A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 19., hétfő

Porhintés, ámítás, és lenyulás, a racionális és ésszerű gazdálkodás helyett ( - teker a tandem)

Tovább folyik a porhintés és a parasztvakítás Ócsán. A Bukodi-Horváth tandem felbátorodva az államtitkári dörgölődzésen, és a helyiek némaságán, egészpályás letámadásba kezdett. Éneklés helyett a más csalafintasággal hajt a holló szájabeli sajtért.

Mint a napokban kiderült, Ócsa mélyebb pénzügyi válságban van, mint ahogy eddig ismert. A devizahiteleseket érintő értékvesztés városunkat sem kíméli. Közel 2 hónap alatt 1.729.447.073,- Ft-ról konvertálással 1.988. 634.344,- Ft-ra változott az Ócsa I. kötvény egyenlege. Ez közel 260 milliós (realizálódott) veszteséget jelent. Az Ócsa II. kötvény esetében a képviselők a bank kamatemelését fogadták el, ami 1,5 millió veszteséget hozott a városnak. Erről a bank faxon értesíttette a városvezetést.  Így összességében több mint 261 millió kár ért minket, amit jelenleg nem képes kigazdálkodni a két agyrém vezető sem.  
A 2011. évi 120 milliós folyószámlahitel-keretét a város szinte az első félévben kimerítette már. Az  OTP LTP (Lakástakarék-pénztár) által átutalt megtakarítások összegét, vagyis 183 millió forintot  felemésztették már.  Az önkormányzat költségvetési hiánya az augusztusban ismerté vált adatok szerint további 254 millió 858 ezer forint volt. (További, vagyis a kötvények értéke nélküli.)

Szociális segélyre az első félévben 8,4 milliót számoltak el., míg közcélú munkára 2,4 milliót. 
A tarthatatlan helyzetre való tekintettel  Bukodi Károly (az újonnan szerzett kapcsolati tőke ráhatására) segélykérelemmel fordult a Belügyminiszterhez. Ebben a levélben a köbvetkező nehézségeket sorolja indokként.:  - a város kénytelen volt kommunális adót kivetni, amitől 35 milliót remél;
- a közmunkaprogramba 50 fő közmunkást foglalkoztatnak, ami jelentős teherrel jár; (!)
- az óvodai ellátás keretében 310 gyereket látnak el;
- alapfokú oktatásban 649 fő vesz rész;
Mindezért összességében az önhibájukon kívüli nehéz helyzetbe került önkormányzatokat megsegítő csomagból 167.255 ezer forintot igényel Ócsa városa nevében.

A fent leírtak ismeretében, ez az összeg tűzoltásra sem futja. Hogy mire és meddig elég, - ha megkapja  Ócsa, - nem tudni, de a fentiek alapján prognosztizálható, hogy 3 hónap se kell a felélésére. Vagyis ha megkapja a város az igényelt több milliós összeget, akkor sem tart ki vele karácsonyig. Főleg nem úgy, hogy újabb olyan dolgokra költik, mint a laptopok megduplázása, az engedély nélküli házbontás, vagy a vasúttársaság aluljárójának kikozmetikázása.

A város pénzügyeit kezelő Gazdasági Bizottságban Kardos Zoltán elnökletével kotyvasztják az emberek fekete levesét. Ott, Buza Ernő, Gallai Zoltán segedelmével hagyják jóvá az ilyen, és ehhez hasonló pénzügyi döntéseket. Az ő jóváhagyásukkal történnek a támogatások és kifizetések ezekre a dolgokra is. (Lásd: Lakatos-ház elbontása, vagy a laptopok beszerzésének jóváhagyására, esetleg a használaton kívüli MÁV aluljáró több milliós renoválására.)  A város válságos pénzügyi helyzete itt a legismertebb. Mégsem tiltakoznak, ha pár millió ebbéli leosztásáról van szó. Kardos Zoltán és társai jól tudják, hogy így nem lehet gazdálkodni, csupán garázdálkodni. A Gazdasági Bizottság az a hely, ahol javasolni lehet, és kell a pénzeszközök visszafogását. Kardosék ezt nem teszik meg. Arra sem hívják fel a figyelmet, hogy a polgármester és az alpolgármester illetményeinek és átalányának 10 %-os visszafogásával,  - amit a felek észre sem vennének, meg nem éreznének, - több mint  50 ezer forint/hó pénzt spórolhatna a város, ami egy év alatt 600 ezer forint megtakarítást jelentene az adófizetőknek. 
Ebből a pénzből ki lehetett volna fizetni a Lakatosház bontási költségeit úgy, hogy az ne terhelje a lakossági pénzeket, az önkormányzat büdzsét. De ez az összeg fedezhetné Horváth Tamás másik nagy ötletét, a MÁV aluljáró rendbetételének nagy részét, ha a takarítást és a festést a Bukodi által megadott 50 közmunkás bevonásával végeznék. De nem, mert ez nem üzlet. Ők inkább Galambos Csaba árajánlatával szimpatizálnak, 3. 477.622,- Ft értékben, amihez társul még Farkas György villanyszerelése 192.343,- Ft-ért.  Ez a jó üzlet, nem a vasúti átjáró rendbetétele. Az túl látványos lenne, ez meg úgy a felszín alatt, valahogy majd csak elsikkad.

Látva a történéseket és a törekvéseket, megállapíthatjuk, hogy a Bukodi-Horváth tandem vezette város nem a kilábalás, hanem a válság mélyítése felé haladva teszi tönkre a várost. Ez a lejtőn való, számunkra értelmetlen menetelés, azonban nem véletlen.  Tudatos lejtmenetben vagyunk, ugyanis egyesek számára a lejtőn való haladás energiát termel. Ez az energia pedig a tűz melegét és az éhség csillapítását jelenti, nem törődve a több ezer helyi választó boldogulásával. Ezért változtatta meg a június 28.-ai ülésen adott elvi hozzájárulását az olcsóbb családi napköziotthon kialakítására Horváth Tamás, és váltott mellette a képviselők többsége a drágább bölcsőde építésre, és az óvoda bővítésre. Pedig az akkori tájékoztató szerint egy 40 fős bölcsőde 100 millió alatt nem megúszható. Most mégis ez a cél. Hogy ennek miként lesz meg a fedezete, vagy az önrésze, arról eddig még egyetlen ember sem beszélt. Nem tudni, hogy milyen titkos paktumok vannak és lesznek még. (Ugyancsak ez vonatkozik az óvoda bővítésre is.) Csak az biztos, hogy az önkormányzat nevében Bukodi Károly egy olyan kőkemény szerződést írt alá az állammal, amiből kiszállni a jövőben sem lehet komoly vérveszteség nélkül. A jelenlegi városlakóknak előnytelen szerződés természetesen nem véletlenül nem publikus.  A legnagyobb hibája mégis csak az, hogy a szociális lakópark befogadásáról és annak megvalósítási tervéről nem kérdezték meg a lakosságot. Így arra felhatalmazása nem volt sem a polgármesternek, sem a képviselő-testületnek. Az önkényes kiválasztás, és a Horváth-féle diktatórikus megoldás, a Bukodi által aláírt szerződés antidemokratikusan úgy jött létre, hogy arról az érintett lakosság mit sem tud. Valahogy erről nem kérdezték az embereket, így azok nem is bízták meg az érintetteket annak megvalósítására. Főleg nem pénzbeli kártalanítás, és érdekérvényesítés nélkül.  

Jelenleg Ócsán semmire nincs pénz. Lassan a működésre sem. Mégis fejlődésről, előnyökről, meg beruházásokról beszélnek. Ámítják a népet, hintik a port.
Megengedhetetlen, hogy ennek ellenére tovább folytassák a várházán az értelmetlen pénzköltést hibás egyedi elképzelésekre. 

A szociális lakópark kapcsán is arról volt szó, hogy a víztisztítást önállóan, törpe víztisztítókkal oldják meg. Aztán Horváth Tamás közreműködésével elérte, hogy a nehézségekkel küszködő helyi rendszerbe vezessék az ott keletkező szennyezett vizet, cserébe puffertározót építenek nekünk. Aztán amikor a szerződéskötésre került a sor, akkor már az került papírra, hogy Ócsa magára vállalta a tározó megvalósítását. Szóval, szépen lassan, de tudatosan kiárulják alólunk a várost. 

Jelenleg ott tartunk, hogy sem pénzünk sem előnyünk az egész projektből. De a városvezetésből és a képviselők többségéből sem származik hasznunk. Ezt a helyzetet jelenleg ugyanúgy nem tudják kezelni, mint annak idején a FÉG ügyét. Akkor sem adtak ki bírtok-védelmet, hogy fenntartsák a tulajdon-, és a munkavállalói érdekeket. Most sem léptek fel úgy, hogy kiálljanak az itt élők és a város érdekeiért.  Csupán porhintés, ámítás és önfényezés folyik. Ócsa soha nem volt még ennyire eladósodva. Soha nem volt ennyire kiszolgáltatott és sebezhető. A választások óta eltelt idő alatt több kár és veszteség érte a várost, mint annak kikiáltása óta összességében sem.  
A Bukodi- Horváth tandem nagyon rossz irányba teker.
*

33 megjegyzés:

  1. Arra kíváncsi lennék, vajon mi kerül kb. 4.000.000 Ft-ba nekünk Ócsának, amikor a MÁV birtokában van az aluljáró. Érdekes lenne az az eset is, ha megnéznénk a "valós" számlák összegét, persze a valóban ráfordított és nem máshová költött pénzről beszélek.

    VálaszTörlés
  2. Minek és kinek és főleg miből? A Horváth a saját vagyonából finanszírozza talán? Ki fogja használni? Akadálymentesítve lesz a kerekes székeseknek, kismamáknak vagy nekik marad a sínek között az átjárás? Miért nem a vasúti átjárókat korszerűsítik ás teszik biztonságossá inkább?

    VálaszTörlés
  3. Valaki megolvashatná fo-lak "tudósításait"! Szégyenletesen hemzsegnek a hibáktól! Még a főcím is! Nem kéne ilyen ziccert adni a támadottaknak!

    VálaszTörlés
  4. A sok szégyenletes hibát kijavítva, írd le te, hogy melyek a valódi számok és események, mert ezek szerint te tájékozottabb vagy.
    A "támadottaknak" akkor nem lesz olyan nagy ziccer megadva, ha mindkét tájékoztatást eltudjuk olvasni, mert úgy érzem az írásodból, igen aggódsz valakikért.

    VálaszTörlés
  5. Sajnálom, hogy elfogultságodban nem voltál képes értelmezni, amit írtam! Kizárólag a helyesírását és értelmetlen mondatait merészeltem kritizálni a számodra "Isteni" fo-laknak!
    Hozzászólásodból azonban kiderült IQ-d meglehetősen alacsony értéke. De ne ess kétségbe! Ezen a blogon nem vagy egyedül!

    VálaszTörlés
  6. Elnézést kérek tőled, nem tudtam, hogy mint nyelvész és stilisztikával foglalkozó ember látogatsz erre az oldalra. Csak nem te is elvesztetted az állásod. Ezen a blogon valóban nem vagyunk egyedül, mert hiszen itt vagy te is, és ezért már nem is esek kétségbe. Így a te tudásoddal, segítőkészségeddel bizonyára javulni fog a blog minősége, ami a szövegértelmezést illeti.
    Köszönjük az áldozatos, ingyenes munkádat.

    VálaszTörlés
  7. Tényleg az a lényeg, hogy a blogon milyen jellegű helyesírási hibák találhatók, miközben a város pusztul és eladósodik?

    VálaszTörlés
  8. Javaslom folak hogy egyeztess Grécsi tanár úrral mielőtt felteszel egy cikket ne csípje már a szemét a sok hiba.
    Remélem mindent helyesen írtam tanár úr!
    Sajnos mi egyszerű emberek nem érünk fel az ön kimagasló iqujához.

    VálaszTörlés
  9. Én is inkább a Horváth és Bukodi pénznyelésén aggódom.

    VálaszTörlés
  10. A pozitív hozzáállás nem fogja megoldani minden problémádat, de elég embert fog bosszantani ahhoz, hogy érdemessé tegye az igyekezetet.

    VálaszTörlés
  11. 4.000.000.- felújítani az aluljárót van eszük, de a levágott ágakat összeszedni a régi piac mellett az árokból, már smafu.
    Ez ám az igényesség.

    VálaszTörlés
  12. 14:59 Ha tényleg végig olvastad az írást, és csak ennyit értettél meg belőle, nem vetted észre a város ellen elkövetett hibákat, bűnöket, akkor bizony a te IQ-dat is igencsak lent kell keresni. Te ettől viszont igencsak kétségbe eshetsz.

    VálaszTörlés
  13. Köszönet a javításért fo-lak! Megjegyzem, a "lenyulás" helyesen "lenyúlás"! /Tehát a címmondat javítása további helyesbítést igényel!/
    Nem a rosszindulat, sőt nem a mindenáron való kötekedés vezet - mint egyeseket e fórumon-, csupán az elvárás: ha valaki nyilvánosan véleményt alkot, blogot működtet, kritikát fogalmaz meg emberekről, legyen benne annyi igényesség, hogy ne hibáktól hemzsegő szólamokat tegyen közzé! Főleg, ha nevét is adja hozzá, mint Fodor László /fo-lak/.

    VálaszTörlés
  14. Bízom benne ez a fajta igényesség és szigorú elvárás szerint teszed a dolgod te is, azon a területen ahol dolgozol és élsz.

    VálaszTörlés
  15. Azt látom a különböző véleményekből, hogy a lényegről ügyesen elterelődött a szó. Már nem a "hazugságpolitikáról" és az "ámításról" szólnak az írások. Lehet, hogy ez volt a célja annak a hozzászólónak, aki igen "magas IQ-val" rendelkezik saját írása.

    VálaszTörlés
  16. Ha csak fele annyit figyelnétek a város dolgaira, mint fo-lak elütéseire, amit egyetlen filléretek sem bánja, akkor nem egy kivérzett és lenyúlt város okoskodó alakjai lennétek, ha nem tettre kész, arccal és névvel rendelkező személyek.

    VálaszTörlés
  17. 14:59-nek, lehet, hogy egyetlen fillérje sem bánja, és ezért foglalkozik csak az írásokban fellelhető esetleges hibákkal, vagy elterelés az egész.

    VálaszTörlés
  18. Horváth - Grécsi tanár "úr" közbebüfögéseit olvashatja a T. nagyérdemű.

    VálaszTörlés
  19. Lehet, de kíváncsi vagyok, ezt miből gondolod?! Vagy csak egy ember lejáratásának kelléke a hozzászólásod?

    VálaszTörlés
  20. Horváth Amarna jól tenné, ha lapítana, mert ha a jobbikosok előkaparják múltbeli viselt dolgait, és azt összehozzák a mostani fejleményekkel, akkor nem csak politikusként, de tanárként is nagyot bukik. Szűcs üdvöskéje aztán mehet, ahonnan jött.

    VálaszTörlés
  21. Lejáratta magát ez az alak már rég a blog és a hozzászólok nélkül is.

    VálaszTörlés
  22. Még sem rúgják seggbe.

    VálaszTörlés
  23. 18:34 Ha a jobbikosok tényleg tudnak valamit ennek az alaknak a múltjáról miért nem hozzák nyilvánosság elé? Miért haggyuk, hogy tovább garázdálkodjon?! Nem ezt a gyáva viselkedést szoktuk meg tőlük! Vagy tényleg lejáratásról van szó?

    VálaszTörlés
  24. Sajnos egyesek sok mindent megengedhetnek maguknak, mert a pártfegyelem és az összetartás megmenti őket, de van egy határ, amikor már nem lehet megvédeni a bűnös viselkedést.

    VálaszTörlés
  25. Érdekes lehet a múltja, ha fontosnak tartják egyesek, hogy talán beszélni kellene róla, és akkor talán egy kicsit visszavenne az ámokfutásából.

    VálaszTörlés
  26. Enyhe kifejezés az érdekes...

    VálaszTörlés
  27. Lehet, hogy egyszer talán, ha a "királyság" elmúlik, többet is megtudunk. Mert a múltat nem tudjuk eltörölni, semmissé tenni.

    VálaszTörlés
  28. Ne járassátok már le ezt a közmegbecsülésnek örvendő derék talpig becsületes embert.
    Időt nem sajnálva szívét lelkét kiteszi a városért és ez a hála?

    VálaszTörlés
  29. Tudod a lakosság jobban járna, ha nem a szívét, lelkét és az idejét nem sajnálva tenne Ócsáért. Talán más tulajdonságokra lenne szükségük ehhez a betöltött pozícióhoz, pl. felelősség, tisztesség, önzetlen tenni akarás, becsületesség, erkölcsösség és még sorolhatnám. Ezek a tulajdonság sajnos nem fellelhetőek ezekben az emberekben.

    VálaszTörlés
  30. Csak így tovább! Végre valami jó!

    VálaszTörlés
  31. Azt hiszem a mostani vezetőink számára ezek az emberi értékek ismeretlenek.
    Sajnos.

    VálaszTörlés
  32. Sokat ne várjatok ezektől a kulturmagyar megélhetési politikusoktól

    VálaszTörlés
  33. Ha figyelembevesszük hogy a leminősítések tulajdonképpen felminősítések, akkor Ócsót is el lehet adni sikertörténetként. (elnézést az ócsaiaktól, nem őket akarom bántani!)

    VálaszTörlés