A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 29., péntek

Kötelező tüdőszűrés ( - elrendelték)

Július elsejei hatállyal Budapest teljes területén és 18 megyében kötelező tüdőszűrést rendelt el az illetékes tiszti főorvos - olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján.

A fővárosi kormányhivatal népegészségügyi szervének legfrissebb határozata értelmében a fővárosi és megyei tiszti főorvos a Budapesten, valamint a Pest megyei Pilisvörösvár, Üröm, Pilisborosjenő, Pilisszentiván, Pilisszántó, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Gyömrő, Maglód, Ecser, Mende, Nagytarcsa, Csömör, Vecsés, Gyál, Felsőpakony, Ócsa és Halásztelek településeken élő, állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező, továbbá ott huzamos jelleggel tartózkodó 30 éves és ennél idősebb lakosság körében rendelte el a kötelező tüdőszűrést. A határozat végrehajtásnak határideje 2012. július 1-től 2013. június 30-ig terjed. 

Magyarországon évente 7000 új tüdőrákos megbetegedést tartanak nyilván. A megbetegedettek közel 80 százaléka férfi, de az elmúlt években jelentősen emelkedik a nők aránya is. A tüdőszűrést Magyarországon eredetileg nem a tüdőrák kivédésére vezették be, hanem a TBC felismerésére és annak visszaszorítására. A rendszeres tüdőszűrésnek köszönhetően azonban még korai állapotban kimutatható a tüdőrák.


A lakosság tájékoztatása a jegyzők kötelessége, de állítólag az érintettek írásos értesítést is kapnak.

Ócsai Lajos az ÁNTSZ járványügyi főorvosa elmondta:  adott a lehetőség, hogy az emberek tegyenek saját és környezetük egészségéért, ráadásul ingyen, a kötelező tüdőszűrést ugyanis az állam finanszírozza.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése