A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 18., kedd

Kikkel és miként töltödik fel Alsópakony-újfalu ( - rendelettervezet a kijutáshoz) - Ócsa vége

Rendelettervezet látott napvilágot az Ócsa melléki Alsópakonyon létesülő szociális lakónegyed bérlőinek kiválasztásáról.   

A szociális családiház-építési programról 2011 augusztusában döntött a kormány. A program célja, hogy az állam elhelyezést biztosíthasson azoknak, akik devizaalapú vagy forintalapú jelzáloghitel-szerződésből fakadó tartozás miatt elveszítették a lakásukat, házukat.

Ez nem a szociális lakópark promóciós fotója
 
Még december első csütörtökjén jelent meg az Ócsai Szociális Családiház-építési Program első ütemében épülő lakások bérlőkiválasztásának szempontjairól szóló jogszabálytervezet a kormány honlapján. 

A tervezet szerint a beruházás első ütemében épülő 80 lakás bérlőit pályázati úton választják ki, a pályázatokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kezeli majd, a beköltözőket ők nevesítik.

A rendelettervezet véleményezési határideje 2012, december 10., az előterjesztést a kormány még nem tárgyalta meg. Tudtunkkal ehhez Ócsa vezetése nem tett le javaslatot, országgyűlési képviselője nem kezdeményezett olyan kiegészítést, mely beleszólást, vagy véleményezést tenne lehetővé számunkra.

Az simert bejutási programban azok a háztartások vehetnek részt, amelyeknek 2011. október 1. és 2012. november 30. között kényszerértékesítésre kijelölt ingatlanban volt a lakóhelyük. A tervezet szerint azok pályázhatnak az ócsai lakásokra, akik a kényszerértékesítésre kijelölt ingatlan tulajdonjogát elvesztették, vagy a pályázati döntésig el fogják veszíteni. Az ingatlanok értéke Budapesten és a megyei jogú városokban nem haladhatja meg a 25 millió forintot, egyéb településen a 20 milliót, illetve a családban legalább egy 25 év alatti gyermek van.

A pályázatokat 2013. január 21-ig kell benyújtani postai vagy elektronikus úton a Magyar Máltai Szeretetszolgálathoz, amely a benyújtók között a pályázati adatlapban közölt információk alapján rangsort állít fel. A pályázatkezelő a rangsornak megfelelő sorrendben az adósnál személyes megkeresés alapján környezettanulmányt készít. Ennek során megvizsgálják a többi között a pályázó adós és házastársa hátterét, jövedelmi viszonyait, képzettségét, és élethelyzetéből adódó kötelezettségeit.

A benyújtott pályázati adatlapok, valamint az elvégzett környezettanulmány alapján 2013. február 25-ig készítenek döntési javaslatot a Program Bírálati Bizottság számára, amelynek tagja Ócsa város képviselő-testülete által delegált két személy, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat két delegáltja, és a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. képviselője. A bizottság elnöke a településfejlesztésért és településrendezésért felelős miniszter által kijelölt személy. A bizottság 2013. március elsejéig dönt. 

Ócsa városa így a járulékos teherviselés ellenére sem jut kedvezményezett szerephez, vagy véleményezési ajánlási lehetőséghez a kiválasztás folyamatában. 

Tehát a városvezetésnek nem lesz privilégiuma és beleszólása, vagy befolyása a beköltöztetéseket illetően. Így a városlakók biztonságát, és abbéli jogos félelmét, hogy a leszegényedett, társadalmi többségtől leszakadt beköltöztetésre szánt tömeg nem jelent Ócsára nézve anyagi, és strukturális veszélyt, gyakorlatilag nem garantálja senki. A lakosság ebbéli aggodalmát, sem a tárgyalásokban aktívan szerepet vállaló alpolgármester, sem a részlegesen résztvevő polgármester nem tudja oldani. A helybéliek teljes mértékű tájékoztatását, az itt élő, érintett emberek megnyugtatását senki nem vállalja magára.

A teljes igazság és az igazmondás nem csak fideszes körökben, hanem városi szinten is várat magára.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése