A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. június 8., péntek

Fokozottan ellenőrzik a kerékpárosokat ( - Ócsa a kivétel, nem számít)

A tavaszi- nyári időszakban beköszöntő jó időben a kerékpárral közlekedők száma is megszaporodik. Sokan elfelejtik azonban, hogy közúton kerékpárral közlekedni ugyanúgy a KRESZ szabályait betartva szabad, mint gépjárművel.

Alapvető hibák, melyekre a Gyömrői Rendőrőrs munkatársai felhívják figyelmüket a balesetmentes közlekedés elősegítése és a kerékpárlopások megakadályozása érdekében:
  • Kerékpárral a kerékpárúton, ennek hiányában az úttesten, annak jobb széléhez húzódva kell közlekedni. Ha az úttest a kerékpár-közlekedésre alkalmatlan, a járdán a gyalogosforgalom zavarása nélkül, maximum 10 km/h sebességgel szabad közlekedni.
  • Több kerékpáros az úttesten együtt, egymást követve, egy sorban (nem pedig egymás mellett) közlekedhet.
  • Sok baleset oka a szabálytalan kanyarodás, ezért lényeges, hogy a művelet megkezdése előtt a kerékpáros mindig nézzen hátra, és ne feledkezzen meg az irányjelzésről sem.
  • A kerékpárok kivilágítása már korlátozott látási viszonyok közt is nagyon fontos! Jól működő világítás, fényvisszaverő eszközök és megfelelő öltözék (feltűnő színű ruha, fényvisszaverő kiegészítők) esetén a biciklizők sötétben is jól láthatóvá válnak.
  • Lakott területen kívül gyalogosan és kerékpárral közlekedve is kötelező a fényvisszaverő mellény használata!
  • Kerékpáron csak 16 évet betöltött személy szállíthat egy 10 évet be NEM töltött személyt. [1]
  • A biztonságos kerékpározáshoz a KRESZ ismerete mellett hozzátartozik a gyakorlat és a járművek megfelelő felszerelése, műszaki állapota is. Elindulás előtt ellenőrizni kell a jármű kötelező felszereléseit: 
    • Kormányberendezés
    • Megállás: első és hátsó fék
    • Hangjelzés: csengő
    • Látni és látszani: elöl fehér vagy kadmiumsárga lámpa, hátul piros lámpa és piros fényvisszaverő prizma, az első keréken sárga küllőprizma, láthatósági mellény
  • Kerékpárjaikat jól látható, kivilágított, forgalmas helyre tegyék le, illetve erősebb, vastagabb lánccal, rögzített helyre, kerékpártárolóhoz lakatolják le. 


Ezen alapvető szabályok és tanácsok betartásával minimálisra csökkenthető a balesetek, kerékpárlopások kockázata.

A Gyömrői Rendőrőrs járőrei fokozottan ellenőrizni fogják a következő időszakban a kerékpárral közlekedőket, illetve a kerékpárok műszaki állapotát. 
                                                                                                          Gyömrői Rendőrőrs
[1]1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 54.§.



Napjainkban a kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a kerékpárosok - mint a közúti közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői - aránya az összes közlekedési baleseten belül magas. Ezen balesetekre jellemző, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, ill. tragikus kimenetellel végződnek. A rendelkezésre álló statisztikai adatok szerint 2010-ben Magyarországon 16 307 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset következett be, melyből 3522 kerékpáros baleset volt. Ezen balesetek 52 %-át (1832) kerékpárosok okozták.


Fontos tudnivalók kerékpárosoknak:

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) értelmében a kerékpárt éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, a külön jogszabályban meghatározott lámpákkal kell kivilágítani, és a kerékpárt hajtó személynek - lakott területen kívül - fényvisszaverő mellényt kell viselnie. Amennyiben a kerékpárt toló személy (gyalogos) lakott területen kívül az úttesten, leállósávon, útpadkán tartózkodik, éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viseljen.
  
A közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV.12.) KÖHÉM rendelet 116. § (1) bekezdésében foglaltak ellenőrzése és annak betartatása a Rendőrség feladata. A fenti rendeletben felsorolt kötelező tartozékokat - attól függetlenül, hogy milyen időjárási körülmények között, mely napszakban, illetve milyen útszakaszon közlekedik a kerékpáros - a járműre fel kell szerelni.

116. § (1) A kerékpárt fel kell szerelni
a) könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel,
b) két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat,
c) hangjelző berendezéssel, amely csak csengő lehet,
d) egy előre fehér, vagy kadmiumsárga fényt adó lámpával,
e) egy hátra piros fényt adó, sötétben, tiszta időben legalább 150 méter távolságról látható helyzetjelző lámpával,
f) hátul egy vagy két, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú, piros színű fényvisszaverővel,
g) legalább az első keréken legalább 1 db borostyánsárga színű, mindkét oldal felé hatásos oldalsó fényvisszaverővel (küllőprizmával).


*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése