A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 17., hétfő

Változó nyugdíjszabályok - miként alakul, vagy változik a szolgálati idő ( - kérje ki magának)

A kormány a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében márciusban döntött úgy, hogy megvizsgálja a közszférában dolgozókat érintő, eddig igen eltérő és egyes csoportoknak erős kivitelezést engedő nyugdíjszabályokat.

Az öregségi nyugdíjkorhatár közszférában történő egységes alkalmazásáról szóló kormánydöntés alapján júliustól fő szabályként az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltésével megszűnik a közszférában a foglalkoztatott jogviszonya, hivatali érdekből azonban külön engedéllyel lehetőség van 70. életévéig a továbbfoglalkoztatására. Bevezetik a dupla juttatás tilalmát, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjas korú dolgozó továbbfoglalkoztatása esetén nem kaphat egyszerre munkájáért járó juttatást és nyugdíjat is.

 Az alapelvek szerint általános öregségi nyugdíjkorhatár - amely jelenleg 65 év - elérésével és az öregségi teljes nyugdíjhoz szükséges szolgálati idő megszerzésével egységesen megszűnik a közszolgálati tisztviselők, a közalkalmazottak, az igazságügyi alkalmazottak, az ügyészségi alkalmazottak, a rendvédelmi és honvédelmi szervek foglalkoztatottjainak munkaviszonya. A nyugdíjazás miatt felszabaduló álláshelyeket pedig nem lehet feltölteni - írta a KIM.

Ugyanakkor "a nagy tapasztalattal rendelkező és nélkülözhetetlen, de már az öregségi nyugdíjkorhatárt elért és megfelelő szolgálati idővel rendelkező munkaerő továbbfoglalkoztatására" a munkáltató külön kérvényével lehetőséget ad a javaslat. Továbbfoglalkoztatásra egységesen a 70. életév betöltéséig van lehetőség. Ez alatt is nyugdíjasnak minősül az érintett, de nyugdíjat csak akkor kap, ha munkaviszonya megszűnik.
A KIM közleménye utal rá, hogy az Országgyűlés honlapján már olvasható az a törvényjavaslat, amelynek értelmében a közszférában érvényesítik a dupla juttatás tilalmát.

Az, aki 2013. január elsején dupla ellátásban részesül (nyugdíjas és dolgozik is egyszerre), annak ezt április 30-ig be kell jelentenie a nyugdíjfolyósító szervnek, amely júliustól felfüggeszti nyugdíjának folyósítását. 

A jelenleg hatályban lévő a társadalombiztosítási nyugellátásról (1997. évi LXXXI. törvény (T.)) szóló törvény T. 68. §-a lehetővé teszi, hogy a biztosított - legfeljebb naptári évente egyszer - a nyugdíj-megállapító szervtől kérje a szolgálati idejének, nő esetén a jogosultsági idejének megállapítását.

Ennek még örülhet is az ember, de a Magyar Közlöny 2012. július 16-án megjelent 94. számában szereplő, 2012. évi CXII. törvény 32. § (3) g) alapján a 68. §-a hatályát veszti 2013. január 1-től.

A jövőben várhatóan valamilyen egyeztetési eljárás lesz a szolgálati idő számítás helyett, melyet kormányrendelet fog tartalmazni, de ennek megvalósítása még nem ismert. Alapban az eljárás hivatalból indul majd, de ennek kifutási ideje várhatóan igen hosszú időt (éveket) fog igénybe venni. Kérelemre is indulhat az eljárás, de csak elektronikusan.

Mivel a szolgálati idő az alapja az összes hazai nyugdíjigénynek, ezért a határozatban megállapított és elismert évek után kerül megállapításra a nyugdíj összege. Sajnos több esetben is hallható, hogy az igénylőnek több év kiesése is van, mivel a Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságok nyilvántartása sok esetben téves, hiányos.

Összegezve, 2012. december 31-ig lehetőség van mindenki számára, hogy szolgálati idő megállapítást kérjen, mely természetesen nem kötelező, de igencsak ajánlott, korra tekintet nélkül.

 Az érintettek szíves figyelmébe ajánlom az Önadózó idevágó cikkét:
http://www.onadozo.hu/hirek/nyugdijvaromanyok_egyeztetese_20120924_0

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése