A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. március 19., szombat

Szűcs Lajos térfelén a labda, az étkeztetés ügyében ( - nem tudni mit csinál)

A HunGast Kft. több mint 300 alkalmazottja nem kapott fizetést, mert a Pest megyei önkormányzat 800 millióval tartozik a cégnek. 

Értesüléseink szerint Dunaújváros iskolai ellátását biztosító emberek, a teljes személyi állomány sem kapta meg járandóságát.

Közös megegyezéssel történő szerződésbontást javasol a Pest megyei önkormányzatnak a megyei fenntartású oktatási és szociális intézményekben közétkeztetési feladatokat ellátó, illetve azt a tartozás miatt jelenleg szüneteltető HunGast Kft. 

Kérfalusi Attila ügyvezető tájékoztatása szerint azért álltak elő csütörtökön ilyen "ajánlattal", mert eddig tett gesztusaik ellenére sem látják biztosítottnak az immár 800 milliós tartozás kifizetését, s cégük ellehetetlenülhet, ha tovább vár. A közös megegyezéssel történő szerződésbontást több feltételhez kötötték, válasz még nem érkezett a megyeházától - tette hozzá.

A HunGast március 3-án 18 középiskolában, majd "második lépcsőben", március 12-én a bentlakásos speciális iskolákban és a szociális otthonokban is leállt az ételszállítással, hogy "nyomást" gyakoroljon a megyei önkormányzatra az akkor 620 milliós tartozás legalább részbeni kifizetésére, sikertelenül. A menzastop összességében csaknem 3 ezer embert érintett, de a diákok és az idősek közül szinte mindenkinek biztosított a megyeháza - helyi vállalkozóknak köszönhetően - meleg ételt.

Bolyai János gimi, (Ócsa,)  helyi vállalkozáshoz fordultak

A szolgáltató a tárgyalások során 35 millió forint azonnali kifizetését kérte, ám a fenntartó önkormányzat csupán 10 milliót ajánlott, így az egyezkedés holtpontra jutott. Kérfalusi Attila közölte, hogy a kft. a folyamatos egyeztetés közepette is igyekezett gesztusokat tenni: a szociális intézményekben például a raktárkészlet erejéig "helytálltak", az ételszállítási stop elrendelése után pedig saját személyzetükkel segítették a külső vállalkozók által odavitt ételek felszolgálását, s az ahhoz kapcsolódó mosogatási, takarítási feladatok ellátását.
Mivel a mai napig a Pest megyei önkormányzat már 800 milliós tartozást halmozott fel, a HunGast működése ellehetetlenült, a cég a dolgozóknak sem tud fizetést adni - hangsúlyozta az ügyvezető. Hozzátette: mivel ez az állapot hosszú távon nem tartható fenn, csütörtökön - hosszas mérlegelést követően - felajánlották a megyeházának a közös megegyezéssel történő szerződésbontást, amit azonban több feltételhez kötnek.
Ragaszkodnak ahhoz, hogy a megyei önkormányzat megfizesse a felhalmozott hátralékot, tovább foglalkoztassa a munkavállalókat, illetve végkielégítést fizessen azoknak, akik nem kívánnak maradni. További feltétel a kft. eszközeinek, beruházásainak átvétele vagy "pénzre váltása", és bizonyos mértékű kártérítés megfizetése - ismertette a HunGast ügyvezetője.


Ambrus András, a megyeháza sajtófőnöke az MTI megkeresésére azt közölte: mérlegelik az "ajánlatot", jogászok is vizsgálják annak részleteit. Tájékoztatása szerint eldöntendő kérdés egyebek mellett, hogy akkor járnának jobban, ha valamilyen módon megegyeznének a HunGasttal, vagy akkor, ha saját kézbe vennék intézményeikben az étkeztetést (vagyis ahol csak lehetséges, a megyeháza helyben főzetne). A döntés megszületéséig az érintett intézményekben a jelenlegi gyakorlat szerint biztosítják az ellátást. A 18 középiskola közül 16-ban mindenki kap meleg ebédet. A szűkös körülmények, illetve épületátalakítás miatt a szentendrei Móricz Gimnáziumban csak hideg élelmet tudnak adni, a dabasi Táncsics Mihály Gimnáziumban pedig csupán a rászorulók jutnak meleg ételhez. A 16 érintett szociális intézményben változatlanul a helyi vállalkozók által biztosított menüt tálalják fel - mondta Ambrus András.


A Magyarországi Református Egyház (MRE) sajtószolgálata pénteken az MTI-t arról tájékoztatta: a zsinat diakóniai intézményei és a Magyar Református Szeretetszolgálat vállalták, hogy április első két hetében segítik három Pest megyei intézmény összesen 360 gondozottjának ellátását. A 3,5 millió forint értékű segítségnyújtást ebéd formájában juttatják el a főként fogyatékossággal élőket és időseket gondozó intézményeknek - áll a közleményben..

Szűcs Lajos elnököl
"Brutális díjemelés, ezért nem fogom megszavazni!" - Kismoni László kommentálta így a 2010. augusztus 19.-i rendkívüli közgyűlésének az iskolai étkeztetésekre vonatkozó előterjesztését. Álláspontjával egyedül maradt a képviselő, ugyanis 17 igen szavazattal elfogadta a testület, hogy a legutóbbi közbeszerzési eljárás nyertese, a sándorfalvai székhelyű HUNGAST Kft. a vállalkozás költségeit fedező nyersanyagnormát, rezsit vezethessen be 2010. szeptember 1.-től.


A most jóváhagyott díj 8 – 9 százalékos drágulást jelent az eddigi díjakhoz képest. 
A HUNGAST Kft.-vel öt évre szóló megbízási szerződést köt a közgyűlés döntése alapján Dunaújváros.

A szeptembertől érvényes térítési díjak:
Óvodai térítési díj napi 240 forint + áfa/fő
Általános iskolai napközi otthonban fizetendő napi térítési díj 345 forint + áfa/fő
Általános iskolai ebéd napi térítési díja 235 forint + áfa/fő
Középiskolai ebéd napi térítési díja 250 forint + áfa/fő
Középiskolai kollégiumi napi térítési díj 575 forint + áfa/fő
 *

2 megjegyzés:

  1. Mi az, hogy nem tudni mit csinál? Teniszezés közben megmenti a szövetséget. Ne bántsátok a mi jó Lajosunkat!

    VálaszTörlés
  2. Azt is úgy menti majd meg, mint az étkeztetést. Olyan, mint a Mekk Elek. Mindenhez ért egy kicsit.

    VálaszTörlés