A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 6., szerda

Például: - Magyar sorstöredékek Trianon óta ( - aktuális üzenet)

Jarábik Klára, az Egressy Gábor Szabadidőközpont kulturális igazgatójának üzenem.

Ha már Ócsa meghatározó kulturális eseményénél és az aktualitásoknál tartunk, akkor engedje meg, hogy helyi adófizetőként kifejezzem  abbéli véleményemet, a közpénzekből fenntartott központban tartott rendezvények kapcsán, hogy a kultúrát nem csak az alkohol által levitézlett  rocklegendák által lehet képviselni, hanem az aktuálpolitikai és népművelő előadásokkal még inkább.  
Ezért engedje meg, hogy így a nem túl jól sikeredett 36. Ócsai Kulturális Napok végeztével rámutassak egy olyan értékadó színművészi előadásra, ami méltó lenne a helyhez, ahol élünk. Egyszerű szóhasználattal kifejezve: ránk férne. 
Ezt azért is merem így kijelenteni, mert ha alább lapozz a blogon, akkor láthatja, hogy Ócsa lesz lassan az a kivételes hely, ahol a Nemzeti Összetartozás Napját, a magyarság trianoni tragédiáját semmiféle formában nem tartják számon, azt nem tolmácsolják. 

Úgy vélem, ez alól kivételt képezhetett volna az által, hogy a kulturális napok rendezvénysorozat keretei közé illeszt egy olyan előadást, amire az alábbiakban szeretném felhívni a figyelmét. Elvégre egy kulturális igazgatónak nem csak kötelessége, hanem felelőssége is a "népművelés". A mostanság népszerű gagyik helyett szívesebben vennénk egy időálló, értéket képviselő ma is aktuális témakörű előadást akár olyan neves színművészek előadásában, mint Kubik Anna, vagy Blaskó Péter.


Magyar sorstöredékek Trianon óta
 
Borongós vallomások Adytól Csoóri Sándorig
Előadják: Kubik Anna és Blaskó Péter
Kossuth-díjas színművészek.

A műsor nem csupán a békeszerződést, hanem elsősorban az abból következő magyarországi eseményeket és azok hatásait idézi fel a magyar szellemi és művészeti élet képviselőire tett személyes benyomásokon keresztül.  Jászai Mari, Ady Endre, Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Illyés Gyula,  Németh László, Tamási Áron, Márai Sándor, Radnóti Miklós, Szabó Zoltán,  Fábri Zoltán, Örkény István, Kányádi Sándor, Kassák Lajos, Füst Milán,  Sütő András, Farkas Árpád, Duray Miklós, Vári Fábián László, Csoóri  Sándor és mások szövegrészleteivel szinte párbeszédet folytatva meséli el a két színész időrendben az elmúlt 92 év legmeghatározóbb  magyarországi történéseit.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése