A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 7., szerda

Nyúlós kétely és bizonytalanság Alsópakonyt illetően ( - zavaros vizeken)

Március elsején járt le a kilakoltatási tilalom. A kormánytól a moratórium fenntartását kérik, mert bár a végtörlesztés felpörgette az ingatlanpiacot, az nem jelentett kiutat minden hitelesnek. Főleg nem a fizetésképteleneknek. Számukra lett volna a végső megoldás Ócsa-Alsópakony védőövezete. Azonban a  a hirtelen jött ötlet valahol megfeneklett. 

Csütörtökön lejárt a téli kilakoltatási moratórium. A bírósági végrehajtásról szóló törvény értelmében ez az időszak minden év december 1-jén kezdődik, és a következő év március 1-jéig tart, s ebben az időszakban, néhány kivételtől eltekintve, nem kerülhet sor lakóingatlan kiürítésére. Ilyen eset például, ha a lakást önkényesen foglalták el, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki. A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tavaly december elején, a kilakoltatási moratórium életbe lépése után arról adott tájékoztatást, hogy 2011 harmadik negyedévében 705 sikeres ingatlanárverés volt, ami 2010 azonos időszakához viszonyítva 34 százalékos emelkedést jelent, ugyanakkor az árverést követő kilakoltatások száma kétszáz alatt maradt.

Számukra jelentett volna mentsvárat az Alsópakonyra település. A tavalyi ígéretek folytán sokan abban reménykedhettek, hogy a moratóriumi védelem megszűntével a tavaszt az új lakókörnyezetben kezdhetik. Ez a kezdés talán egy új életformát jelenthetett volna.  Talán a kormány is így gondolta, amikor az idei tavaszt nevesítette a megvalósulás első ütemének.