A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 25., vasárnap

Minden magyar termelőt és minden egyes hektár magyar földet meg kell védeni

Alsónémedi, Ócsa, Dabas kiszögelésben mondhatni jelentős mezőgazdasági területek találhatók, ahol többnyire zöldségtermesztéssel foglalkoznak a gazdák. Ez az alföldi kapu a homokhátság peremén az ország éléskamrájának egyik része
Ezért a földek tulajdona, gondozása, művelése nem lehet közömbös az ország és a politika számára sem.


Az európai pénzügyi-, gazdasági lobbi jelentős piacot és olcsó lehetőséget lát a magyar földben. Számukra a jövő és az abbéli pénzszerzés egyik forrása a belső piacokon túli területek elnyerése, a gazdasági piacok liberalizálása. Így volt ez, és így zajlik jelenleg is amióta "rendszert váltottunk". A tárt kapukon az Eu-ból és azon túlról beáramló érdekek így emésztették fel bázisunka, a termelőkapacitásunkat. Elfoglalták, majd a perifériára szorították a termelőket, az iparunkat, majd bevették létesítményeinket, és végül felszámolták azokat. Pénzt adtak minden leölt tehénért, a kivágott szőlőért az felszámolt gyümölcsösért a parasztnak a szociál-liberális kormány támogatásával. És ebbe sokan bele is mentek. Azokat, akik az egyes ágazatokban még ellenálltak, olyan emberek és cégek tették tönkre, mint a Bajnai-féle Wallis. Így mentek tönkre és váltak földönfutóvá a libatenyésztők. De vehetjük példának az olyan szervezeteket is mint az állítólagos állatvédők, égisze alatt ténykedő, külföldi támogatottságot élvező Négy Mancs alapítványt, aki a libatömések támadása által a libamáj hazai piacát zúzza szét.


A szentesi Hungerit vezérigazgatói állítása szerint az állatvédők miatt kénytelen leállítani hízottállat-vágását, holott ezzel elveszíti legjövedelmezőbb profilját. A cég 200 dolgozója is az utcára kerül. Történik mindez az után, hogy a Négy Mancs állatvédő szervezet megkezdte magyarországi kampányát.


Feketelista

A 16 cég nevét tartalmazó feketelistára a Pick Szeged Zrt. – és a Paprika Zrt. – neve is felkerült. Miért? Kovács László vezérigazgató elmondta, ennek az az oka, hogy amikor még a társaság tulajdonában volt a Szegedi Paprika Zrt., annak libamájkonzervjén a Pick nevét is feltüntették.

A vezérigazgató szomorúan jegyezte meg, hogy kormányzati támogatást nem kapott, engednie kellett a zsarolásnak. Ugyanakkor a híres francia libamájat törvény védi. Arra a kérdésre, hogy a libatömés mennyire állatbarát módszer, a vezérigazgató azt mondta, ma már a nagyüzemi, modern eszközökkel állatbarát módon hizlalják a libát.

Ugyanezt állította Fürj Sándor, aki 60 millió forintból Csanádalbertin hozott létre olyan farmot, ahol 1700 libát tömnek. Azt mondta, a puha gumicsővel kímélik az állatot. Diplomás fiával vezeti a vállalkozást, négy embert alkalmaz, de ha becsődöl az ágazat – szerinte egyébként valamelyik „gazdasági lobbi" áll a kampány mögött –, neki is el kell küldenie az embereket, és a családja mehet segélyért az önkormányzathoz.


Aztán, most a zajló tyúkok tartásával kapcsolatos uniós szabályozás a haza tyúktartás részleges megritkítását, a tojások piacának bevételét szolgálja, ha a termelők nem alkalmazkodnak, vagy védekeznek megfelelően. 
Ezért sem elhanyagolandó, hogy mely politikai szervezet, csoportosulás hogyan és miként lép fel az ebbéli törekvések ellen. Mert ezután jönnek a nyulak, a birkák. A sertés-, a szarvasmarha és a tejágazatot mondhatni már kinyírták. A következő lépes a földek meghódítása és bevétele (bekebelezése) lesz.


A Jobbik földvédelmi razziával és minden lehetséges alkotmányos módszerrel megvédi a magyar földet a külföldi és a hazai veszélyekkel szemben - jelentette ki szombati sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: jelenleg kettős veszély fenyegeti a magyar termőföldet. Egyrészt a külföldiek földvásárlási moratóriumának 2014-es lejárta, másrészt pedig a hazai "Fidesz-közeli oligarchák" féktelen terjeszkedése. A Jobbik szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány még mindig nem alkotta meg a külföldi felvásárlások ellen védő földtörvényt, illetve nem tesz semmit a "narancsbárók" tevékenysége ellen, amely utóbbi egyértelműen a családi vállalkozások kárára történik.


Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta: a Jobbik pont ezért hirdette meg a földvédelmi razziáját. Ennek lényege, hogy a helyi gazdálkodók - akikkel szemben a nagybirtokosok földekhez jutottak - jelentkezhetnek a Jobbiknál, akiknek a szakértői kikérik a nyilvános dokumentumokat a földbérletekről, megvizsgálják azokat és adott esetben bejelentést tesznek a hatóságoknál. A Jobbik reméli, hogy az ilyen esetek nyilvánosságra hozásával megállítható ez a folyamat.
*

2 megjegyzés:

  1. Csak hogy ezt a gazdáknak is akarni kell.

    VálaszTörlés
  2. Nem hiszem, hogy érdekli őket, csak a pénz számít.

    VálaszTörlés