A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 17., szombat

Alsópakony - kész átverés, a show mehet tovább ( - sánta kutyák estéje a lakossági fórumon)

Csütörtök estére hirdették meg a lakossági fórumot a Szabadidő központba, ahol az alsópakonyi Szociális Bérlakásprogram népszerűsítése és össznépi elfogadtatása kapcsán hívták össze az embereket. 

Az önkormányzat képviselő-testülete a jegyzőkönyv szerint 08. 31.-ei ülésén kérte-, és hatalmazta fel Bukodi Károly polgármestert a lakosság széleskörű tájékoztatására a lakossági fórum keretében. 
A hirdetményen azonban ez nem szerepelt, előadónak a helyettes államtitkárt nevezték meg.
Önmagában ez még nem is lenne sandaság, ha a széleskörű tájékoztatást megtörtént volna. Azonban nem így történt.

500 házas mintafalu, társadalmi kísérlet lesz itt, ha a szükség úgy hozza ( - pusztába kiáltás)
A lakossági fórum, helyi viszonylatban jelentős biztonsági intézkedések közepette lett megtartva. Mind a két helyi rendőrt szolgálatba állították, és még a két közterület-felügyelőt is visszatartva odavezényelték a hivatalnokok. Ráadásul, hogy különösebb hőbörgés, és rendzavarás nélkül menjen le az esemény, a kérdéséket is írásban előre bekérték, valamint szimpatizáns és nélkülöző alsópakonyiakat hoztak külön busszal hogy támogatókkal és ne a feltételezett rendzavarókkal töltődjön fel a terem.

A hirdetményben szereplő Szűcs Lajos a pulpitus helyett csupán az első sorban foglalt helyett, ott ahol arrébb a helyi tutor, Horváth Tamás, és a város jegyzője foglalt helyett. Ők ismét nem kívántak elől járni, még akkor sem, ha kezük nyoma tapad a projekt ebbéliségéhez, hiszen az előkészítés és a jelenleg vázolt végkifejlet alakulásában jelentős szerepük volt.
A döntés ugyanis nem itt született. A fórum már csak a csillapításra és az etetésre szolgált. A képviselő-testület  már a lakossági fórum előtt egy nappal, szerdán elfogadta a helyi építési szabályzatot és a településszerkezeti terv módosítását, amivel utat nyintak a Belügyminisztériumnak a komplex megvalósításra.  Erről előzőleg beszámoltunk. A mostani összejövetel egy amolyan szűrő volt, ahol a nem csak a lakossági reakciókat, a fogadtatást csorgatták ár receptoraikon az illetékesek, hanem a média számára is kinyilatkozást tettek. A hatás nem is maradt el. Az ócsaik ismét birkaként viselkedtek. A tudósítók visszafogottságról, szkeptikus lakosságról, és mérsékelt, nyugodt összejövetelről számoltak be.  Az Ócsai Kisbíró jól fizetett házi munkatársa Moldován Ágnes, magassarkú topánkájában, bicegő bokával futkosva a sorok mentén, jól lefényképezett minden kérdésfeltevőt, dokumentálva az önkormányzat fizető emberének az ötmilliós lap kiérdemeltségét. 

Moldován Ágnes aki számunkra kicsit drágán, de csupán egy szemszögből tudósít
A fórum konferanszié, házigazdája, Jarábik Klári volt, aki bemutatta az asztalnál ülőket az írásos kérdéseket is felolvasta. A bevezetést Szaló Péter helyettes államtitkár kezdte. Hosszas taglalás és puhítás következett. A Fidesz családsegítő programjáról, Kolontáról és sok egyébről beszélt. Közölte, hogy sok már település, közt Kulcs is szerette volna, ha náluk épül fel, valósul meg ez a modell. Arról azonban nem szólt, hogy Ócsa nem kérte ezt a megoldást. Ez csak jött, mint a villámcsapás. Ezt támasztja alá, hogy június 28.-ai önkormányzati gyűlésen erről még elképzelésük, tudomásuk nem volt a Szociális lakópark elképzelésekről. Ekkor még azt tárgyalták, hogy Alsópakony vízellátását a hidrofor kiváltásával és a kút mélyítésével oldják meg. Bukodi polgármestert meg is bízták ekkor az árajánlatok beszerzésére. Aztán ekkor még a bölcsődei ellátást is másként gondolták. Szó sem volt arról hogy építésbe kezdünk. Sőt az akkor elfogadott beszámoló szerint ez egy 40 fő befogadására képes egység esetén, 100 millióba kerül. Ezért akkor inkább Horváth Tamás gondolatai mentén a családi napköziotthon kialakításához adtak elvi hozzájárulást. Ekkor még nem akartak építkezésbe fogni, hiszen erre nincs fedezete a városnak. Azóta nagyon fordult tengelye körül ismét Horváth Tamás, és melléje tagolódott kiszolgálók. Már szó nincs Alsópakony kútjainak mélyítéséről, a víztorony kiváltásáról és a családi napköziotthon kialakításáról. Most más szelek fújnak. A Fidesz nyomán és az alsópakonyi beruházás kapcsán ekkor adta át a szót a helyettes államtitkár a kérdések beolvasásának. 

Még egy ember, akire felnéznek egyesek ( - a helyettes államtitkár meggyőz, és mesél)
 Igazából nem volt nagy érdeklődés, a kérdések sem voltak nagyok.  A Jobbik helyi szervezete nevében Magyar Péter kérdéseiből volt egy csokorra való, amire igazán érdemi válasz nem érkezett. A sokadik kérdés után a komolyságot mellőzve Bukodi Károly kissé lealacsonyító mód, slendrián válaszolt. 
Szaló Péter szerint ez lakópark elképzelés egy kísérlet. Mint kiderült, a részletei még nem kidolgozottak. Így nagy kár, hogy az ócsai lakosság nem képviseltette magát erőteljesebben. A mostaniak szerint jól látszik, hogy ebben a képlékeny, és bizonytalan programba nem kíván a kormány szükségesnél többet fejleszteni. Nem követelt és nem is harcolt ki semmit a polgárság magának. A képviselők és a polgármester meg legalább ennyire megalkuvó volt végig a saját kormányával szemben, mint a helybéliek többsége. Egyetlen egyesület, falu-, vagy városvédő nem emelt szót. A Jobbik volt az egyetlen párt, amelyik kérdéseket fogalmazott meg, illetve aggodalmat fejezett ki. Bukodi Károly a semmitmondó közönségen felbátorodva önlengésbe kezdett. Számos nem létező előnyt sorolt fel a kormány ötlete mentén. Kiemelte a kerékpár utat Alsópakony és Ócsa közt. Alsópakony víz ellátását, az ottani csatornabekötést, a külső területrendezést, a majd ott létesítendő buszfordulót, és hogy ehhez bővítik a helyi járatot, valamint az óvodát, majd a bölcsőde építést. 
Ezek közül azonban egyedül a kerékpár út megvalósítását láthatjuk írott formában az állam részéről, meg a buszfordulót. Ez utóbbiból azonban Ócsa nem prosperál. Még arra sem vették ugyanis a fáradtságot, hogy Alsópakonyt bevonják a helyközi járatok viszonylatába, és hogy így oda a Volán biztosítson buszjáratokat.  Nem, marad a helyi, önkormányzati szolgáltatás, aminek ára természetesen nem merült fel. Az olvasott leírt anyag, és Horváth Tamás jegyzőkönyvi vallomása szerint az  állam azt vállalja, hogy a víz és a csatorna csatlakozási pontját éípiti ki, és Alsópakony területén az út jobb és baloldalára is átvezeti azt. Az ezt követő tulajdonjog és a hálózat fenntartása azonban még nem tisztázott. 
A népszerű Horváth Tamás nyilatkozik az ügyben a sajtónak ( - a tutor)
Bukodi Károly augusztus 31.-én az önkormányzat ülésén még le is nyilatkozta, hogy a vizet, gázt, és a csatornát kiviszik. 
Sőt azt is olvashatjuk, hogy a BM elképzelése szerint a lakópark területén törpe víztisztítókat létesítenek, és a keletkezett, s tisztított szennyvizet ezeken keresztül a gyáli 14 sz.-ú csatornát át vezetnék a ráckevei Duna-ágba. Azonban Horváth Tamás tárgyalásbeli felvetésére a BM ezek után inkább a csúcsidőben amúgy is kapacitási gondokkal küszködő, leterhelt Ócsai vízmű hálózatára, és csatornarendszerére, (tisztítójára, kapacitására) kötnek rá. Erről az Ócsa és társai Kft-vel már tárgyalt(ak) is, és a jelen elképzelés szerint rákötnének az inárcsi gerincvezetékre. Ezért cserébe megépítenék a puffertárolót, hogy a csúcsidejű kapacitászavarokat csillapítsák, vagyis normalizálják a rendszert. Ezt Felsőpakony polgármestere azonban elutasította, de hosszas és erőteljes ráhatásra már elvi hozzájárulását adta. Legutóbb itt tartottunk, de Bukodi Károly mást mondott.

Szó szerint ellentétben ( - vaj', ki fizeti a puffertárolót, a bölcsődet és többletköltséget)
A megtartott lakossági fórumon Bukodi Károly kérdésre válaszolva már úgy nyilatkozott, hogy a puffertárolót a befizetett hozzájárulások összegéből fedezi a város! Tehát a csatornahálózatra kötés díjából egy puffertárolót építettünk majd. Ez ismét egy új fejlemény, ami ellentétes az önkormányzat testülete előtt elmondott, jegyzőkönyvbe foglaltakkal. De nem csak azokkal ellentétes, hanem a helyiek érdekeivel is!  Nagy hibája ennek az alázatos behódoltságnak, hogy úgy teszi magát hazuggá a polgármester, hogy közben még a helybéli embert is kiszolgáltatja. Ez érzékelhető a választások óta felállított városvezetésen végig.  
Ezzel a lakossági fórum végett is ért. a leszállított alsópakonyiakat a kis piros Ikarusz visszaszállította, a városvezetés és az államtitkár pedig megkönnyebbülten távozott a Ócsa jelenkori történelmének mohácsi csataveszteséggel felérő helyszínéről. 
(Horváth Zoltán Fidesz közeli építész székfoglalójáról, szerepéről, és pulpitusbeli helyéről senki nem szólt, pedig megér még egy misét.)
Sajnálatos és egyben jelképes tény, hogy ehhez a nem éppen ildomos mód kinevezett, fiatal, és dekoratív Jarábik Klári asszisztált.
*

16 megjegyzés:

  1. Csak erre a semmitmondó, zavaros beszámolóra tellett? Lehet, hogy ott sem voltál?

    VálaszTörlés
  2. Úgy érzem az írásodból, hogy ott voltál, talán tájékoztass te. Szavaidból mégis az derül ki számomra, hogy te a félre tájékoztatók táborához tartozol. Ha nem így van, akkor bocsi.

    VálaszTörlés
  3. Mit nem értesz? Szerintem egyértelmű még annak is, aki csak ezt olvassa.

    VálaszTörlés
  4. Valóban! Egyértelmű! De csak annak, aki csak ezt olvassa!

    VálaszTörlés
  5. Mutass jobb alternatívát.

    VálaszTörlés
  6. Elég gáz, hogy hazudoznak össze-vissza. Bukodiék eladták a lelküket is. A Horváth meg maga a kriptakommunista gengszter.

    VálaszTörlés
  7. Biztos képviselő vagy, azért nem érted.

    VálaszTörlés
  8. Mondd már meg kire gondoltál, vagy titok?

    VálaszTörlés
  9. Mi volt ebben az írásban, ami téged összezavart, vagy csak zavart, esetleg számodra kellemetlen, valós információkat is találtál benne?

    VálaszTörlés
  10. Az a baj, hogy az emberek többsége nem érti és nem fogja fel ezt az egész szociális lakóparkbeli cselekvés sorozatot.
    Hogyan fogná fel akkor azt, hogy ebből mi hátránya keletkezik.

    VálaszTörlés
  11. az írástól függetlenül ez banda lop csal hazudik ott a városházán.

    VálaszTörlés
  12. Neked vajon miért nem az a legfontosabb, hogy mindenki maradhasson a saját otthonában a megszokott környezetében? Miért az számít neked, hogy számodra és Ócsa számára, más kárán milyen előnyeid származnak? A kormánynak és a bankoknak azon kellene dolgozni, hogy meghagyva mindenkit az otthonában, próbálja megtalálna a megoldást. A mostani eseményeket látva, úgy néz ki, hogy ezzel csak az jár jól aki tudja a háttértörténéseket is, és az bizony nem a rászoruló.

    VálaszTörlés
  13. Bukodi és Horváth biztos jól jár, azért a kiszolgálásért, ahogy a várost átadták hasznosításra. Ezzel minket, itt élőket szolgáltattak ki. Haszonleső árulók lettek, akik nem érdemlik meg a választók bizalmát.

    VálaszTörlés
  14. Igaza volt folaknak. A Népszabadság szerint is elavult az Ócsai víztisztító, és először más elképzelés volt terítéken. Erre most akkor az ismerten elavult víztisztítóra kötett rá Horváth Tamás. Bukodi Károly pedig azért mondotta válaszában a megváltozott feltételekhez igazodva, hogy a város saját pénzén tározót épít. Csak tudnánk, hogy ebben a változtatásban mi a kedvező?

    VálaszTörlés
  15. Egyébként ha körültekintőbbek lettek volna az időponttal, talán többen részt vettek volna a fórumon. Ugyanis az óvodában és az iskolában is éppen szülői értekezletek voltak.

    VálaszTörlés
  16. Körültekintőek voltak, azért volt így megszervezve.
    Nekik még ez a létszám is sok volt.
    A képviselő, megyei elnök úr nem is tudta ki várni az előadás és hozzászólások végét, igen sietett bokros teendőit intézni. A "helytartói" úgyis elvégeznek helyette mindent. Őt ez az egész helyzet, egyébként is csak más szempontól érdekli.

    VálaszTörlés