A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 23., péntek

Bajban vagyunk az önkormányzatokkal ( - nagy hiba, a túlköltekezés, de végül mindent a lakosságra datálnak)

Az önkormányzatok élén álló polgármesterek felelősségét is meg kell vizsgálnia az államadósság növekedését vizsgáló albizottságnak, függetlenül attól, hogy az elmúlt nyolc évben milyen vezetésű volt az önkormányzat  – nyilatkozta egy reggeli tévéműsorban Szijjártó Péter.

Mielőtt valaki még a szívéhez kapna, gyorsan meg is cáfolom a hírt. Nem, Szijjártó Péter nem nyilatkozott ilyet, és feltehetően nem is fog ilyet nyilatkozni. Pedig ahogy a híradásokból kiderül, az önkormányzatok is bajban vannak, nem csak a lakosság, és bizony az önkormányzatok adóssága is terheli az államadósságot, amely ellen a kormány már-már keresztes hadjáratot indított. De ha mégis csak nyilatkozik egy ilyet, akkor valószínűleg a szocialista vezetésű önkormányzatokat fogják vizsgálni, hiszen az MSZP-s városvezetés esetén nem, míg a fideszes esetében volt hatása a világgazdasági válságnak, mert a fideszesek is élen jártak az adóssághalmozásban, gondoljunk csak Esztergom volt polgármesterére, a fideszes Meggyes Tamásra, akinek tetteit külön blog is megörökítette, így adva át őt az örökkévalóságnak.
Az MSZP megmondóembere, Szanyi Tibor is elmondta a magáét. Szerinte a törvény erejével kell a bankokat arra kényszeríteni, hogy tárgyalják újra a korábbi hitelszerződéseket. A dolog azért meglepő, mert az MSZP eddig nagyon ellene volt minden diktatórikus beavatkozásnak a magánszféra életébe, de úgy látszik, van egy bizonyos pont, amikor már ők is Megállj!-t parancsolnának a bakok esztelen harácsolásában.
Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere szerint az önkormányzatokra is ki kellene terjeszteni a rögzített árfolyamon történő hitelfizetés lehetőségét.
Aztán, hogy mi lesz egy, kettő, esetleg három év múlva, azt senki sem tudja, de legalább addig is lehet egy jó nagy levegőt venni és reménykedni abban, hogy két-három év múlva az ország túljut a nehézségeken és a svájci frank is megjuhászkodik a magyar gazdasági teljesítmények hatására. Ha meg mégsem, akkor még mindig ott van az újabb rögzítés lehetősége. Egyszer pedig csak elfogynak azok a fránya hitelek.

Kritikus a helyzet
Több megyei önkormányzat is az utolsókat rúgja. Heves csődben van, Pest megye 2,5 milliárd forintos mentőövet vár a központi kormányzattól, de nyílt titok, hogy a Szűcs Lajos vezette megye csontig eladósodott.  Már az is luxus, ha az elnöknek bármit, akár költségtérítést adnak.

A megyei önkormányzatok közül talán a Szűcs Lajos (Fidesz) vezette Pest megyei van az élen. Nem győzik a pénz nyomni beléjük. Ennek ellenére sorra igyekeznek levetkőzni kötelezettségeiket. Pest megye most is és még mindig az étkeztetés, a zenei oktatás feladatait passzolja át a párttagságra, ami a helyi településeken, így akár Ócsán is csattan. Köztudott, hogy a Bolyaiban már a használt tankönyveket is visszakérték, mert arra sem volt pénze a fenntartónak, a beszállítók pedig már nem hisznek az ígérgetésnek. Szűcs Lajos méltósága és szava egy tankönyvnyit nem ér már, ezt demonstrálta a kialakult helyzet.

Az eladósodott önkormányzatok többsége erre most más hitelezőkkel tárgyal áthidaló pénzügyi megsegítésről, vagy újabb kötvényeket bocsát ki, ha még nem tette, hogy újabb hitelekből törlessze a régebbieket. Ahol még van mit eladni, megpróbálják értékesíteni. A vezetők azonban nehezen adják a megszokott jólétüket. Inkább a dolgozókat, vagy a családgondozókat nem fizetik.

Ezért a kormány elképzelései szerint a jövőben nem fogadhatnak el olyan költségvetést az önkormányzatok, amely a működési feladatok esetében hiánnyal számol - közölte Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára egy tanácskozáson.  

Ócsa költségvetésének fedezethiánya 254.858.000,- Ft, jelenleg.
Nagy hiba azonban, hogy a fejcserék híján a pazarló vezetés további előnyöket élvezhet a válságos helyzet ellenére.
*

7 megjegyzés:

  1. Érdekes lesz, majd amikor a Fidesz saját párttársait lesz kénytelen a törvény erejével felelősségre vonni, ha következetes akar lenni. Majd őket is vezetőszáron fogják vezetgetni, mint a most letartóztatottakat és a házi őrizetbe levőket? Bizony ők is azt érdemelnék. Azt azért nem nagyon értem, hogy miért nem születnek döntések a különböző letartóztatottak ügyében, csak gyanítom.

    VálaszTörlés
  2. Ekkora káoszt, amit ez a kormány csinál, hát ez bizony nem semmi. Már ők maguk sem tudják, hogy hol tartanak, csak ötletszerűen lecsapnak ahol gondolják, hogy van még elvehető pénz. Sajnos olyan magasra, ahol ők léteznek, a kétségbeesett segélykiáltás nem hallatszik fel, sem gyermekeké, sem családoké, sem nyugdíjasé és még azt hiszem hosszan sorolhatnám.

    VálaszTörlés
  3. Sorold, sorold, de mond a megoldást is! Hallgatunk!

    VálaszTörlés
  4. Egyszerű. világgá kell zavarni ezeket a simlis tolvajokat az önkormányzatból.

    VálaszTörlés
  5. Megoldás: balfék Orbán elmegy zabot hegyezni a pereputtyal együtt, és akkor megszabadulunk a Szűcs, Horváth, Bukodi triumvirátustól is.

    VálaszTörlés
  6. Mondd el, hogyan szeretnéd, és lehet világgá zavarni ezt a tisztességtelen triumvirátust?

    VálaszTörlés
  7. 19:52 Látod ez a legnagyobb baj, ahogyan írod is, "Hallgatunk!"

    VálaszTörlés