A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 24., hétfő

A helyi adósságrendezés elhallgatva ( - kiegyezés vagy kicselezés)

Debrecen adósságának felét az állam fizeti, míg Szombathely többet is kap, mint amit kért, de hol tart s van Ócsa?


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen 27,34 milliárd forint adósságának felét vállalja át az állam az önkormányzati adósságrendezés keretében - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szombati debreceni sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető elmondta, hogy az önkormányzatok után a kormány megkezdi a felsőoktatási szektor adósságrendezését, erre jövőre 24 milliárd forintot szánnak.     Debrecenről szólva úgy fogalmazott: "a város az adósságállományát tekintve súlyos, az országban az egyik legnehezebb helyzetbe került." Az adósságátvállalás mértékét Debrecen esetében is az iparűzési adó nagysága alapján határozták meg.   

Balog Zoltán az MTI kérdésére válaszolva nem kívánt megnevezni további területeket, ahol állami adósságrendezést terveznek, de azt megjegyezte, hogy a közeljövőben a felsőoktatás mellett a sportegyesületek is számíthatnak hasonló segítségre.


Szombathelyen Hende Csaba a kormány részéről jelzésértékűnek nevezte, hogy több pénzt kapott a város, mint amennyit valójában kért.

Hende Csaba közlése szerint a kormány ezzel is el kívánta ismerni a szombathelyi városvezetés rendkívüli teljesítményét, amelyet a szorongató adósságállomány csökkentéséért tett. Utalt arra, hogy Szombathely mint megyei jogú város ugyanebben a körben nem részesedhetett az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatására szolgáló (önhiki) keretből, de a kormány a legutóbbi ülésén úgy határozott, más forrásból a kért 750 millió forint helyett 800 millió forintot juttat a városnak költségvetési egyensúlya megőrzéséhez.
Hende Csaba hangsúlyozta: nem a jelenlegi városvezetés tehet arról, hogy Szombathely adósságállománya 2002-2010 között megtízszereződött. A miniszter a sajtótájékoztatón bejelentette: a kormány a legutóbbi ülésén határozatot fogadott el a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ kiemelt státuszáról, amely a Zalaegerszeg-Szombathely-Szentgotthárd tengely mentén jön létre, és amelytől azt remélik, hogy 25 ezer munkahelyet teremt és 1 milliárd eurónyi beruházást vonz majd a régióba.

Hende Csaba szólt arról is, hogy - szintén a kormány döntése alapján - térítésmentesen kerülhetnek a szombathelyi önkormányzat tulajdonába azok a volt MÁV-ingatlanok, amelyen például a Haladás sportcentrum is található. Puskás Tivadar (Fidesz) polgármester a sajtótájékoztatón elmondta: idén 3 milliárd forinttal sikerült csökkenteni az adósságszolgálatot.

Kecskemét konszolidációja szintén ismert, arról beszámoltunk. Csupán kisvárosunról nincs hír.
Ócsán viszont semmit nem hallani a helyi adósságállományról és annak átvállalásáról, illetve a mentés mértékéről.  A városvezetés és a kormányzat az itt folyó kiemelt állami beruházásként zajló alsópakonyi építkezés ellenére sem tesz említést a város kilábalását elősegítő átvállalás mértékéről, avagy a konszolidációs tárgyalásokról, miközben a híradások szerint már vagy 1700 önkormányzattal megállapodott a kormányzat. 
 
Mint ismert Szűcs Lajos ez ügyben már felkereste Felsőpakonyt és ott megállapodott erről. Ócsáról azonban mindenki mélyen hallgat. A mieink lapítanak, mint ama bizonyos a gazban 
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése