A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 29., szombat

Fogytán az idő a kutyák jelőlt azonosítására - a chip beültetésről

A kormány idén júniusban döntött arról, hogy 2013. január elsejéig minden 4 hónapnál idősebb kutyát kötelező bőr alá ültetett mikrochippel ellátni. Ezzel párhuzamosan regisztrálni kell az állatot az országos adatbázisban.

Aki ezt elmulasztja, akár 45 ezer forintos állatvédelmi bírságra is számíthat. Már csak néhány napunk van év végéig...


A chip nagyjából akkora, mint egy rizsszem. Beültetése látszólag alig különbözik egy egyszerű védőoltás beadásától. A szerkezetet a nyak bal oldalán, a bőr alá helyezik. A kapszula szövetbarát anyagból készül, ezért nincs káros hatással az állat szervezetére. Ritkán előfordulhat, hogy elvándorol, még ritkábban, hogy nem működik a jeladó, ezek miatt is szükséges annak rendszeres ellenőrzése.

A rendelkezés óriási előrelépés lesz a kóbor kutyák problémájának megoldása terén. A chip segítségével néhány perc alatt fellelhető a kutya gazdája, persze ha az adatokat pontosan bevezették a központi adatbázisba. Gyakran megesik ugyanis, hogy ha meg is történt a regisztráció, a tulajdonosváltozást már nem jelentették be, így sokkal nehezebb kinyomozni, hogy kihez tartozik a kutya.

A behelyezést követően az állatorvosnak 8 napja van rá, hogy a gazda adatait rögzítse az interneten keresztül elérhető országos adatbázisban. Az állatorvosok a Petvetdata rendszert használják, melynek honlapján a chipszám alapján bárki ellenőrizheti, hogy kutyája bekerült-e már az adatbázisba. (A chip 15 jegyű azonosítóját tartalmazó matricákat az állatorvosok az oltási könyvekbe szokták betűzni, de megtalálható a származási lapon és az állatútlevélen is.)

Egyszerű felhasználóként az adatbázisban csak a kutya néhány adata látható, a gazdára vonatkozó személyes adatok megtekintéséhez már állatorvosi regisztráció szükséges. Az adatbázis jelenleg több mint 700 ezer állat adatát tartalmazza.

Kutya-chip-beültetésről!
Végül a legfontosabb kérdés: Mindez mennyiért érhető el? Az állatvédelmi törvény korábbi módosítása értelmében a chip beültetéséért (magáért a beültetési munkalépésért) legfeljebb 3500 forintot kérhet az állatorvos. De dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke elmondta, hogy a chip behelyezése több lépésből áll. Elsőként ellenőrzik, hogy van-e már chip a kutyában, majd ezt követően megvizsgálják az állatot. Ezután ellenőrzik a chip működőképességét, majd beültetik, és azt követően is ellenőrzik. Végül kitöltik az azonosító adatlapot, bevezetik a chip számát az oltási könyvbe vagy az útlevélbe, és végezetül rögzítik a kutya és a gazda adatait az országos adatbázisban.

Ezek alapján a Magyar Állatorvosi Kamara álláspontja az, hogy 3500 forintért egy eb mikrochipes egyedi megjelölésének teljes folyamata gazdaságos módon nem végezhető el. Így a mikrochipes megjelölésért (tartalmazva valamennyi munkafolyamat munkadíját és az egyéb felhasznált eszközök árát, továbbá a regisztrációs díjat is) bruttó 6000-től 9500 forintig terjedő összeget javasolt a tagjainak (ehhez pedig még hozzájöhet a kiszállás, és az esetleges érzéstelenítés, bódítás díja is).
Forrás: minalunk.hu és mti.hu
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése