A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. december 26., szerda

Mi így ünnepeltük Karácsonyt ( - szégyenszemre, például)

Advent napján és Karácsonykor a keresztény emberek rendet raknak környezetükben, lelkükben, majd ehhez méltón szép tiszta ruhát öltve felkészülten várják az ünnepet.

Jobb helyeken, településeken és városokban  a helyi elöljáróság emberei, netán maga a polgármester is összejöveteleket, helyi rendezvényeket, ünnepségeket szervez, ahol közös gyertyagyújtás keretében megemlékezvén a kereszténység e jeles ünnepére, vagy maga is jó példát mutat, netán beszédet mond,  vagy csak résztvevőként emeli az esemény fénypontját.  Ezt a fényt igyekeznek átvinni, átemelni a helyre, ahol élünk, amikor díszbe öltöztetik a házakat, a letisztított utcákat. Számos helyütt fenyőt állítanak, van ahol adventi koszorút és van ahol mindkettőt. Sajnálatos mód olyanok is akadnak, ahol egyik sincs.

Vannak helyek, ahol az önkormányzat ünnepi ülést tart, ahol a polgármester értékeli az évet és többnyire ünnepi köszöntők hangzanak el, majd díjátadások és kisebb műsor a "hivatalos" napirend. Másutt az adventet követik végig-nyomon közösségi helyeken tartott gyertyagyújtásokkal. Van ahol az időskorúaknak szerveznek előadásokat, másutt betlehemeznek, vagy a mozgássérülteknek tartanak külön előadást, de alig van olyan, hogy a településen ne gyújtanának legalább karácsonykor gyertyát.

Szomszédos településeink ezekben mindig megelőznek bennünket. Különösen élen járó ebben Dabas és Újhartyán, de Tatárszentgyörgy is mindig kitesz magáért.  Ócsához méltatlanul rendre leköröznek minket.
Dabas országgyűlési képviselője  a karácsonyi ünnepek közeledtével egy tv-beszélgetést jelentett meg advent tárgykörben.  Kőszegi Zoltán polgármesterrel, országgyűlési képviselő az ócsaiakhoz nem hasonlítható mód aktívan vesz részt városának életében és vállal fel az eseményekhez méltó feladatokat, közszerepléseket. 

Újhartyánban az Irodalmi Társaskör ünnepi műsorán a MAG Televízió is részt vett, ahol adventi- karácsonyi  versekből, állítottak össze egy irodalmi zenés estet.  A 3000 főt sem számláló település 23.-án karácsonyi koncertet is adott a helyi templomban.

Dánszentmiklóson is felvállalva az  egyházi jelleget készülnek az ünnepre. A településen már évek óta hagyomány, hogy a Betlehemnél rendezik meg a helyi ünnepi műsort. 

Ócsán nincs köztéri adventi koszorú. Nem mennek betlehemezni, vagy önnemi megemlékezni a katolikus templomhoz, és nincs köztéri közös műsor, a milliókért  térkövezet placcon sem, ahol egykor a Kettős-kereszt állott. De a jelen helyén sem iparkodnak a népek, vagy a kulturális eseményért felelősek a megemlékezés lángját felvillantani. 

Ócsa városa idén sem fordított kellő és méltó figyelmet a Karácsonyra.

A polgármester és a Kulturális Bizottság letudta az ünnepeket az Egressy Gábor Szabadidőközpontban tartott napokkal és a "mindenki karácsonya"-val, ahol ezzel évet zárt Bukodi Károly polgármester.

Arra azonban a Kulturális Bizottság pedagógus elnöke sem fordított kellő gondot, hogy a város méltón készüljön az adventre és az azt követő nagy ünnepre.

Advent vasárnapjára várva - tisztátalanul
 Ahogy az Ócsa Városüzemeltetési Kft sem készült fel a karácsonyra, hiába szavazta meg korábban a képviselő-testület a több milliós működési hitelfelvételt a non profit tevékenységéhez, a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló konténerek környezetét ismét nem takarították össze.  Így az ünnepek alatt a szél szárnyaira bízták a kisöprést és a tisztítást.

Karácsonyra sem javítottak az állapotokon - a közetrületfelügyelet mit sem ér
  Nem véletlen, hogy az önkormányzat a milliós bevételek és a minimális ráfordítások ellenére felszámoltatja ezeket a város által gondozatlan hulladékgyűjtő szigeteket, s inkább a lakosságra tolja annak minden búját és baját. A kommunális adó beszedése, a városüzemeltetés érdektelensége, a város elhanyagolása és ebbéli lehangoló látványa már nem tartozik a városvezetés  ünnepi készülődései közé.  

