A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 7., szerda

Nyúlós kétely és bizonytalanság Alsópakonyt illetően ( - zavaros vizeken)

Március elsején járt le a kilakoltatási tilalom. A kormánytól a moratórium fenntartását kérik, mert bár a végtörlesztés felpörgette az ingatlanpiacot, az nem jelentett kiutat minden hitelesnek. Főleg nem a fizetésképteleneknek. Számukra lett volna a végső megoldás Ócsa-Alsópakony védőövezete. Azonban a  a hirtelen jött ötlet valahol megfeneklett. 

Csütörtökön lejárt a téli kilakoltatási moratórium. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében ez az időszak minden év december 1-jén kezdődik, és a következő év március 1-jéig tart, s ebben az időszakban, néhány kivételtől eltekintve, nem kerülhet sor lakóingatlan kiürítésére. Ilyen eset például, ha a lakást önkényesen foglalták el, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tavaly december elején, a kilakoltatási moratórium életbe lépése után arról adott tájékoztatást, hogy 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverés volt, ami 2010 azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

Számukra jelentett volna mentsvárat az Alsópakonyra település. A tavalyi ígéretek folytán sokan abban reménykedhettek, hogy a moratóriumi védelem megszűntével a tavaszt az új lakókörnyezetben kezdhetik. Ez a kezdés talán egy új életformát jelenthetett volna.  Talán a kormány is így gondolta, amikor az idei tavaszt nevesítette a megvalósulás első ütemének.  


Az építkezés azonban meg sem kezdődött. Pedig  minden adott volt a teljesítéshez. A kormány, hogy egyszerűsítse a nagy beruházások esetében jól bevett tervezési előírásokat, - illetve felgyorsítsa az ócsai devizahiteles-telep megépülését, -  még rendeletet is alkotott. Eszerint ugyanis nem kell ellenőrzésen átesniük a kiviteli terveknek. Így a Szociális Családiház-építési Program keretében az Ócsa területén megvalósuló építési beruházás esetében a projekt kivitelezési tervdokumentációját a tervellenőrnek nem kell ellenőriznie - olvasható a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletben. Mint az a rendeletből kiderül a kormány nem titkolt célja, hogy ezzel egyszerűsítse, illetve gyorsítsa fel a beruházás megvalósítását. 

Mint ahogy arra korábban a Pénzcentrum.hu is felhívta a figyelmet, a szűkös határidőt csak nehezen tudja tartani a kormányzat. Pedig Ócsa önkormányzatának fideszes képviselői mindent megszavaztak, hogy simán átfusson a kormány a városon. Még a lakossági elvárásoktól, a garanciáktól és a korábbi ígéretektől is elálltak, hogy 2012 márciusára elkészülhessen az első nyolcvanas blokk.

A jelenlegi állapot szerint semmi biztató jel nem mutat arra, hogy a most kilakoltatottakat megmenti valaki. 
Pedig Ócsa mindent beáldozott. A kormány korábbi terveivel szemben már nem a területen szikkasztják el a szennyvizet, hanem azt átvezetik és város bázisára eresztik. Ezt Horváth Tamás ajánlotta, illetve vetette fel az egyik egyeztető tárgyaláson.  Az első hivatalos íratok még arról szóltak, hogy önellátó lesz a telep. A szennyvizeket helyben tartják. Aztán, amikor Ócsa befogadóvá vált, ezt az ökológia változást a kormány a tervezettek módosulása alapján cserébe elvégzi. A városi szennyvíztisztító korszerűsítést és kapacitásnövelését azonban a képviselők jóvoltából a város mégis magára vállalta. Ez sem volt azonban elég. Bölcsődeépítést és óvodabővítést ígértek a városvezetők, hogy fogadni tudják gyerekesen érkezőket. Az ócsaiakat közben azzal nyugtatgatták, hogy erre amúgy is szükség lenne és volt már. Csakhogy a város az egy főre jutó adósságlista 49. helyén állt már tavaly is. A helyzet azóta sem javult. Az idei költségvetés független könnyvizsgálói jelentése szerint az elkövetkező évekre hiányt prognosztizál A város hitelfelvételi lehetősége kimerült. Az is elképzelhető, hogy a 2012. évi költségvetést hallhatatlansága okán majd újra kell tárgyalni. A prognosztizált hiányok láncolata likviditási gondokhoz, az önkormányzat vagyonának csökkenéséhez vezethet. Ez nagymértékben kihat a lakosságra. A fejlesztések megrekednek, a város erodálódik. Az esetleges adókivetések a helybéli elszegényedést vetíti előre. Erre a kilátásra épülve jelentkezik majd a tömeges beköltözés, aminek migrációja a várost fogja terhelni. 

A beruházás máig sem indult el. Ócsán már fizetnek az infrastrukturális háttér biztosításáért. Nem csak a tervek hozadékát, hanem az inflációnál jobban emelt vízdíjat is kénytelenek elszenvedni a helybéliek. Hiába propagálják, hogy ez a városnak nem fog egyetlen fillérjébe sem kerülni, mégis érzékeny és fájó pontokat érezni helybéli körökben. 

Alsópakony vízellátása továbbra sem rendezett. A tervezett telep okán  a tavaly elfogadott vízrendezési tervet elvetették az önkormányzatban, gondolván, hogy a telet kibírják, hiszen márciusra a kormány már az út túloldalán levő szomszédban amúgy is helyt áll. Az elgondolt beruházás azonban nem jött létre, a fejlesztés elmaradt. A szomszédos régi telep lakói továbbra is nélkülözik a normális ivóvizet.  Már tavaly is ezen szórakozott a Hócipó. A városon belül sokan el sem tudják képzelni, milyen lehangoló Alsópakonyon a légkör.

 

Tavaly szeptemberében még arról volt szó, hogy fél év alatt építik fel az első nyolcvan épületet az ócsai szociális lakóparkban. A bajbajutott devizahiteleseknek szánt ingatlanok építését megelőzi Ócsa Alsópakony-részének infrastrukturális fejlesztése, amelynek során nemcsak a vízellátást és a szennyvízkezelés problémáját oldják meg, hanem olyan területet hoznak létre, amely vonzza a vállalkozásokat.
Jelenleg azonban semmi vonzót nem lelni Alsópakonyon, de lassan Ócsán sem. 


Eddig nem hozott fellendülést a kormányprogram. A MÁV aluljáró felújításán túl, nem történt jelentős beruházás a városban, pedig az eredeti remények szerint most már javában zajlania kellene az építkezésnek. 

Előreláthatólag a jövő hét elejére elkészülnek az infrastruktúra kialakítására vonatkozó tervek is. Jelenleg az építkezéshez szükséges víz és energiacsatlakozás biztosításáról tárgyalnak a szolgáltatókkal. Az ügymenetből  ítélve talán áprilistól lehet látványos kezdésre számítani. 

Az építkezést a lehető legnagyobb részben közmunkával akarja megvalósítani a kormány. Azonban a közfoglalkoztatásról szóló kormányrendeletek szerint vállalkozások nem alkalmazhatnak közmunkásokat. Emiatt a közmunkásokat erdőtelepítésre rendelné ki a kormány, de részt vehetnének az előkészítő tereprendezésben vagy árokásásban is – nyilatkozta Szaló Péter helyettes államtitkár.

A mostani tervek szerint több mint 500 közmunkás is részt vesz majd az építkezésen.  Részletekről azonban nincs nyilvános információ. Az ötszáz fő ideiglenes elhelyezése, ellátása nem tudni miként lesz megoldva.

Állítólag nagy az érdeklődés a Dabasrégió.hu szerint.   A polgármesteri hivatalba naponta két – három olyan telefon is érkezik, amelyekben vállalkozók munkalehetőségek, míg bajba jutott devizahitelesek a költözés lehetősége után érdeklődnek. 
 A kiemelt kormányzati beruházás viszont egyre csúszik. Hogy ez kinek jó és kinek nem, azt majd az eljövendő mondja meg.

*

1 megjegyzés:

  1. Az ócsai házak bérleti díját az állam fogja megszabni, sőt kedve szerint emelni is fogja, nem véletlenül lett olyan helyre tervezve a rezervátum, hogy a közelben sehol nincs munkalehetőség (kivéve az építkezési közmunka 47ezerért)...
    Ha majd a bérlők nem tudják fizetni a ház bérleti díját, 2 hónap után simán kilakoltathatják őket innen a híd alá....
    Aztán jöhet a következő deviza-becsődölt házbérlő, pár hónap múlva ő is ki lesz lakoltatva....
    Jobb ha tudod : bérlakásból sokkal könnyebb kilakoltatni a családot, mint a saját lakásukból!... :-))

    VálaszTörlés