A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 3., hétfő

Hiába is szépítjük ami jár, az jár - még Felsőpakonynak is ( - másnak meg csak a szája)

A kormány Felsőpakonynak is jelentős segítséget nyújt azzal, hogy még az idén a település teljes adósságát átvállalja – mondta Dr. Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, országgyűlési képviselő miután találkozott Felsőpakony polgármesterével.

Szűcs Lajos a felsőpakonyi facepressnek nyilatkozva elmondta, a múlt keddi tárgyaláson azt igyekezett fölmérni, hogy ténylegesen mekkora a település adóssága. Hamarosan tételes lista készül mindazokról a hitelekről, amelyeket az önkormányzati adósságrendezés során az állam átvesz. Ezt követően a kormány megállapodást ír alá az érintett önkormányzatokkal, így a felsőpakonyival is. Végül, ez évben, legkésőbb december 28-ig egyösszegű célzott támogatás formájában megérkezik az önkormányzat számlájára a pénz, amelyet a hitelek törlesztésére kell fordítaniuk. 

A Fideszben rossz szájízt kelt Felsőpakony, hiszen a település polgármestere a független, Sztancs János elhamarkodott, rossz ötletnek nevezte hogy az úgynevezett szociális családiház-építési program keretében Ócsa-Alsópakony térségében jelölték ki területet a Belügyminisztérium javaslata alapján. Akkori véleménye szerint a "senki földjén" rengeteg nehézséggel kellene az embereknek megküzdeniük.

Pedig ekkor még az oda tervezett ingatlanokban korszerű és energiatakarékos közműellátást ígértek, amely biztosította volna az alacsony rezsiköltségekről.  Azóta  sok víz lefolyt a Dunán és több milliós összegek cseréltek gazdát, ahogy a projekt is változott. Ma már kiderült, hogy a gázt nem vezetik be az épületekbe, a korszerű és energiatakarékos fűtést a korszerűtlen kályha váltja, a helybeli szikkasztás helyett pedig Ócsát és az elavult közös víztisztítót terhelik majd a szennyvízzel.

A polgármester akkoriban arról is beszélt, hogy nemrégiben egy tervező cég szakemberei megkeresték őt, s megkérdezték: Felsőpakony adna-e vizet a majdan épülő házak ellátásához, hogy ne kelljen külön vízművet létesíteni; ő nem zárkózott el az esetleges segítségtől.

Ugyanakkor hangsúlyozta: ha figyelembe vesszük, hogy mennyibe kerül egyetlen ház megépítése, ez legalább 15 millió forint, a környék infrastruktúrájának kialakítása, az ócsai intézmények (óvodák, iskolák) szükségszerű bővítése, akkor lehet, hogy "többe kerül a leves, mint a hús" - fejtegette a polgármester. Szerinte az is kérdés, hogy vajon mi lesz az oda költöző munkanélküliekkel, hová mehetnek majd segélyért, s azt sem tudni, hogy meddig lakhatnak majd házaikban a lakáshitelesek.

Sztancs János azt mondta: ő maga biztosan nem örülne egy ilyen lakótelepnek a községében, s tudtával a környéken élők sem fogadják egyöntetű lelkesedéssel az ötletet.

Nos ilyen előzmény-történések mellett és háttérhangulatban került sor a találkozóra Felsőpakonyban. Nem véletlen, hogy ez a Fidesz számára is fontos volt, hogy befogja a településvezető száját.

Ezért kapott kiemelt szerepet és némi kulcsfontosságot a hír, hogy Szűcs doktor az elsők közt kereste meg Sztancs János polgármestert. Nem véletlen, hogy ennek a látogatásnak a hírét a blog kanosszajárásként aposztrofálta.

Mint arról beszámoltunk, dr. Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, Pest Megye Közgyűlésének elnöke, kedden reggel Felsőpakonyra érkezett tárgyalni az önkormányzati adósság átvállalásáról. Szűcs Lajos személyes felkérésére a tárgyalásra elkísérte a facepress szerkesztőségének helybéli tudósítója.

Sztancs János ismerve az embert, kijelentette, hogy nem kíván a jelenlétében sem tárgyalni, sem asszisztálni egy külszínes a megyei elnököt népszerűsítő cikkhez.

Ezért Sztancs János arra arra kérte a megjelenteket, hogy facepress hírnöke  ne legyen jelen a tárgyaláson.

Szűcs Lajos erre kitartóan és a maga stílusában nyomatékosította, hogy az ő személyes kérése, hogy jelen legyen az elkötelezett hírnök tudósító, Sztancs János azonban következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy Szűcs Lajos odatoborzott, hívatlan embere hagyja el az irodát. Végül nagy nehezen  Szűcs Lajos beadta a derekát és jelezte, hogy akkor enged Sztancs János követelésének és a tudósító mellőzésével, csupán maguk  vesznek részt a megbeszélésen.

Sztancs János polgármesterként erős kézben igyekszik tartani a települést, melynek érdekében felelős vezetőjeként igyekszik mindig eljárni. A mostani kormányerőknek ez, és az önálló gondolatai, eltérő megnyilatkozásai természet tetszenek.  A kialakult helyzet (alsópakonyi építkezés, Ócsával közös szennyvíz üzemeltetés, stb) azonban megkerülhetetlenné teszi személyét. A Fidesz és Szűcs Lajos nincsen hozzászokva az olyan ritka egyénekhez, mint a független Sztancs János. 

Ezért is került be a médiába, hogy a kormány (ami természetesen nem a Szűcs Lajos képe) Felsőpakonynak is segítséget nyújt, vagyis (azzal) hogy nem hagyja ki a települést a meghirdetett önkormányzati adósság-átvállalásból.


Szűcs Lajos leszögezte: ezzel a lépéssel a kormány mérhetetlen segítséget nyújt az eladósodott településeknek. Rámutatott: a települések a 2002-2010-es időszakban, az MSZP-SZDSZ-es kormányok idején kerültek bajba, amikor folyamatosan csökkentették az állami normatívákat, ugyanakkor egyre több feladatot terheltek az önkormányzatokra. Ennek most vége, fellélegezhetnek az önkormányzatok, de az adósságrendezésért cserébe a továbbiakban felelős gazdálkodást vár el a kormány a megsegített önkormányzatoktól. 

Gondolom, Ócsán nem kell ekkora erőfeszítést kifejtenie a helyi lakos megyei elnöknek, hogy meggyőzze (a pártban alárendelt polgármestert, és helyettesét -) a városvezetést a maga elképzeléseiről. 
*

1 megjegyzés:

  1. Fó-lak! Ha majd eljön az ideje remélem téged is magával visz majd Szűcs, Buksi legnagyobb örömére.

    VálaszTörlés