Így volt ez az ünnepek alatt végig - a kukák üresek, környékük takarítás híján tisztátalan
Ócsán a sem a városvezetés, sem a közterület-felügyelet nem foglalkozik ezzel. A tett intézkedés annyi, hogy januártól megszüntetik az egészet. A felügyelők így jobban ráérnek majd mással foglalkozni.

Sajnos amíg az ismert ügyvezetők, bizottsági elnökök és városvezetők mindenféle juttatásbeli, (akár prémiumbeli) elvonás és kényszeredettség nélkül nem foglalkoznak megfelelőn feladataikkal a helyi dolgokkal és szabadon uralják a várost, addig számítani kell az ebbéli szégyenteljes arculatra és hasonlatos ünneprontásra. 

Mert míg a nálunk kisebb települések szép ruhába öltözvén képesek tisztának mutatkozván ünnepi kertetek közt megemlékezni, ünnepelni, addig Ócsán kulturálatlanul ez még mindig nem szándékozik. 
*

5 megjegyzés:

  1. Az a helyzet, hogy a Bukodiné már régóta nem foglalkozik a kulturális tevékenységgel Ócsán. Hiába elnöke a bizottságnak, csak egy gyenge bábfigurája a tisztségének. Az egész önkormányzati szerepe csak látszólagos és az iskolán belüli félelmein alapuló. Úgy gondolja, hogy képviselőségével kiváltja a munkahelyi konfliktusokat. Ez már rég nem a városról és a választókról szól. Megalkuvó, megosztó személy, aki mindig arra hajlik, amerre a szél fújja.

    VálaszTörlés
  2. Persze azt se felejtse el senki, hogy az önkormányzati cégtől a Zsuzsika meg hazavisz havi fél millát, azért a közállapotért, mondhatni semmittevésért, ami a itt kritikusan megfogalmazódott. Az is közpénz. A mi pénzünk! És akkor most majd a szelektív szigeteket is felszámolják, hogy ne hozzon rájuk szégyent.

    VálaszTörlés
  3. Ezen az alapon, ezt a túl fizette bandát is fel lehetne számolni ott a Bajcsyn.
    Karesz, te nem szégyenled magad olykor a városi állapotokért, mint helyi "polgármester"?
    A gyerekeidnek mit mondasz, ha rákérdeznek, miért néz ki így a városi szelektív?
    Az ócsai emberek, még éretlenek rá?
    Ennyi idő eltelte után, lépj már túl a megjátszott szerepkörödön, és végre tegyél le valami értelmes dolgot is az asztalra.

    VálaszTörlés
  4. Az is a tényekhez tartozik, hogy Icsó Zsuzsika több százezres fizetésén túl még egyéb juttatásokban is részesült. Év végén sem maradt ki ebből. Szóval megéri a pénzét.
    Az aztán meg végképp nem az Ő hibája, hogy nem törődnek vele és így Ő sem törődik a feladatával, ergo a várossal és annak tisztaságával.
    Mindenki leszarja.
    Még az erre hivatott havi kilencvenezerért kitartott felügyelőbizottsági tagok is. Kérdezte valaki Lukács Gyurit, Gallai Zoli dokit, vagy Kardos Zolit, hogy koma Ti miért veszitek fel havonta ezt a pénzt, ha nem gondoskodtok a felügyeletről, ha törődtök a városon belüli állapotokkal és hogy mi folyik a cégen belül. Higgyétek el ezeknek csak a pénzbeli dézsma számít. A többi nem érdekes.
    Nem kell legközelebb rájuk szavazni. A bohóc doki maradjon meg a praxisánál, a szakács meg a főzőkanálnál. Gyuri is jobb ha nem avatkozik bele a városi ügyekbe, mert eddigi pénzfelvétele egy peták hasznot nem hozott a lakosoknak. És ez csak egy belső cég. Hol van a többi....
    és azok simlijei. Persze, hogy nincs pénzügyi egyensúly Ócsán.

    VálaszTörlés
  5. Valóban nem érdekli őket az egész. Csak a pénz, a zsákmány számít. A környezet, a külcsín már nem. Érettek a bukásra.

    VálaszTörlés