A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 6., csütörtök

Télen is közlekedjünk biztonságosan - ne legyünk áldozatok ( - balesetmegelőzés)

A hétvégén többfelé várható havazás. Erős, viharos széllökések lesznek, így hófúvásra is fel kell készülni - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatországos előrejelzéséből.

A tájékoztatás szerint pénteken nagyrészt gyengén felhős, napos időre lehet számítani. Csak az északkeleti, keleti határvidék közelében valószínű több felhő, és ott fordulhat elő egy-egy hózápor. A legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 8 és mínusz 3 Celsius-fok között várható, de a havas, derült, szélvédett helyeken mínusz 10 foknál is hidegebb lehet. A maximumok mínusz 3 és plusz 3 fok között alakulnak.

Ismét esett a hó, fagypont alá esett a hőmérséklet, reggelenként köd nehezíti az észlelhetőséget. A csúszós, jeges, esetleg nedves utakon még intenzívebb odafigyelés szükséges a balesetek elkerülése érdekében.

Tegnap Alsónémedi és Ócsa között halálos közlekedési baleset történt Ócsa külterületén a 4604-es út 3-as kilométerszelvénye közelébe. Egy kisbusz ütközött a Volán-busznak.    


A baleset következtében a járművet vezető hölgy életét vesztette.


Spitz Alexandra, a megyei katasztrófavédelem szóvivője elmondta: a gépjárművet vezető nő holttestét a dabasi tűzoltók kiérkezése előtt kiemelték a roncsból, az autóbuszon utazó 13 ember közül senki sem sérült meg.  

Az eset újra rávilágít, hogy a közlekedés veszélyes üzem. 
A közlekedésben résztvevők pedig felelősséggel tartoznak. 
Eme felelősség a közlekedési eszközre és annak használatára is kiterjed.

Télen is közlekedjünk biztonságosan
Ezért kérik a járművezetőket, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a gépkocsi gumiabroncsai és a világító berendezések tiszták legyenek. A gépkocsiból minden irányból jól ki lehessen látni, a kormány és fékberendezés hatékonyan működjön. A jármű belső páramentesítő berendezései is megfelelően biztosítsák a szellőzést.

Kérünk minden közlekedőt, hogy fokozott óvatossággal, jóval a megengedett sebességhatár alatt, az útfelület síkosságát figyelembe véve haladjanak. Kerüljék a hirtelen gyorsítást illetve fékezést, kapkodó kormánymozdulataik ne legyenek.

Hosszabb utak esetén vigyenek magukkal takarót, hólapátot és meleg folyadékot is. Külföldi utazáskor érdeklődjenek arról, hogy adott országban, vagy annak egyes tájegységein hólánc nélkül engedélyezik-e a behajtást. Menet közben ne az engedélyezett sebességhatár, hanem az adott úttest vonalvezetése, annak felületének állapota (jegesedés, úthibák) a kanyarok íve, és a forgalmi viszonyok határozzák meg a haladási tempót.

A kerékpárosok tegyenek meg mindent a jó láthatóságuk érdekében. 
Lakott területen belül is - lehetőség szerint - viseljenek láthatósági mellényt, vagy színes, feltűnő ruházatot, melyek fényvisszaverő csíkokkal van ellátva. A KRESZ szabályai rájuk is vonatkoznak, tehát legyenek körültekintőek és figyelmesek különösen kanyarodáskor, illetve ha elsőbbséget kell adniuk.

Sajnos Ócsán a megváltozott időjárási viszonyok ellenére is többnyire világítás és fényvisszaverő prizma nélkül közlekednek a kerékpárosok. Ez a reggeli szürkületben és a kora esti sötétségben kimondottan szabálytalan és balesetveszélyes. Ráadásul rendőri intézkedést vonhat maga után. A baj az, hogy ezzel ritkán élnek, ezért ilyen rossz a közlekedési morál.


Kérjük a kerékpárosokat, hogy a baj megelőzése végett pótolják a közlekedési eszközük hiányosságait. Ugyanis a rendőri ellenőrzések során súlyos pénzbüntetést szabhatnak ki a szabálytalanságokért. 

Kérjük, továbbá, hogy sürgősséggel pótolják a kerékpárok felszereltségének hiányosságait, mielőtt újabb súlyos baleset történne. 

Mert mindenkit hazavárnak!
*

9 megjegyzés:

  1. Te figyelj már csodacsatár!
    Mi lenne,ha a kibaszott focipályád helyett például az utak síkosságmentesítésére költenéd a jó Magyar adóforintokat.Esnek kelnek az emberek az autók között,mert ügye járda az nincs.Az kevés,ha az Ifásod kimegy és a friss havat jégpályává varázsolja,sec perc alatt,mert csak tolja ész nélkül,miközben a puttonyából semmit nem szór maga után.
    Még szerencse, hogy volt ma egy kis napsütés.
    Egyébként tényleg ennyi az eszed,amennyi látszik,vagy vannak még rejtett tartalékaid?

    VálaszTörlés
  2. Az a helyzet, hogy ez az út még le is volt tolva!
    Ócsán bezzeg szarnak rá. A városüzemeltetés autója csak legyalulja a letaposott havat, mert soha nem jön ki időben. Ráadásul szórni sem szórja az utat. Biztos spórol a gázolajjal, a Skodába. Akár hogy is, ezzel a városban nem foglalkoznak. A birkák meg hallgatnak. Pedig irtó balesetveszélyesek a helyi utak. Kész csoda, hogy csak ennyi baleset van. A világítás nélküli bringások meg úgy csalinkáznak, mint nyárestén a veszett szúnyogok. Itt a rendőrség is baszik az egészre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze hogy baszik rájuk a rendőr. Na ne hogy már véletlen megharagudjon az a drága jó állampolgár a rend őrére vagy valamelyik elöljáróra, mert rászólnak, hogy vegyen már egy lámpát 300 ft-ért.
      A közlekedési morál, a béka segge alatt, miközben a közteres meg ebéded hord dél időben a szolgálati gépkocsival.
      De szépüljön az a sportpálya, mert abban van a lényeg!
      Az majd kihúzza a várost a szarból.

      Törlés
  3. Azért nincs síkosságmentesítő anyag mert a buksi előterjesztése alapján száraz csapadékmentes tél várható.

    VálaszTörlés
  4. Irígyellek, hogy van időd bunkonak lenni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...hát nem én csináltam magamból bohócot:)

      Törlés
  5. Azt azért megkérdezném az illetékesektől, normális aki ebben az időben építteti a bölcsődét? Nem lehetett volna enyhébb időben elkezdeni az építkezést, és nem mínuszokban? Nehogy most is mint mindig, mindenki más hibás, csak ők nem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mielőtt belekezdtek, meg kellett volna kérdezni a helyi időjóst, milyen tél várható.

      Törlés
  6. Ma is csak kivilágítatlan kerékpárossal találkoztam. Igazoltató rendőrrel nem. Holnap este majd és nem kapcsolom fel az autóm világítását, hogy egyenrangúak legyünk közlekedők.

    VálaszTörlés