A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 1., csütörtök

Fő állású foglalkoztatottság, közmunka vagy segély, netán fekete munka ( - a dilema és a probléma régi)

A közmunkások fizetése még az idei év elején is nettó 60 ezer forint volt nyolcórás munka esetén, a kormány ezt nettó 47 ezer forintra csökkentette. Ezzel arra ösztönöznék a közmunkásokat, hogy az állami lehetőségek helyett a versenyszférában keressenek állást.

Közmunkások valahol a határban - Ócsán nem nagyon látni őket

A Magyar Közlönyben a héten jelent meg az a kormányrendelet, melyből kiderül, mennyi pénzre számíthatnak a közfoglalkoztatásban részt vevő munkavállalók. Míg korábban a közmunkások minimálbért kaptak nyolcórás munkájukért - ami bruttó 78, nettó 60 ezer forint -, addig a jövőben bruttó bérük csupán 57 ezer forint lesz, ami nettóban 47 ezer forintot jelent. Minimálbért csak a középfokú végzettséget igénylő munkáknál szükséges fizetni.
Heti bérezés esetén az összeg még alacsonyabb, nettó 43 ezer forint, a minimálbéreseknél pedig 57 ezer forint.
Ettől a bérezéstől ugyanakkor el lehet térni - ha a közmunkás az elvárt teljesítményen felül teljesít, nagyobb összeget, ha viszont rosszabbul teljesít, kevesebbet is kaphat. Így a bér 28 500 forintra is csökkenhet egy hónapban.

Probléma, hogy a 47 ezer forint igen alacsony összeg, ráadásul egy kétgyerekes, munkanélkülivé vált család ennél jóval többet, összesen mintegy 184 ezer forintot tud összeszedni csak segélyekből.

Bár ezt mindössze három hónapig tehetik meg, mivel az álláskeresési járadék addig jár, ezt követően csak 120 ezer forint áll rendelkezésükre. A segélyekhez fordulást a kormány úgy védte ki, hogy az állástalan a közmunkát nem utasíthatja vissza, nincs választási lehetőség.
A közmunkáért kapott "éhbér" várhatóan arra ösztönzi majd a munkavállalókat, hogy a feketepiac felé forduljanak, mivel rövid távon ez több bevételt jelent az érintetteknek.

Valószínűleg sokan lemondanak az állam által nyújtott támogatásoktól - foglalkoztatást helyettesítő pénzbeni ellátások és társadalombiztosítás -, hacsak a mindennapi betevőért ezt nem lesznek hajlandók kényszeredetten bevállalni. Lesznek azonban olyanok, akik képesek megtenni, hogy elmennek feketézni. A lépés logikus lenne: inkább dolgozik valaki 120-130 ezer forintért feketén, mint 47-50 ezer forintért legálisan, közmunkásként.
Ez a kettősség, mint visszásság  hosszú idők óta terheli a magyar foglalkoztatási piacot. Hiába jönnek mennek, és váltják egymást a kormányok, a probléma a régi.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése