A mi (kis)városunk - Ócsa

Ilyen város nincs még egy!
Itt minden máshogy történik, és általában az is rosszul. Ha egyszer lesz itt vezetőváltás, ez a blog lesz a vádirat.
(De kisvárosunkat mi így is szeretjük ... - Ámbár, megvan a saját véleményünk.)

2012. március 11., vasárnap

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el Pest megyében ( - felhívás)

A Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatósága, a megye illetékességi területéhez tartozó valamennyi erdőre, valamint az erdőterületek határától számított 200 méteres sávban, átmeneti időre, március 10-től általános tűzgyújtási tilalmat rendelt.

Az erdők és az azzal határos területeken kívül, tilos tüzet rakni a közúti és a vasút menti fásirtásokban, beleértve a parlag és gazégetést is. Az igazgatóság fokozottan kéri az utazókat, hogy ne dobjanak ki a járművekből égő cigarettacsikkeket.   
A tűzgyújtási tilalmat megszegők, akár százezer forintos bírsággal is sújthatók.

Szerdán, összesen hetvenöt tűzesethez riasztották Pest megye tűzoltóit.
*

Krasznahorka már oda van 

 Lángok martaléka lett Krasznahorka büszke vára 

Amint a képen is látható, a teljes tetőszerkezet leégett, a vár gótikus része is a lángok martalékává vált. .. A KŐ MARADT... Hatalmas a kár, de a műkincsek nagy része megmenekült. Képek, bútorok, hangszerek, könyvek, ősi ittlétünket, az "itthon vagyunk" állapotunkat dokumentáló gyűjtemények sértetlenek.




Az ott lakók szomorúsága leírhatatlan, többek úgy érzik, mintha közeli hozzátartozójuk halt volna meg. A keletkezett kárt egyelőre nem lehet felbecsülni.    
Meg nem erősített információk szerint fel nem robbant lőszer is van a várban.    
A 13. századi krasznahorkai vár a kb. 50 százalékban magyarok lakta Krasznahorkaváralja település legjellegzetesebb nevezetessége, Magyarország történelmi emléke, jelenleg Szlovákia egyik legértékesebb műemlék épülete volt. Idősebb volt, mint Csehszlovákia, vagy az otthont adó Szlovákia.

Még felújított állapotban múzeumként üzemelt.  
*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése