A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 29., péntek

A szabályszegés és a kulturáltság kutya dolog ( - póráz a lakosságnak)

 Április 15-étől él az új szabálysértési törvény. Az ebek sétáltatását kormányrendelet szabályozza, azonban szankciókkal csak különleges esetekben élhetnek a hatóságok. Más ügyek kapcsán azonban vagy túlzottan a bírságok, vagy semmittevően hallgatnak.

Az a pletyka járja, hogy büntetni fognak a városban, mert hogy a közterület-felügyeletnek vannak mulasztásai. Az egyik alkalmazottat fegyelmi figyelmeztetésben részesítették. Finoman fogalmazó hírforrásunk alapján elképzelhető, hogy ezután javulni változni fog a érintettek hozzáállása. A lakosok szóbeszéd alapján már amúgy is elégedetlenek a munkájukkal egyrészt, más szempontból pedig aggódnak, hogy az új városi szabályozás alapján majd arra mondják ki a közösségellenes magatartást, amire és akire csak akarják. Az emberek nem a törvényességtől félnek, hanem a mögöttes szelekciótól. Attól, hogy akik eddig sem tartották be a közösség normáit, azok ezután sem fogják. Hogy akiknek eddig sem szóltak, azoknak ezután sem fognak.

A minap (az elmúlt hétvégén) például több mint két napon át dajdajoztak és hangoskodtak az egyik ismert utcában, de sem a közterület-felügyelők, sem a polgárőrök, de még a rendőrök sem lépek fel ellene. A szomszédban élők, meg egyszerűen képtelenek voltak a pihenésre. Szólni senki nem mert, hiszen azok akiknek erre lehetősége és jogköre van, inkább elnézték és eltűrték a cselekményt. Ekkor az egyszerű polgár mi tehet?  Ha közbe avatkozik, akkor mindjárt azzal jönnek, hogy erre szolgál az intézményesített rendszer. Ezért vannak. Pedig ezek az esetek igen csak arra vajaznak, hogy a Magyar Gárdának létjogosultsága, mert a magára hagyott falvakban és kisvárosokban, mint lásd Ócsa, elburjánozhatnak a dolgok, magukra maradnak az emberek. Ha meg beüt baj, akkor jönnek csöstűl a szervek.  Minek kiélezni a helyzetet, miért nem állnak annak magaslatát és teszik a dolgukat?  MI az a tolerancia, amit még el kell viselnie a többségnek, Hol a búcsú kulturálatlan hozadéka, hol más tekintet nélküli zajongása borzolja a lakosság idegeit. A helyi rendőrök, a közterület-felügyelők ilyenkor hol vannak, miért nem intézkednek? - tették fel a kérdést többen az érintett környékről. A hangoskodás, a zenebona, a zsivaj tömbökön át hallatszott éjszakán és nappalon át.

Máskor meg azért is szól a közterületis, mert valaki kövekkel meri elhatárolni a háza előtti részt, hogy legalább ott ne  zavarják, ne álljanak az ablaka alá, és füstöljenek az orra alá.  A buszos főleg ne tudjon a háza elé parkolni. Neki sem megengedett a közterületen tárolás.

Most erre még ez a tilalom nélküli ricsajozás, meg az ebugatta, ha nem pórázon vezetjük a kutyát. Azért ez nem ugyanaz a dolgok, mint amit itt egyesek megengedhetnek maguknak. Többen azt panaszolják, hogy már maguk sem tudják mi a megengedett, vagy a szabályos. A kamion zavartalanul csörömpölhet és fémhulladékkal teli zöröghet a kert végében, azért nem szól senki.

Ez felháborító! -  mondja minderre az egyik helyi lakos. A kutyákra meg rászállnak, hogy a befogónak több munkája legyen, és több pénzt vigyen. Ez a legfontosabb, ezért a szolgálat?
Az apró termetű kutyát nem szívesen kötném meg - panaszolta tovább egy másik állattartó. Az állat nem lenne sétáltatható a városban?


Pedig megkeresésre válaszolva, felhívták a figyelmet, hogy a közrendvédelem kiemelt fontosságú. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról szóló törvény kimondja, hogy közterületen - kivéve az ebek futtatására kijelölt területet - kutyát csak pórázon lehet vezetni.  A helyi állattartási rendelet 12 § (1) ezt megerősíti. Ellenben Ócsán kijelölt ebfuttató nincs.
  Az új szabálysértési törvény, amely április 15-én lépett hatályba viszont említ eseteket, amikor büntethetik a gazdát. Ilyen például ha kóborolni hagyjuk az ebet, nem adunk szájkosarat közforgalmú közlekedési eszközön a kutyára, harapós állatot nem elzárva tartjuk, valamint játszótérre, boltba, közfürdő területére bevisszük kedvencünket. 

A nehézgépjárművek behajtását pedig  ezután is szigorúan ellenőrzik - állítólag.
A helyszíni bírságot a közterület-felügyelők szabhatják ki.


Ilyen esetről nem tudunk. A zajos munkagép, a rendszám nélküli vontatmány, a túlsúlyos nehézgépjárművek száma és a lakóépületek közötti megjelenése egyre nő.  Úgy csattognak le-fől, mintha valami nagyüzem, vagy ipari park lenne a házak közt.  Felügyelő persze erre nincs.

Ahogy arra se, hogy a szolgálaton kívüli időszakokban ki ellenőrzi a szabályok betartását. Erre senki nem adott még megnyugtató választ. Szeretnénk az illetékesek véleményét kikérni, álláspontjukat meghallgatni, hogy miként kívánják rendezni a helyzetet. A helyi rendeletek és a törvényi háttér biztosított. Akkor miként fordulhat elő mindez? A lakossági visszajelzések alapján az emberek szeretnék tudni, hogy az érdekeiket miként védik a szabályok betartatása által őket, ha a sorolt jelenség probléma formájában máig tapasztalható.  A büntetéssel fenyegetődzés, miért csupán a legvétlenebb egyént, a lakása elé termésköveket rakót és nem a behajtót sújtja? - tették fel a kérdést. Elvégre a közrend fenntartásának nem csupán a kutyasétáltatás szabályozásában és a szabálytalanul parkoló buszok elleni védekezést kifejtők elleni fellépésekben kellene érvényesíteni, hanem minden egyébben. Hogy ne fordulhasson elő, ne ismétlődhessen a visszatérő rendzavarás. Hogy ne csak 8-14 -ig nyilvánuljon a felügyelő, hanem a lakóközösség többségét érintő, valóban bosszantó és kimondottan zavaró, közösségellenes cselekedetek esetén legyen jelen, azokban intézkedjen, vagy számolja fel. Erre azonban még nincs precedens.

Hogy Ócsán erre mikor kerül rendezésre, és miként fog megvalósulni, azt senki nem tudja.

*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése