A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 25., vasárnap

Kötelező zöldkártya a házakra, lakásokra ( - vajon kik járnak jól)

Január elsejétől a már meglévő épületek, önálló rendeltetési egységek, valamint lakások esetében is kötelezővé válik az energetikai tanúsítvány készíttetése abban az esetben, ha ellenérték fejében történő tulajdonátruházás vagy egy évet meghaladó bérbeadás történik.

 A kormány még 2008-ban hozott rendeletet az energetikai tanúsítvány bevezetéséről, azonban az elmúlt időszakban – 2009. január 1. és 2011. december 31. között – még csak az új építésű ingatlanokra vonatkozott a szabályozás, a használtak esetében eddig önkéntes volt a tanúsítás.  

Az 1000 négyzetméternél nagyobb hasznos alapterületű hatósági rendeltetésű, állami tulajdonú közhasználatú épület esetén a tanúsítvány készítése szintén 2009. január 1-jétől kötelező, függetlenül attól, hogy az adott építmény új építésű vagy már régebben felépült. 

A kormányrendelet alapján tíz energetikai minősítési osztályba sorolhatják be a szakértők az ingatlanokat. A háztartási gépekhez hasonlóan az A+ mutatóval jelölt „fokozottan energiatakarékostól” egészen az I betűvel jelzett „rossz” kategóriáig terjed a skála. A tanúsítás költsége minden esetben az ingatlan tulajdonosát terheli, a tanúsítás ellenértékét az elkészítésére fordított idő alapján úgy kell megállapítani, hogy a díja megkezdett óránként legfeljebb 5500 forint – fogalmaz a törvény. 

 

A tanúsítás folyamata

1. Az épület geometriai adatainak meghatározása
2. Az épületszerkezetek azonosítása
3. Az épületgépészeti rendszerek azonosítása
4. Az energetikai számítás elvégzése
5. Az eredmények megfogalmazása, a tanúsítvány elkészítése
6. A tanúsítvány átadása a megrendelőnek, elküldése a VÁTI központi adatbázisába, és egy saját példány archiválása
 *

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése