A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 31., szombat

Újabb visszalépés az induló elképzeléshez képest Alsópakony ötletében

A mintaprojektnek kikiáltott, majd ötlet telepnek is nevezett elképzelés lassan egy kiüresedett, rémálommá válik.

Az eredeti elképzelés (ötlet) szerint a bedőlt lakáshiteleseket egy mentőcsomag keretében az Ócsa közigazgatási területéhez tartozó, lepusztult, infrastruktúra nélküli területre deportálnák, ahol végső megoldásként, avagy amolyan mentsvárként egy új, önellátó telep várná őket. 

Lassuló tempó, módosuló ötletek, elvetélő kísérlet
A kísérlet, egy telepi elgondolást és lakóparki környezetet vázolt, paradicsomi állapotokkal, energiatakarékos, önellátó formában, ahol nem csak a kialakításra kerülő életforma, a házak és a környezet is az ökoszisztéma részeként hatékony és energiatakarékos, korszerű lesz. Családmérettől függő, differenciált alapterületű családi házakat ígértek, ezer négyzetméter területű telkeken házkerti növénytermesztés lehetőségével, teljes, korszerű és energiatakarékos közműellátással, alacsony rezsiköltséggel. A kormány által a korszerű és környezetbarát telephez még energia erdőt álmodtak a bajba jutott devizahitelesnek, demonstrálva, hogy a telepre megújuló energiára épített fűtést terveztek (értsd: évek múlva már az erdőt tüzelhették volna el a helyiek).

Szaló Péter és Bukodi Károly a lakossági fórumon
Ez még tavaly a hirtelen felmerültek kapcsán az Ócsára kihelyezett államtitkári összejövetelen, a lakossági fórumon is elhangzott, ahol a nem csak a város népe, hanem a helyi vezető politikusok is képviseltették magukat. Ekkor Szaló Péter területrendezési és építésügyi helyettes államtitkár. a népnek és a fideszes városvezetésnek beszélt. Bukodi Károly polgármester, Horváth Tamás alpolgármester mellett ott volt a szintén fideszes, azóta már az Azori-szigeteket is megjáró Szűcs Lajos országgyűlési képviselő, a megyei önkormányzat és azok szövetségének, valamint a teniszezőknek is az elnöke, helyi lakos, továbbá Horváth Zoltán megbízott városi főépítész, és pár helyi képviselő, a néppel szemben. Ekkor, és ott, még azt ígérték, hogy 2011-ben megindul az építkezés. Az is elhangzott, hogy a házak energiatakarékosak, a telep pedig önellátó lesz. Munkát és kenyeret ígértek az ideköltözőknek. A kenyeret akár a házhoz csatolt telken is megtermelhetik, hiszen ott gazdálkodási lehetőséget biztosítónak számukra, amolyan költségcsökkentő lehetőségként. Az, hogy a háztáji gazdálkodás eme formája, miként honosodik meg a kijelölt területen az eladósodott, gondolom korábbi városlakók körében, én nem tudom, de erről az akkor ott összegyűltek sem értesülhettek.  Ez a talány azóta is foglalkoztatja az embereket, de válasz, megfejtés máig nem érkezett hozzá.
Aztán, hogy a munka miként fog a környékre települni, azt sem tudni, mert az eltelt 3/4 évben még e téren sem történt előrelépés.  A beruházók még nem verik a városháza homlokzatát a településért, az itt létért. Úgy tűnik nekik nem annyira csábító ez a projekt, mint ahogy eddig vázolták.  Így azt sem tudni, hogy az esetleg betelepülő devizahitelesek hol miként és hogyan lesznek foglalkoztatva. Mert a bérleti díjat, az energiát ügye itt nekik is fizetni kell. A város több segélyezettet nem visel el. A helyi nép amúgy sem barátságos a házat vásárló ideköltözőkkel. Máig legyüttmentezik őket. Tehát félő, hogy nem szívesen, sőt inkább lenézőleg fogadnák a kényszerből telepítetteket. A segélyek előteremtése terén is hadilábon áll a város.

Fej, fej mellett
Ócsa városa nem dúskál sem pénzben, sem munkalehetőségben sem egyéb szociális- vagy megélhetési lehetőségben. Igaz a NAGÉV hosszú évek elhúzódó beruházásaként tavaly kezdte meg üzemelését, de a város szempontjából nem bír jelentős foglalkoztatással. Még a kényszerből távozó egykori FÉG dolgozókat sem tudta befogadni az új üzem. Az is igaz, hogy a FÉG Konvektor Zrt megtartása érdekében a város nem kért birtokvédelmet, pedig a cég ide is jelentős tartozást halmozott fel, és hogy a narancsba boruló helyi politikusok inkább a MPF Holding mellé sorakoztak fel a gyár felszámolása során kapcsán. Szűcs Lajos és Bukodi Károly akkor segítséget és visszafoglalkoztatást ígért, amiből csupán annyi valósult meg, mint a tavalyi alsópakonyi projektből. 
A városunk (lakossága) fizettet rá.

Segítséget, fejlődést ígértek - maradt a kilátástalanság és a gond
Nincs, és nem lesz ez másként a továbbiakban sem. Az alsópakonyi elképzelések, a tervek tovább módosulnak, az építkezés meg egyre csúszik.  Egyedül az alsópakonyiak kukacos, rossz minőségű ivóvize nem változik.

A kormány a városvezetéssel megegyezve lemondott már Alsópakony önellátásáról, vagyis a helyi önállóságról. Az autonóm falu vázlatot az Ócsa köldökzsinórjára fűzés váltotta. A hely vízvételét a városi bekötésre cserélték, a helyi szikkasztást pedig az Ócsára vezetésre módosították. Az energiatakarékos, hatékony házak kialakítását pedig most minősítették át.

Több mint fél évvel ezelőtt a kormány még a lehető leginkább energiatakarékos megoldással tervezte kommunikálta a bedőlt devizahitelesek házainak felépítését Ócsa határában, de most úgy tűnik, a megvalósítás elmaradt, illetve ismét változik. Erről szintén csak a sajtóból értesülhet a honpolgár, mert megfelelő tájékoztatás még helyben sincs az ügyben. Pedig akik érintettek azok vagy itt laknak, vagy a későbbiekben fognak (akár kényszeredetten is) itt élni. Őket pedig nagyon érdekelné ez a tetszhalott történet.
Egy szerdán megjelent kormányrendelet-módosítás szerint ugyanis a kabinet azzal egészíti ki az épületek energetikai besorolását előíró korábbi szabályokat, hogy mégsem kell tanúsítványt kiadni a bedőlt adósok lakhatását biztosító tulajdonosváltás és bérbeadás esetén.

Ezen kívül változás még, hogy nem csak az ócsai telepre, hanem a bedőlt adósok lakásaira sem kell majd energetikai tanúsítványt kiadni. Ezeket amúgy a Nemzeti Eszközkezelő veszi meg a bankoktól.

A tavalyi ötlet eredetileg a kormánytól származott, a kabinet pedig augusztusban  hozott döntést, miszerint Ócsa-Alsópakony régióban, állami földterületen ötszáz, kiváló energiahatékonyságú, 40-80 négyzetméteres házat épít fel a bajba jutott devizahiteleseknek, ahova megújuló energiára épített fűtést tervezett, energiaerdővel. Ezt követően még akkor kora ősszel hívták össze a lakosságot tájékoztatni a "tényekről", mint ahogy korábban és fentebb is beszámoltunk róla.

Mintaházak - lehet akár vályog is, vagy könnyűszerkezetes, kevésbé t(h)ermikus
A vázolt koncepciót azóta számos téren változtatták. Most az aránytalanul költséges mivolta miatt módosították újra, hiszen itt az egy házra jutó átlagos építési költség akár a 30 millió forintot is elérhette volna. Szaló Péter, a Belügyminisztériumnak az ócsai telepért felelős helyettes államtitkára elmondta, az A+ besorolás helyett a B besorolás mellett döntöttek, majd hozzátette, a magyar épületek többsége D, illetve annál is rosszabb minősítésű. Utalva ezzel a még így is kedvező mivoltára a leendő beruházásnak.

A jelenlegi kormányrendelet-módosítás szerint viszont az Ócsára tervezett devizahiteles telep energetikai tanúsítvány hiányában akár gyenge minősítésű és minőségű is lehet.

6 órás alpolgármester, drága laptoppal ( - rossz ómen)
Horváth Tamás jelenlegi fideszes alpolgármester a legutóbbi (március 28.-ai,) soros önkormányzati ülésen még arról számolt be a testület előtt, hogy a városnak ez a projekt eddig több milliójába került. És eddig több milliót el is költöttek már, de ezt állítólag a BM szerződés alapján, (amit Bukodi Károly polgármester kötött) a minisztérium magára vállalja. (Tudtommal nincs ez leírva.) Horváth Tamás szerint a Katasztrófavédelmen keresztül. (A város és a BM között létrejött, hivatkozott szerződés titkos, de kiszivárgott információk szerint ebből a város önmaga már nem képes visszalépni. Amennyiben ezt megtenné, akkor gyakorlatilag csődbe menne, hiszen a BM minden eddigi ráfordítását Ócsára terhelnék. Ez az összeg pedig máris átláthatatlanul többre rúg, mint amit ez a kivérzett város elviselhetne.)  

Így nem marad más, mint előre, a beláthatatlan alagútba.
Eddig is sötétben tapogatóztunk, de a csőbe még csak most megyünk.
Lassan rossz ötletnek tűnik az egész devizatelep körüli cécó, a  beutazás.
Alsópakony a hibás elképzelések, a rossz ötletek szóban forgó tárháza.
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése