt nehéz megszondáztatni. Itt is találkoztak ellenvéleménnyel, a többségnek azonban nem volt kifogása a szobor ellen – mondja a polgármester. A szobor 16 órai avatását egész napos rendezvény köríti. Vásározók, hagyományőrzők felvonulása, kulturális produkciók, illetve az Ossian, a Kalapács és az Akusztika, valamint a Romantikus erőszak koncertje szerepel a programban a Fejér Szövetség honlapja szerint.
*

1 megjegyzés:

  1. Nem tudom, itt miért tartanak Trianon emlékétől és félnek a Kettős-kereszttől?
    Másutt meg büszkék rá és a központi helyen nagy becsben tartják.
    Itt egy nyamvadt koszorúra sem képes egyetlen tisztségviselő.
    Szégyelljék magukat! Gyökértelenek!

    VálaszTörlés