A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2011. szeptember 30., péntek

Többszörösen fizethet rá aki füstölög ( - egészség és pénztárcakárosító dohányzás)

Kiszorulóban vannak a dohányosok. Egyre több település tiltja be a füstölgést a város egyes pontjain, a közösségi közlekedés megállóiban, de a szolgáltatók ezt kiterjesztik a járataikra is. 
Pótdíjat és egészségvédelmi bírságot is fizethet, akit vonaton érnek dohányzáson. A helyszíni bírság legfeljebb harmincezer forint lehet.

Duplán is megbírságolhatják azt, akit vonaton érnek dohányzáson a MÁV és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrei. Az ÁNTSZ és a MÁV a rendőrség együttműködésével kedd reggel közös ellenőrzési akciót tartott az egyik Kunszentmiklós-Tass és Budapest között közlekedő vonaton, hogy ellenőrizzék a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását, és felhívják a figyelmet a január elsején életbe lépő szigorításra.

A MÁV-Start Zrt. legtöbb vonatán, köztük minden, száz kilométernél rövidebb távon közlekedő szerelvényen már most is tilos a dohányzás. Abban az esetben, ha a jegyvizsgáló valakit dohányzáson ér, a figyelmeztetés mellett nyolcezer forintos pótdíjat is kiszabhat. Ha az ellenőrzéskor közegészségügyi felügyelő is jelen van, egészségvédelmi bírságot is kaphat az utas. A helyszíni bírság maximum harmincezer forint lehet.

Ha az ÁNTSZ hatósági eljárást indít a nemdohányzók védelméről szóló törvény megszegése miatt, a kiszabott egészségvédelmi bírság összege 20 ezer forinttól 2,5 millió forintig is terjedhet, annak függvényében, hogy magánszemélyről vagy munkáltatóról, intézményről van-e szó.

Ócsa ezen a téren még elmaradottságot mutat. A helyi képviselők a tárgykörben.máig nem alkották meg a városon belüli, közterületi szabályozást. 
Esetleges bevezetés, alkalmazás, és ellenőrzés során kíváncsi lennék a helyi közterület-felügyelők eljárására, mert eddig elég sikertelenek, hiszen más esetekben sem produkálták magukat. 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése