A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. január 19., csütörtök

Nyomoznak az Azori-szigeteken tartott konferencia ügyében ( - Ócsáról Szűcs Lajos érintett)

Tavaly még nem így gondolta az ócsai ember, amikor az Atlanti óceán közepére szervezte társait, a megyei elnökök krémjét. Most hűtlen kezelés miatt a Baranya megyei főkapitányságon indult nyomozás a múlt év novemberében az Azori-szigeteken tartott konferencián részt vevő megyei önkormányzati elnökök ügyében.  Szűcs Lajos erősen érintett.

Szép kilátás, tiszta kép
Novemberben az Atlanti-óceán közepén levő szigetcsoporton tartották az Európai Régiók Gyűlésének éves közgyűlését a kiruccanni vágyó képviselők, ahova tizenkét megyei elnök is elment. A fideszes politikusok annak ellenére utaztak el az egzotikus nyaralóhelyre, hogy a felmerülő költségeket (utazás, szállás, ellátás) a meghívottak, vagyis főként a nehéz anyagi helyzetben levő megyei önkormányzatok állták, amelyek súlyos adósságait a megyében élők sínylették meg. Eközben pedig éppen ennek okán,néhány héttel korában az állam.vállalta át azt. Persze ő sem saját zsebből, hanem közpénzből. Vagyis az adónkból. Tehát, bárhogy is legyen, a Szűcs Lajos félék a mi pénzünkből küldték, utaztatták magukat, miközben a hátrahagyott problémákat is a mi pénzünkből inkasszózzák.

Mint ismert, akkoriban több Pest megyei iskolában nem volt fűtés, mert a megyei önkormányzat nem  fizette a számlát. Hiába, Szűcs Lajos fideszes közgyűlési elnök mégis elutazott a kellemes klímájú szigetcsoportra, ahol ilyenkor is 15-20 fok a hőmérséklet. Sőt információk szerint a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének elnökeként még ő is szervezte az utat kollégáinak. De, hogy milyen eredményekkel járt az azori-szigeteki tanácskozás, arra nem igen válaszolt. A bulvárra hivatkozva hárította el a megkeresést akkor. 

Most azonban már nem a firkászok, hanem a nyomozók tesznek fel remélhetőleg kényelmetlen  kérdéseket.

Az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorában kedd este elhangzottak szerint a nyomozást a múlt év végén rendelték el, miután két Veszprém megyei jobbikos képviselő feljelentést tett amiatt, hogy az utazást közpénzből fizették.  

"Adósság és Utaslista" -  más társak is csatlakoztak az utazáshoz ( romák nem voltak)

A műsorban megemlítették, hogy a tizenkét közgyűlési vezető – többeket családtagjuk, illetve valaki más is elkísért, – az európai roma-stratégiáról tárgyalt az Azori-szigeteken rendezett tavalyi konferencián.
    
Az utazást Lázár János fideszes frakcióvezető is rosszallotta. Végül az utazó politikusok vállalták, hogy az utazás költségeit részben megtérítik úgy, hogy gyermekvédelmi célokra fizetnek be fejenként negyedmillió forintot. Hogy ki és miként ellenőrzi majd a befizetéseket, egyelőre bizonytalan és kérdéses.


Az utat akkor a Szűcs vezette (elnökölte) Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége fizette, viszont a botrány kirobbanását követően a résztvevők ennek fejenkénti részösszegét jótékonysági célra felajánlva állítólag befizették, csakúgy, mint a felvett napidíjakat. Hogy ez miként valósult meg, nem tudjuk. Szűcs Lajos is csak arról számolt be, hogy édesség adományt biztosított. Ez a "kárpótlás" azonban semmire sem jó, és semmi alól nem mentesít. Feloldozást csak egy független bíróság adhat.

Ez a befizetős, adományozós kényszermegoldás azonban csak látszatkeltésre jó.  Amolyan utólagos, vagy jelképes kármentés lehet, de nem ad feloldozást az esettel kapcsolatosan. Erkölcsileg meg pláne nem.
*

5 megjegyzés:

  1. Ők nyaraltak, mi meg fáztunk.

    VálaszTörlés
  2. Én, meg már kezdtem azt hinni, hogy a számok a nyereséges működést jelentik.

    VálaszTörlés
  3. Erkölcs?
    Hát nem megmondta doktor "úr", hogy ezt csak tisztességesen és becsületesen lehet?
    Na és persze meggondoltan és visszafogottan, hogy csak e két remekbe szabott mondatát említsem aranyköpései közül.

    VálaszTörlés
  4. Az szép lenne, ha az derülne ki a nyomozás során, hogy a polgármester és az alpolgármester is volt az Azori-szigeteken a csoporttal.

    VálaszTörlés
  5. Lehet, hogy volt aki a képviselőtársát, de volt aki a mássát vitte.
    Mert kinek a pap, s kinek a papné.

    VálaszTörlés